HS/STT: Alma Media hävisi Johanna Korhoselle työsyrjintäkiistassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Alma Media ei saanut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa toimittaja Johanna Korhosen työsyrjintäkiistassa, joten Helsingin hovioikeuden aiempi ratkaisu jää voimaan. Alma Media joutuu maksamaan Johanna Korhoselle 80 000 euroa laittomasta irtisanomisesta.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat julkaisemassaan STT:n sähkeessä.

Korhonen irtisanottiin syksyllä 2008 Lapin Kansan päätoimittajan tehtävästä jo ennen kuin hän ehti aloittaa työssään. Alma Media perusteli irtisanomista luottamuspulalla.

Käräjäoikeus torjui päätöksessään Korhosen vaatimukset ja katsoi, että luottamuspula oli riittävä peruste päätoimittajatason työntekijän erottamiseen. Johanna Korhonen ei ollut alkuaan saattanut Alma Median johtajiston tietoon seksuaalista suuntautumistaan ja puolisonsa sukupuolta. Alma Median mukaan Korhonen ei myöskään ollut kertonut, että hänen puolisonsa oli ehdolla edeltävän syksyn kuntavaaleissa. Korhonen valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Hovioikeus tuli viime keväänä siihen tulokseen, että vaikka Korhonen on menetellyt niin kuin käräjäoikeus kertoi, hänen rikkeitään ei voida pitää niin vakavina, että työnantajalla olisi ollut oikeus työsopimuksen purkamiseen. Lisäksi Hovioikeus katsoi, että Korhosen naispuolisen puolison sukupuolen selviämiselllä työnantajalle on ollut olennainen osuus työsopimuksen purkamiseen. Alma Media haki valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Sitä ei myönnetty ja hovioikeuden ratkaisu jää voimaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Talvella 2009 myös Uudenmaan työsuojelupiiri otti kantaa asiaan. Sen mukaan Alma Media syyllistyi syrjintään, kun se purki Johanna Korhosen työsopimuksen viime lokakuussa.

Asian käsittely jatkuu vielä erillisessä oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa. Helsingin kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteen epäillystä työsyrjinnästä Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta vastaan. Syyttäjän mukaan Telanne oli työsuhteen purkupäätöksen taustalla, kun Johanna Korhonen sai syksyllä 2008 potkut Lapin Kansan päätoimittajan paikalta. Syyttäjän mukaan Alma Medialla ei ollut hyväksyttäviä syitä Korhosen irtisanomiseen, vaan keskeinen syy oli Korhosen naispuoliso.

HS: Johanna Korhonen voitti Alma Median työsyrjintäjutussa
Lapin Kansa: Johanna Korhonen voitti Alma Median työsyrjintäjutussa

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Hannu, Tre
  • 1.2.2011, 19.07
Työsuojelupiiri, hovioikeus ja korkein oikeus olivat samaa mieltä. Tämä oli täysin oikea päätös, sanokoot kitisijät mitä tahansa. Päätöksellä on suuri merkitys tulevissa syrjintäoikeudenkäynneissä.

Alma Median lippulaiva, meidän Aamulehtemme kommentoi päätöstä kolmella muutaman rivin kappaleella. Niistäkin kaksi oli samanlaista, joten juttu käsitti vain muutaman rivin. AL:n talossa noin 400 metrin päässä jotakuta kismittää oikein kunnolla. -Hyvä, näin pitääkin.

Johanna Korhonen lupasi, mikäli oikein muistan, lahjoittaa summan hyväntekeväisyyteen. -Tänään nostamme maljan Johanna Korhoselle ja kaikille tasa-arvon puolesta toimiville uudessa kotikatupubissamme.
Hah! Ihan oikein että rahaa pois kaksinaamaisilta p*skiaisilta tässä kohtaa!