Budapest: natsimenetelmät käytössä teatterinjohtajaa vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8

Unkarin poliittinen muutos viime kevään vaalien jälkeen on ollut melkoinen. Tällä viikolla unkarilaiset oppositiolehdet ilmestyvät niin, että etusivut ovat tyhjät. Se on vastalauseena uudelle medialaille, joka antaa kansallis-kristilliselle hallitukselle valtaa päättää siitä ,mitä lehdissä julkaistaan.

Vielä erikoisempi oli eilen illalla äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen sympatisoijien mielenosoitus Kansallisteatterin edessä. Mielenosoittajat ilmoittivat, että rauhaa ei tule ennen kuin puna-valko-viiruinen ns.Arpadin lippu, entinen unkarilainen natsilippu, liehuu Kansallisteatterin yllä. Teatterin johtajan Robert Alföldin on erottava.

Robert Alföldistä sanotaan, että hän on homo. Sen vuoksi äärioikeisto on koko kesän ja syksyn pitänyt häntä maalitaulunaan. Muitakin syitä on koetettu keksiä: teatterissa on nähty alastomuuskohtauksia ja jossain antiikin tragedian julisteessa on ollut tyylitelty penis, jne. Robert Alföldin isä oli sosialistinen poliitikko (mm. parlamentin puhemiehenä 1990-luvulla), joten painolastia on. Teatterin edessä oli ihmiskilpi suojaamassa rakennusta. Amerikkalainen teatteri-ihminen ihmetteli: hän ei ole eläessään nähnyt tällaista mielenosoitusta teatteria vastaan, ei New Yorkissa eikä muuallakaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äärioikeiston oma nettisivusto kuruc.info otsikoi: Jobbik osoitti mieltä "poikkeavuuden temppelillä". Mielenosoituksessa puhunut äärioikeistolainen poliitikko kutsui teatterin johtajaa sairaaksi ja perverssiksi ja teatterinjohtaja avoimesti propagoi homoseksuaalisuutta. Mielenosoitus kesti tunnin ja mielenosoittajat huutelivat kuorossa: "Alföldi, korjaa luusi".
http://kuruc.info/r/2/70317/

Budapestissa on syksyn aikana ollut "suuret puhdistukset". Taidelaitosten väki on vaihdettu uusiin, konservatiiveihin.

8 kommenttia

Pitäisikö huolestua Unkarin tilanteesta vai retorisista keinoista, joilla tapahtumia kuvataan?
Minusta Unkarin tilanne on oikeasti huolestuttava.
Voisitko SaintJudy vähän selventää, mitä tarkoitat "retorisilla keinoilla" joista voisi ehkä myös huolestua? Opposition lehtien tyhjiä etusivuja?