Unkari: Perustuslakiuudistus vaikeuksissa kristillisdemokraattien tiukan aborttikiellon vuoksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1


Unkarin uuden perustuslain piti olla valmiina pääsiäisenä, katolisten suurimpana juhlapäivänä. Uudistustyötä ovat tehneet kansllisoikeistolainen Fidesz-puolue ja sen sisarpuolue kristillisdemokraatit KDNP. Muut puolueet ovat pysytelleet loitolla uudistustyöstä, koska kuitenkin käytännössä Fidesz ja kristilliset sanelevat, millainen perustulaista tulee.

Kristillisdemokraatit ovat esittäneet kolme lähtökohtaa: 1. Abortti kiellettävä, 2. Avioliitto on naisen ja miehen liitto, 3. Avioliittopeheitä tuettava, ei avoliittoja. Kuluneella viikolla oli kolmipäiväinen perustuslakineuvottelu, jossa kristilliset taas esittivät nämä vaatimukset lähtökohdaksi perustuslaile. Nämä asiat ovat siis kristillisille tärkeimmät elämän kysymykset. Pääministerin esikunta oli kuitenkin tehnyt perustuslain valmistelusta lyhyen työpaperin, ja siitä puuttuivat kristillisten perusvaatimukset. Pääministeri Viktor Orban varoittelee: Jos aborttia tiukennetaan, vallassa oleva Fidesz-puolue tulee kärsimään kannatuksessaan katastrofin.

Kristilliset riensivät ilmoittamaan, että uusi perustuslaki ei tule saamaan kristillisten hyväksyntää, jos nämä kolme kohtaa eivät ole mukana. Perustuslaki tulee kaatumaan parlamenttikäsittelyssä. Nyt uusnatsistinen, äärioikeistolainen Jobbik-puolue on ilmoittanut lähtevänsä mukaan valmistelutyöhön. Perustuslakia valmistelee kolmen puolueen ryhmä: oikeistokansallinen Fidesz, kristillisdemokraattinen KDNP ja äärioikeistolainen ja uusnatsistinen Jobbik. Amerikasta on jo kuulunut paheksuntaa: perustuslain tulee heijastella koko yhteiskuntaa, eikä vain sen äärilaitaa.

(Népszabadság, vasemmistoliberaali päivälehti)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia