Englannin kuningatar myönsi MBE- ja OBE-kunnianimen kahdelle homoaktivistille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

1.1.2011
Kunniamerkkiasiaan tarkennus lukijaltamme.
OBE on ritarikuntana Order of the British Empire, mutta henkilölle myönnettynä Officer of the British Empire. Jälkimmäisessä tarkoituksessa neiti Lennox tunnetaan siis muodossa Annie Lennox, OBE.

Ritarikuntana OBE on nuorin ja runsasjäsenisin Britannian (ja Kansainyhteisön) ritarikunnista, mutta sen palkitsemisperusteet ovat myös kaikkein laaja-alaisimmat. Moni muu ritarikunta keskittyy vahvasti joko asevoimiin, diplomaatti-/virkamieskuntaan tai tiedeyhteisön edustajiin rajoittaen jäsenmääränsä (esim. Order of Merit, enintään 24 jäsentä samanaikaisesti).

Mielenkiinnolla jään odottamaan investituuraa, jossa kuningatar ripustaa merkit uutisessa mainittujen henkilöiden rintapieleen (toimituksen helpottamiseksi vaatteisiin laitetaan pieni silmukka, johon kuningatar tällää merkin eli hänen ei tarvitse neulojen kanssa sohia).

(Myös Wikipediassa löytyy lisätietoa OBE- ja MBE-kunniamerkeistä.)

31.12.2010
Kuningatar Elisabeth on myöntänyt uuden vuoden huomionosoituksissaan laulaja Annie Lennoxille OBE — Order of the British Empire -arvonimen. Lennox on ollut aktiivisesti mukana AIDS-auttamisessa, sekä Afrikan maiden köyhyyden torjumisessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Englannin ensimmäisen homojalkapallojoukkueen perustaneelle Aslie Pitterille Member of the British Empire, MBE arvonimi tuli täytenä yllätyksenä. Hän ei uskonut mustana homomiehenä saavansa sellaista huomionosoitusta.

Advocate-lehden uutinen huomionosoitusten saajista

1 kommenttia

Annie Lennox palkittiin aktivistityöstä Afrikan köyhyyttä vastaan ja perustamastaan Sing- kampanjasta, ei niinkään "homoaktivismista".
Vaikka Annie onkin vuosien mittaan myös kunnostautunut homoaktivistina, laulanut mm. Aids hyväntekevyys konserteissa, tuli kuningattaren huomionosoitus tuli muusta syystä. Sing kampanjan tarkoitus on erityisesti antaa ääni aidsiin sairastuneille naisille ja lapsille.

http://www.annielennoxsing.com/ (SING: A voice for HIV/AIDS women and children)