Viro: Tietokoneet jumissa, mutta lopputulos on selkeä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

Tietokoneet hyytyivät illalla ja vaalitulospalvelu oli puolitoista tuntia lamassa. Tulokset saatiin klo 22 jälkeen twitterin kautta. Reformipuolue etsii IRL:stä hallituskumppania.


Puolue Ääniä Prosenteissa Paikkoja
Eesti Reformierakond 157429 28.8 33
Eesti Keskerakond 125352 22.9 26
Erakond Isamaa ja Res Publica Liit 112868 20.6 23
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 94023 17.2 19
Erakond Eestimaa Rohelised 20983 3.8 0

(klo 22.30)


Aamukommentti

Reformipuolue voitti selkeästi. Reformipuolueessa on hieman positiivistia henkeä parisuhdelakeja kohtaan, mutta ei voimakkaana. Reformipuolue etsii nyt hallituskumppania. Parhaana pidetään IRL:ää ("kokoomus"), joka vastustaa perinteisen avioliiton laajentamista. Heidän yhteishallituksensa ei tule tekemään merkittäviä parannuksia HLBTI-ihmisten asioihin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sosiaalidemokraatit menestyivät hyvin, mutta eivät mahdollisesti pääse hallitukseen, joten uudistushalut tyssäävät siihen.

Vasemmistohenkinen Keskustapuolue menestyi kohtalaisesti, vaikka aluksi sille näytettiin keskisormea. Keskustapuolue on erityisesti venäjää puhuvien suosiossa. Keskustan ympärillä vellonut skandaali joulukuussa (vaalitukea Venäjältä) ei näköjään kovin paljon heikentänyt puolueen asemaa. Tappio oli vain 3%. Keskusta on negatiivinen homoasioissa.

Vihreiden tarina on toistaiseksi lopussa. Ne eivät pääse parlamenttiin, koska äänet jäivät alle äänikynnyksen. HLBTI-ihmiset eivät sure, koska Viron vihreät eivät aja homojen ja lesbojen asioita. Puheenjohtaja erosi heti katastrofin varmistuttua.

Lähipäivinä varmaan saadaan analyysejä siitä, keitä henkilöitä parlamenttiin valittiin.


2 kommenttia

On varsin todennäköistä, että nykyhallituksen pääpuolueet Reformipuolue ja Isänmaa + Res Publica (IRL) jatkavat hallituksessa. Näiden kahden ryhmän välinen kemia on riittävä.

Aiemmin hallituksessa ollut Rahvaliit putosi Vihreiden tapaan Riigikogusta, ja niiden paikat menivät Reformipuolueelle ja IRL:lle. Edgar Savisaaren Keskustapuolue ei oikein tule toimeen etenkään Reformipuolueen kanssa, eikä enemmistöä syntyisi IRL:n tai Sosiaalidemokraattien kanssa. Eteenpäin menneet Sosiaalidemokraatit voisivat muodostaa enemmistön vain Reformipuolueen kanssa. Tällaisella paikkajaolla vaihtoehtoja ei oikein ole. 3some-hallitusta tuskin on luvassa, varsinkin nyt kun Riigikogussa on jatkossa vain neljä ryhmittymää.

Ja on selvää, ettei samaa sukupuolta olevien parisuhdelaki näillä pelimerkeillä etene. Vaikka Reformipuolueessa olisikin jonkin verran myönteisyyttä, ei se tule hallituskumppaniltaan tämän suhteen mitään vaatimaan, koska sateenkaarikansan asiat eivät ole kovin korkealla puolueiden asialistalla.

Virossa on suuri homokeskustalu käymättä; virolaiset eivät ole homoasioihin joutuneet kunnolla törmäämään, toisin kuin vaikka suomalaiset (60-luvun seksuaalinen vapautuminen ja 80-luvun Aids-kohu). Neuvostomiehityksen aikana kaikki seksuaalisuuteen liittyvä oli täydellinen tabu ja uuden itsenäisyyden koitettua ei vaikkapa glbti-ihmisten tarpeiden ole katsottu olevan niin merkittävä asia, että asiaan olisi paneuduttu. Olemassaolon oikeutus sentään syntyi homoille 1992, kun maassa länsimaistettiin lainsäädäntöä vielä jonkinlaisen innon vallassa - ja kun eurooppalaiset elimet vaativat homouden dekriminalisointia. Nyt se tie olisi huomattavasti kivisempi.

Myönteistä on se, että Virossa tuskin ollaan menossa myöskään huonompaan suuntaan (kuten esim. Latviassa tai Unkarissa. joissa on sorvattu mm. kaikenlaisia sensuurilakeja). Virossakin on poliitikkoja, joiden mielestä "homovyörytystä" pitäisi suitsia, mutta maassa tunnutaan kuitenkin arvostettavan sanan- ja yksilönvapautta "eurooppalaisemmin".

Paljon vaikuttaa myös yksittäisten edustajien asenteet, joten kun nimilista on selvillä, on ehkä mahdollista hahmottaa paremmin, mitä tuleman pitää.
  • 2 / 2
  • Hannu, Tre
  • 7.3.2011, 11.53
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tasa-arvoa vastustavat ääriryhmät onnistuvat tässä osassa maailmaa pitämään homot toisen luokan kansalaisina. Jokin aika sitten tilanne vaikutti lupaavammalta, mutta myönteinen kehitys Suomessa ja Virossa on toistaiseksi päättynyt.

Joku tietäväisempi varmaan osaisi selittää, mistä äänekäs homoviha Virossa ja Suomessa johtuu. Nykyään ei enää halua lukea Viron eikä Suomen lehtien kommenttipalstoja, mikäli haluaa mielenrauhansa säilyttää. Virossa, kuten Suomessakin, useat poliitikot liittyvät homojen tasavertaisia oikeuksia vastustavien kuoroon, Virossa myös opetusministeri ja Tarton yliopiston kalkkeutuneet professorit, joita kansa tietenkin uskoo.

Virossa tilanne on toki parempi kuin Latviassa ja Liettuassa, ainakin toistaiseksi. Keskieurooppalaisten mielestä se johtuu edistyksellisen Suomen vaikutuksesta. Koska Suomessa äärikansallinen ja ääriuskovais-äärioikeistolainen Perussuomalaiset r.p. ajaa eriarvoisuutta ja homojen oikeuksien vähentämistä, kannustaa se homovastaisuuteen myös muiden puolueiden kannattajia, ja vaikuttaa jatkossa hyvin kielteisesti Viron homojen ja lesbojen elämään.