Elizabeth Taylor on kuollut

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 6

Elokuvanäyttelijä Elizabeth Taylor kuoli 79 vuoden iässä Los Angelesissa 23. maaliskuuta 2011. Hän syntyi Lontoossa 27.4.1932. ABC News kertoi, että hän kuoli neljän lapsensa läsnäollessa.

Joitain vuosia sitten Taylorilla todettiin aivokasvain, mutta siitä hän toipui. Taylor joutui sairaalahoitoon helmikuussa sydänoireiden takia ja hän on kärsinyt sydänoireista jo vuosien ajan.

Homoikoni Liz (Vaeltaja2006)

Elizabeth Taylor oli homoikoni. Kun Rock Hudsonin aids tuli julkisuuteen 1985 Pariisissa, paljastui, että Elizabeth Taylor oli pitkään tiennyt Rock Hudsonin homoseksuaalisuudesta. Elizabeth Taylor ja Doris Day valvoivat vuoteen äärellä, kun Rock kuoli 2. lokakuuta 1985.

Elizabeth Taylorin ura on ollut poikkeuksellisen upea. Jo lapsena hänen kerrotaan näytelleen kameran edessä. 1940-luvulla häntä kutsuttiin Teen Queeniksi. Hän eli 60-luvulla alkaneen seksuaalisen vallankumouksen toisin kuin moni muu nainen. Hän oli kahdeksan kertaa naimisissa. Hän ei halunnut olla mikään pyhimys, jonka liitto kestäisi kuolemaan saakka.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän oli mukana useissa elokuvissa, joissa käsitellään homoaiheita suoraan tai epäsuoraan. Käsikirjoitusten tekijöinä olivat mm. Tennessee Williams, Edward Albee ja James Kirkwood Jr. (Kissa kuumalla katolla, Äkkiä viime kesänä, Heijastuksia kultaisessa silmässä ym. kuuluisia elokuvia). Elizabeth Taylor kunnioitti homo- ja bi-työtovereitaan ja monet drag-tähdet saivat häneltä vaikutteita. Hän piti mm. Michael Jacksoniin yhteyttä vielä, kun muu maailma jo torjui Jacksonin.


Liz Taylor toimi varainkeruutyössä aids-epidemian uhreille ja tutkimukselle. Liz Taylor oli ensimmäinen julkkis, joka uskalsi puhua asiasta avoimesti jo vuonna 1985, kun poliitikot vielä totaalisesti vaikenivat aids-epidemiasta. Hänestä tuli ensimmäisen suuren aids-hyväntekeväisyysjärjestön Commitment of Life ensimmäinen puheenjohtaja. Kerätyillä varoilla voitiin mm. perustaa American Foundation for AIDS Research (AmfAR). Vuonna 1991 hän perusti oman Elizabeth Taylor AIDS-säätiön. Hänet nähtiin usein hyväntekeväisyysgaaloissa, viime aikoina pyörätuolissa.

http://www.youtube.com/watch?v=ALbOIc-9XA8

(queer.de)

Wikipedia: Elizabeth Taylor
ranneliike.net: Liz Taylorin kantapaikka
ABC news: Hollywood Icon Elizabeth Taylor Dies at 79

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • Onnellinen mies
  • 23.3.2011, 16.55
Elizabeth Taylor, upea näyttelijä, loistava elämäntyö. Monet kauniin upeat muistot elävät sydämissä. Levollisen onnellista matkaa.
  • 2 / 6
  • Coco
  • 24.3.2011, 2.14
Tapasin Elizabeth'in kaksi kertaa, hieno ystavallinen ihminen. Alkaa unohtako hanen tuoksuaan White Diamonds jonka tuotosta hanlahjoitti joka sentin AIDS keraykseen