USA:n korkein oikeus pohtii homoseksin laillisuutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Yhdysvaltain korkein oikeus käsitteli eilen ensimmäistä kertaa vuonna 1998 Teksasissa sattunutta tapausta, jossa poliisi yllätti kaksi miestä sängystä omassa kodissaan. Miehet tuomittiin 200 dollarin sakkoihin ja maksamaan oikeudenkäyntikulut. Teksasin lain mukaan oraali- ja anaaliseksi miesten kesken on kiellettyä, kun taas heteropareille se on sallittu.

Lambda Legal -niminen järjestö puolustaa noita kahta miestä korkeimmassa oikeudessa. Myös ihmisoikeusjärjestöt vaativat lain poistamista. Sen katsotaan rikkovan homomiesten perustuslaillisia oikeuksia. Lailla ei pitäisi kriminalisoida yhden ihmisryhmän toimia ja sallia sama muille. Asianajajien mielestä laki on aikansa elänyt.

Tapausta pidetään USA:ssa merkittävimpänä homojen oikeustaisteluna muutamaan vuosikymmeneen. Jos korkein oikeus kumoaa Teksasin lainkohdan, kumoutuvat samankaltaiset lait 12 muussa osavaltiossa.

Korkeimman oikeuden eteen oli eilen kerääntynyt mielenosoittajia sekä puolesta että vastaan. Vanhoilliskristilliset kantoivat mm. kylttejä, joissa luki: "AIDS on Jumalan kosto!"

Oikeussalissa käytiin kirpeä vuoropuhelu oikeuden tuomareiden ja asianajajien välillä. Yksi oikeuden tuomari mm. totesi, että Teksasilla on oikeus asettaa moraalisia standardeja ihmisilleen. Heteroseksuaaleilta tätä ei ole kielletty, koska osavaltiolla on halu suojata sellaisia instituutioita, kuten perhe ja avioliitto.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paikalla olleet kommentoivat korkeimman oikeuden tuomareiden olleen kehnosti valmistautuneita tilaisuuteen.

Korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan tämän vuoden kesäkuussa.
(365Gay.com)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!