Obama myöntää DOMAn perustuslain vastaiseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Eilen iltapäivällä USAn oikeusministeriöstä kerrottiin, että presidentti Obamalta on tullut ohje: enää ei puolusteta oikeudessa DOMAn (Defence of Marriage Act) kolmatta osaa. Siinä avioliitto määritellään miehen ja naisen liitoksi. Presidentti on harkinnut asiaa ja toteaa, että seksuaalinen suuntautuminen kuuluu niihin tunnusmerkkeihin, joissa on noudatettava tiukempaa seulaa (hightened scrutiny), kun harkitaan erilaisten lainsäädäntötoimenpiteiden yhteensopivuutta perustuslain kanssa. Oikeusministeri Eric Holder sanoi, että päätöksellä on laajoja vaikutuksia.

Tiedonannossa sanotaan, että samaa sukupuolta olevien parien syrjinnässä ei ole mitään järjellisiä syitä. Käytännössä Obama on antanut oikeusministeriölle ohjeen, että käynnissä olevissa valitusprosesseissa ei enää puolusteta homoavioliittokieltoa.


DOMA eli Defence of Marriage Act on vuodelta 1996. Se syntyi, kun republikaneilla oli kongressissa suuri enemmistö. Bill Clinton allekirjoitti lain. Siihen aikaan pelättiin, että tasa-arvosyistä oikeusistuimet voisivat avata avioliiton joissain osavaltioissa homoille ja lesboille. DOMAn osassa 2 sanotaan, että toisessa osavaltiossa hyväksytty homoliitto ei ole voimassa automaattisesti muissa osavaltioissa.


DOMAn osa 3 toteaa, että avioliitto on miehen ja naisen liitto. Sen takia liittohallitus ei voi tunnustaa yksittäisten osavaltioiden homoliittoja.

Laki on vuodelta 1996. Heinäkuussa 2010 liittovaltion tuomari Massachusettsissa totesi DOMAn osittain perustuslainvastaiseksi, koska DOMA pakottaa osavaltiot syrjimään samaa sukupuolta olevia pareja ja siten se loukkaa osavaltioiden päätösvaltaa. DOMAn kakkososassa säädetään, että toisessa osavaltiossa solmittua homoliittoa ei tarvitse hyväksyä toisessa osavatliossa. Tämä säännös nyt ilmeisesti säilyy toistaiseksi. Muodollisesti osa 3 on myös voimassa, kunnes oikeus toteaa sen perustuslain vastaiseksi tai kongressi kumoaa sen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Amerikkalainen arki on tällaista: Monissa USAn osavaltioissa homoavioliitot on hyväksytty, mutta ne ovat voimassa vain niissä osavaltioissa. Liittovaltion viranomaiset eivät homoliittoja tunnusta, ja se vaikuttaa mm. verotukseen ja maahantulo-oikeuksiin.

Aikaisemmin oikeusistuimissa USAn hallituksen edustajat puolustivat homoavioliittokieltoa. Nyt siis tilanne muuttui. Tällä hetkellä on menossa kaksi valitusprosessia.

Lisää mm. Advocatessa

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Hannu, Tre
  • 25.2.2011, 1.57
Kuten armeijaa koskenut DADT, joka on nyt poistumassa, johti homojen ja lesbojen etsintään, vainoon ja noin 14000:n erottamiseen armeijan palveluksesta, myös vuonna 1996 säädetty DOMA (~avioliiton puolustamislaki) johti homoja ja lesboja syrjiviin käytäntöhin ja aiheutti kielteistä ja vihamielistä suhtautumista meihin. Se johti osaltaan myös siihen, että noin 30 osavaltiota kielsi perustuslaissaan samaa sukupuolta olevien avioliitot. Koska DOMA oli osa liittovaltion eli koko maan lainsäädäntöä, se innosti vanhoilliset republikaanit vastustamaan homojen ja lesbojen oikeuksia kaikkialla. Useissa osavaltioissa ei ole edelleenkään syrjintäsuojaa ja viime aikoina teekutsupublikaanit ovat saaneet poistettua homojen oikeuksia lainsäädännöstä, ja tekevät kaikkensa saadakseen tasa-arvoisen avioliittolain ja mahdollisen parisuhdelain kumottua niissä osavaltioissa, joihin se vaivalla on saatu.

DOMA määrittelee avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Nyt oikeusministeriö ja presidentti Obama ovat päätyneet siihen, että DOMA on vastoin perustuslakia. Se on asiaton eli se ei perustu tosiasioihin vaan homoja vihaavien henkilökohtaisiin tuntemuksiin. Lisäksi se syrjii miljoonia amerikkalaisia vaikeuttaen homo- ja lesboparien elämää mm. sulkemalla homot ja lesbot yli 1300 lain ulkopuolelle. Nämä lait koskevat mm. oikeudenmukaista verotusta, maahanmuuttoa, sosiaaliturvaa ja monia muita tärkeitä elämään liittyviä asioita, joista homot ja lesbot eivät pääse osallisiksi.

Suurimmat tiedotusvälineet ja oikeustieteen professorit pitävät päätöstä historiallisena. Se antaa mahdollisuuden saavuttaa jonain päivänä homojen ja lesbojen tasa-arvo. Paljon työtä on vielä jäljellä. Vaikka liittovaltio ei enää puolustakaan DOMA:a, se täytyy saada kokonaan poistettua joko kongressin tai tuomioistuimen lopullisella päätöksellä.

Demokraatit esittelevät lähipäivinä kongressille lakikiehdotuksen DOMA:n poistamiseksi. Uuden lain nimeksi on ehdotettu Respect for Marriage Act (~avioliiton kunnioittamislaki).

Meidän oikeuksien vastustajat ovat lievästi sanottuna raivoissaan oikeusministeriön ja Obaman päätöksestä. He tulevat tekemään kaikkensa vastustaakseen tasa-arvoa. Heillä on rahaa ja tiedotusvälineitä kuten Fox-kanava liittolaisinaan kirkot, lahkot ja noin 1000 viharyhmää. -Vuosi alkoi Yhdysvalloissa varsin mielenkiintoisesti. Jäämme jännittyneinä seuraamaan jatkoa.

Avioliittolain kolmas kohta eli DOMA :

Section 3. Definition of ‘marriage’ and ’spouse’:
In determining the meaning of any Act of Congress, or of any ruling, regulation, or interpretation of the various administrative bureaus and agencies of the United States, the word ‘marriage’ means only a legal union between one man and one woman as husband and wife, and the word ’spouse’ refers only to a person of the opposite sex who is a husband or a wife.
Republikaanit ovat heittäneet ilmaan ajatuksen virkasyyttestä ja viraltapanosta Obamaa kohtaa. USA:ssa on yhdeksän korkeimman oikeuden tuomaria, jotka päättävät mikä on perustuslain vastaista ja lisäksi virkavalassa presidentti on sitoutunut puolustamaan peruslakia ja muita lakeja.Obama ampui omaan nilkkaansa ja pahimmassa tapauksessa joutuu perumaan päätöksesnsä.