Puoluegallup Unkarissa: Nykysuunta vahvistumassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Unkari on ollut myrskyn silmässä. Nyt Unkari on EU:n puheenjohtajamaa, ja pääministeri Orban vastaili keskiviikkona euromeppien kysymyksiin. Kyseltiin, mitä uusi medialaki tarkoittaa. Monen mielestä se on sensuurilaki. Erillinen virasto päättää, mikä on mediassa sallittua kirjoittelua. Kirjoittelun on oltava "tasapainoista". Virasto antaa rajut sakot, jos media ei kirjoita tasapainoisesti. Myös kansan moraali on muistettava mediassa. Ei saa kirjoittaa mitään, mikä heikentää kansan tai nuorten moraalia. Saako kirjoittaa esim. homoperheistä? Kukaan ei vielä tiedä. Laki astui voimaan tammikuun alussa.

Toinenkin asia kuohuttaa EU:ssa. Unkari toimitti EU-tiloihin uuden maton, jossa on kuvattu Unkarin historiaa. Keskellä on kartta, jossa Unkari on kuvattu vuonna 1848, silloin kun Unkari oli suur-Unkari. Mepit kyselivät: haluaako Unkari ryhtyä muuttelemaan rajoja naapurimaiden kesken? Hoidetaanko raja-asiat sotajoukkojen voimin?

Unkari saa uuden perustuslain toisena pääsiäispäivänä. Siinä homoavioliitto kielletään. Siitä ei ole tarkkaa tietoa, mitä tapahtuu rekisteröidyille parisuhteille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maata johtaa oikeisto-kansallinen Fidesz, joka on liitossa kristillisdemokraattien kanssa. Heillä on yli 2/3 parlamentin paikoista. Uusin gallup osoittaa ,että Fidesz on vahvasti vallan kahvassa. Oppostion puolueista vain äärioikeistolainen Jobbik on parantanut asemiaan, eli äänestäjät ovat liikkuneet äärioikeiston suuntaan.

Opposition sosialistit MSZP ja vihreät LMP ovat aika surkastuneita.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!