Dohnalin leskelle ei makseta leskeneläkettä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Itävallan entinen naisministeri Johanna Dohnal kuoli kevättalvella 2010. Hän on elänyt yhdessä Annemarie Reiterin kanssa 30 vuotta. He rekisteröivät parisuhteensa vuoden alussa - heti kun se Itävallassa tuli mahdolliseksi. Puolison kuolema käynnisti prosessin, jossa selvitetään, onko leski oikeutettu ministerintasoiseen leskeneläkkeeseen.

Lain mukaan eläkkeen voi saada, kun avioliittoa on kestänyt vähintään 3 vuotta.Mutta Dohnalin tapauksessa se ei ole mahdollista, koska rekisteröity parisuhde tuli mahdolliseksi Itävallassa vasta tämän vuoden alusssa. Valtio kieltäytyy maksamasta leskeneläkettä. Jälkeenjäänyt puoliso Annemarie Reiter teki kantelun perustuslakituomioistuimelle epätasa-arvoisesta kohtelusta. Itävallan liittokansleri on nyt ilmaissut mielipiteensä: hän ei ymmärrä lainkaan ongelmaa. Laissa on selvä 3 vuoden raja. Kanslerin mielestä Dohnalin lesken on itse maksettava myös oikeudenkäyntikulut.

Aufreiter sanoo, että lainlaatijan olisi tällaisessa tapauksessa pitänyt märitellä lakiin ylimenokausi niille samaa sukupuolta oleville pareille, jotka ovat pitkään eläneet yhdessä. Kurier-lehdessä kerrotaan, että kansleri Faymann on lähettänyt perustuslakituomioistuimeen oman vastineensa, ja kiistää eläkeoikeuden. Asia on kesken.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!