HS: Teatterinäytelmien homohahmoista ja aihetta käsittelevän kirjan esittely

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Helsingin Sanomat kirjoittaa teatteriesitysten homohahmoista. Toisin kuin televisiossa ja musikaaleissa, on teatterinäyttämöllä homon kohtalona usein kohdata väkivaltaa ja sairauteen riutuminen.

Lehti nostaa artikkelissa esiin tuoreen aihepiiriä käsittelevän teoksen.

Eetos-yhdistyksen viime vuoden loppupuolella julkaisemassa Pervo parrasvaloissa - queer-draamaa Teksasista Kokkolaan -kirjassa tarkastellaan homohahmojen käsittelyä nykydraamassa. Vasta ihan hiljattain homot ovat nousseet näytelmien sivuhahmoista päähenkilöiksi. Historiallinen tausta on vahvasti läsnä; renessanssin ajan naismaisista homohahmoista kuljetaan homoseksuaalisuuden valtavirtaan liittymiseen. Kirja perustuu tutkija Lasse Kekin käsikirjoitukseen.

Helsingin Sanomien artikkelissa pohditaan syitä siihen, miksi etenkin teatterin homohahmot ovat traagisia. Haastateltu näytelmäkirjailija Heini Junkkaala arvioi tämän periytyvän antiikin tragedioista, joissa oli pyrkimyksenä herättää katsojan oikeudentunto ja empatia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lasse Kekki vaikutti Turun yliopistossa kirjallisuuden- ja teatterintutkijana. Hän oli erikoistunut amerikkalaiseen nykyhomokirjallisuuteen ja -draamaan. Kekki kuului suomalaisen queer-tutkimuksen pioneereihin ja järjesti alan tutkijoita yhdistäneitä tutkimusseminaareja vuodesta 1998 lähtien. Hän on useiden merkittävien queer-teemaisten julkaisujen takana. Kekki katosi konferenssimatkalla Kairossa syksyllä 2006.

HS: Teatterilavalla homo on usein väkivallan uhri
Wikipedia: Lasse Kekki
Teatterissa parhaillaan runsaasti homoteemoja

1 kommenttia

No niin, huomenta, Helsinki.

Kirja julkaistiin viime syksynä, julkaisutilaisuus oli (täällä) Turussa, Lassen "kotiyliopistossa".
Suosittelen kirjaan tutustumista. Siellä on paljon raskaita mutta tärkeitä aiheita - ja sitten kaiken voittaa tuo otsikonkin viittaama Kokkola!