Homoavioliitot vaaliteemana Perussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisten avioliittojen laillistamisesta on tullut tärkeä teema Perun presidentinvaalikampanjassa. Katolinen kirkko on ottanut tilaisuudesta vaarin antaen kiistanalaisia julkilausumia ja sotkeutuen kampanjaan.

Espanjassa ja Argentiinassa asia näyttää yksinkertaiselta kuten muissakin maissa, joissa samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot on laillistettu, mutta Perun vanhoilliselle yhteiskunnalle asia on hyvin monimutkainen, kuten aikoinaan abortti ja katumuspilleri. Ehdotus on peräisin Perú Posible-puolueen (Mahdollisuuksien Peru) tasavallan varapresidentin virkaan asettamalta ehdokkaalta, kansanedustaja Carlos Brucelta, joka on sisällyttänyt asian puolueohjelmaan. Vaikka Bruce itse sanoi lehdistölle homoavioliittojen laillistamisen olevan ”järjetön kamppailu” Perun kaltaisessa vanhoillisessa yhteiskunnassa, niin hän on puolustanut tarvetta mennä eteenpäin edes parisuhteiden laillistamisessa.

Brucen puheet eivät ole jääneet vastausta vaille. Presidenttiehdokas ja Liman entinen pormestari Luis Castañeda on antanut ymmärtää, että hän vastustaa homoavioliittoja, vaikkakin voisi tukea ”omaisuusliittoja”. Mielipidetiedusteluissa toisella sijalla oleva Solidaridad Nacional-puolueen jäsen aiheutti mielipidemyrskyn väittäessään, että ”Bruce on hullu” kysyttäessä hänen mielipidettään Brucen väitteestä, jonka mukaan Castañedan suosio on romahtanut.

Liman arkkipiispa ja Perun Katolisen Kirkon pää, kardinaali Juan Luis Cipriani, ei ole pidättäytynyt vastustamaan Brucen ehdotusta vaan on väittänyt sitä osaksi ”luonnon järjestyksen vastaista salaliittoa”.

Vasemmistolaisen Fuerza Social-puolueen ehdokas Manuel Rodríguez Cuadros haluaa avoimesti laillistaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot, mikä vaatisi Perun perustuslain viidennen pykälän muuttamista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Bruce on todennut, että Perussa vielä vallitsevat ”tekopyhyys, valheiden levittäminen, ennakkoluulot ja fobiat” tekevät Rodríguez Cuadrosin ehdotusten hyväksymisen mahdottomaksi. Silti on toivoa, että asiat muuttuvat viiden kymmenen vuoden kuluessa. Kansanedustajan mukaan perulaiset huomaavat ajan myötä, että homoavioliittojen torjuminen on yhtä hullua kuin äänioikeuden epääminen naisilta.

Universo Gay (Epanja)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!