Viiden kohdan suositusohjelma nuorten ja lasten syrjintää vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula kertoi eilen, että yhdessä vähemmistövaltuutetun kanssa on laadittu viisikohtainen suositus nuorten ja lasten syrjinnän vähentämiseksi. Syrjintään liittyy yksinjäämisen ja ulkopuolisuuden kokemus, ja sen vuoksi se on hyvin vakavaa. Syrjimisen havaitseminen on tärkeää. Aikuisten tulisi oppia tuntemaan myös omat syrjivät toimintatapansa. Viiden kohdan suositus on tässä
http://www.vahemmistovaltuutettu.fi/intermin/vvt/home.nsf/files/LAPS_syrjinta_net/$file/LAPS_syrjinta_net.pdf

Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan nyt puhutaan yhteiskunnan perusarvoista. Suvaitaanko meillä väkivaltaa ja pidetäänkö henkistä väkivaltaa lainkaan väkivaltana. Kun muualla yhteiskunnassa väkivalta vähenee, koulukiusaaminen tuntuu lisääntyvän. Tässä ollaan sellaisten kysymysten parissa, jotka yhteiskunnallisessa keskustelussa tulee nostaa tärkeysjärjestyksessä hyvin korkealle.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoi, että vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee hyvin vähän valituksia nuorilta. Hän kertoi myös kohtaamisistaan nuorten kanssa Espoon kirjastossa. Maahanmuuttajanuoret kuvaavat tilannettaan niin, että kyllä samanikäisten huuteluja vielä kestää, mutta se on vaikeaa, kun aikuiset alkavat panetella ja huudella heille ja kehottavat muuttamaan muualle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Setan pääsihteeri Aija Salo sanoi, että Setassa nämä asiat eivät ole uusia, mutta on hyvä, että ensi kertaa nuorten kokemukset on koottu tutkimuksiin. Kouluissa yhä enemmän pitäisi ottaa lähtökohdaksi normikriittisyys ja moninaisuus. Perinteisiä sukupuolirooleja tulisi tarkastella avoimemmin ja sen pitäisi näkyä myös oppimateriaaleissa.

Audio
Lapsiasiainvaltuutettu Aula: Syrjintään liittyy yksinjääminen ja ulkopuolisuuden kokemus. Se on haitallista lapsen kehitykselle. Olisi tärkeä, että syrjintä havaitaan ja siihen puututaan, mutta puuttuu johdonmukaisia toimintamalleja. Samankaltaisuuden paine nuorten ja lasten keskuudessa on armoton. Vanhemmat toimivat malleina ja esikuvina. Sen takia on tärkeää, miten aikuiset toimivat. Kesto 4\'35"
Audio
Viiden kohdan toimenpide-ehdotus kesto 2 min
Audio
Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen muistutti, että on kysymys perusarvoista. Kuinka paljon yhteiskunnassa suvaitaan väkivaltaa. Koulukiusaaminen lisääntyy samalla, kun muu väkivalta vähenee. Kesto 4 min.
Audio
Rasismi on rikoslaji, joka on lisääntymässä. Oikeusprosesseissa ne tapaukset eivät kuitenkaan etene. Mitä tehdään yleisemmällä tasolla syrjinnän vähentämiseksi? Monia hankkeita on käynnissä. 3’40”
Audio
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet sanoi, että vähemmistövaltuutettu saa hyvin vähän lapsilta tai nuorilta valituksia. Vähemmistövaltuutetun mukaan on lähdettävä sinne missä lapset ja nuoret liikkuvat. Esimerkkinä oli Espoon kirjasto. Kesto 4’30”
Audio
Setan pääsihteeri Aija Salo sanoi, että tutkimuksen ydinkohta on siinä, että nuorten oma ääni on nyt saatu kuuluviin. Kouluissa tulisi pyrkiä enemmän normikriittisyyteen, ja moninaisuuden tulisi näkyä esim. oppikirjoissa. Kesto 4 min.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!