Viro: Mielipide: ´Kannattaa äänestää henkilöä eikä puoluetta´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Viron parlamenttivaalit ovat tänään. Juuri vaalien alla virolainen homosivusto www.qiss.eu haastatteli reformipuolueen Imre Sooäärtä. Hän sanoo, että nyt pitää äänestää rohkeita ihmisiä puolueiden sisällä - ei puolueita. Ääni kannattaa antaa puolueiden sisällä oleville konkreettisille ihmisille. Viron vaalijärjestelmässä voi äänestää puoluetta, mutta silloin on hyväksyttävä puolueen asettama ehdokasjärjestys. Ääni voikin mennä ehdokkaalle, jota ei haluaisi mukaan. Voi äänestää myös ihmistä, ja tällä tavoin voidaan saada uusia kasvoja Riigikoguun eli parlamenttiin.


Ennen vaaleja aina pitää kysyä ehdokkailta, mitä mieltä he ovat homojen ja lesbojen asemasta ja parisuhdelaista. Hallituksessa oleva Reformipuolue on tehnyt jotain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi. Laki tasa-arvoisesta kohtelemisesta oli käänteentekevä. Käyttöön otettiin aivan uusi termi: ketään ei saa syrjiä kansanosaan kuulumisen, rodun, ihonvärin, uskontunnustuksen, iän, vamman tai seksuaalisen suuntautumisen takia. Tämä seksuaalinen suuntautumien aiheutti väittelyä ja haastateltava Imre Sooäär sanoo, että hän henkilökohtaisesti sai läpi sanan "seksuaalinen suuntautuminen". Muualta tarjottiin esim termiä seksuaalinen valinta tai seksuaalinen suuntaus. Suuntautuminen (orientaatio) on tarkempi kuin suuntaus, joka on lähellä muotivirtausta. Laki tuli voimaan 11. joulukuuta 2008.

Seuraava suuri askel tulee olemaan parisuhdelaki. Viimeksi sen torppasi toinen hallituspuolue IRL. Jos IRL voittaa vaalit, Viro ei muutu suvaitsevammaksi. IRL on selkeästi ilmaissut, että tällaisia lakeja ei tule. Sen sijaan Reformipuolue ja sosiaalidemokraatit kannattavat parisuhdelakia. Tosin sosiaalidemokraattien johtaja Sven Mikser on viime aikoina lausunut, että parisuhdelaki ei ole heidän prioriteettilistallaan kovin korkealla. Riigikogussa tasa-arvolakia vastaan äänestivät Keskustapuolue ja Kansanliitto (lukuunottamatta Evelyn Seppiä).


Näissä vaaleissa Vihreät ovat tosipaikan edessä. Jos he jäävät alle äänikynnyksen eli 5%, puolueen tulevaisuus on surkea.

-----

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

www.qiss.eu :n artikkelissa pohditaan homofobiaa, joka elää myös homoyhteisön sisällä. Monikaan homo tai lesbo ei itse näe tarvetta puolustaa tasa-arvoa ja yhtäläisiä mahdollisuuksia. Kuitenkin se, millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää, on meidän omakin asiamme. Niissä maissa, joissa taloudellisesti menee paremmin, suvaitsevaisuus on yleensä keskeinen arvo. Presidenttikin puheessaan Viron itsenäisyyspäivänä muistutti tasa-arvoisesta yhteiskunnasta.

Tärkeää ovat teot, ei puheet. Imre Sooäär Reformipuolueesta ei usko paraateihin eikä mielenosoituksiin. Lainsäädäntötyössä tarvitaan diplomaattisuutta ja taktiikkaa. Näissä asioissa liikutaan ihmisten syvien tunteiden puolella.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Hannu, Tre
  • 6.3.2011, 21.18
Ääntenlaskun tässä vaiheessa Reformipuolue on saamassa 38 paikkaa (lisäystä edellisvaaleista 7) ja sosiaalidemokraatit 20 (lisäystä 10) eli näillä hieman edistyksellisemmillä olisi nyt yli puolet riigikogun edustajanpaikoista.
Vihreät ei ilmeisesti saa yhtään edustajaa.
Netin vaalitulospalvelu on ollut illan aikana pahasti jumissa, mutta tietoa välitettiin jatkuvasti sosiaalisen median kautta - ja sitä kautta myös mm. Viron TV:n suorassa lähetyksessä. 22.40 aikaan tulospalvelu saatiin herätettyä henkiin.

Kello 22.49 aikaan vaalitulospalveluun saatu tilanne (paikat 101-paikkaisessa riigikogussa ja muutos edelliseen) näyttää seuraavalta:

Reformierakond / Reformipuolue 33 (+2)
Keskerakond / keskusta 26 (-3)
IRL / Isänmaan ja Res Publican liitto 23 (+4)
Sotsiaaldemokraadid / sosiaalidemokraatit 19 (+9)
---
Rohelised / vihreät 0 (-6)
Rahvaliit / kansanliitto 0 (-6)

Riigikoguun varmasti valittavien henkilöiden nimiä saadaan odottaa käytännössä äänetenlaskun päättymiseen asti.

Kommenttia muokattu: 06.03.2011 klo 22:55