USA: Korkein oikeus ei lämmennyt tasa-arvon vastustajien valitukselle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Tiistaina USAn Korkein oikeus torjui valituksen, jonka oli lähettänyt saarnaaja Harry Jackson. Valituksen syynä oli District of Columian alueella avioliiton avaaminen homoille ja lesboille. Kun Korkeimmalle oikeudelle tulee uusi asia, täytyy vähintään neljän tuomarin todeta, että kyseessä on uusi, selvittämätön perustuslaillisia oikeuksia koskeva asia. Muuten valitus torjutaan ja näin kävi nyt.

Washington DC tunnusti vuonna 2009 samaa sukupuolta olevien avioliitot. Joulukuussa 2009 Washingtonin City Council päätti selvällä äänten enemmistöllä (11-2) avata avioliiton. Valitusajan jälkeen Washingtonin maistraatit alkoivat jakaa maaliskuussa 2010 avioliittolisenssejä.

Vastustajat kerääntyivtät saarnaaja ja piispa Harry Jacksonin ympärille ja alkoivat jo joulukuussa kerätä allekirjoituksia kansanäänestystä varten, jossa avioliiton avaaminen homoille ja lesboille kiellettäisiin. Vaaliviranomaiset kuitenkin torjuivat kansanäänestysvaatimuksen, koska Washingtonin perustuslain mukaan kansanäänestystä ei voi järjestää perusoikeuksia koskevissa asioissa. Viranomaiset katsoivat avioliitto-oikeuden kuuluvan perusoikeuksiin.

Jackson vei asian kahteen oikeusasteeseen, mutta tuli torjutuksi. Hän yritti myös maaliskuussa 2010 kääntyä Korkeimman oikeuden puoleen, jotta saataisiin pikainen toimenpidekielto avioliittoasiassa. Sekin epäonnistui. Nyt on Korkein oikeus myös pääkäsittelyssä torjunut Jacksonin vaatimukset. Homoilla ja lesboilla on edelleen oikeus solmia avioliittoja. On liian aikaista arvioida, miten Perry v. Schwarzenegger -asia menisi, jos se aikanaan etenee tähän oikeusasteeseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lisää asiasta mm. tässä artikkelissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!