Wikileaks: Bradley Manning epäiltynä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Bradley Manningia sanotaan vaatimattomaksi 23-vuotiaaksi mieheksi. Hän on näyttänyt, miten vaikeaa nykyään internetin aikana on pitää salaisuuksia. Manning pidätettiin toukokuussa Bagdadin lähellä. Nyt hän istuu sotilasvankilassa lähellä Washingtonia. Häntä uhkaa 50 vuoden rangaistus. Hän oli netti-chatissa paljastanut eräälle bloggaajalle olevansa salaisten tietojen vuotaja. Bloggaaja kertoi asian viranomaisille.


Manningista tiedetään aika vähän. Hän syntyi Oklahomassa ja vietti osan lapsuudestaan äidin luona Englannissa. Jo koulussa hänet luokassaan torjuttiin sivulliseksi. Ilkeily oli jatkuvaa. New York Timesin mukaan Manning alkoi tuntea itsensä homoksi. Armeijassa homoseksuaalisuus aiheutti omantunnonkonfliktin. Armeija vaatii sotilailta homouden piilottamista.

Chatissa Manning kertoi bloggaaja Lamolle, että hän tuntee itsensä eristetyksi. Hänen oli kehitettävä oma selviämisstrategiansa. Jatkuva torjunta on ollut leimaa antava Manningin koko elämälle. Koulussa oli vaikeaa ja sen jälkeen isän kanssa välit katkesivat. Isä heitti pojan pois kotoa ja tämä joutui asumaan autossaan. Viimein hän tietokonenörttinä päätyi puolustusvoimiin analysoijaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Wikileaksin vastustajat leimaavat Manningin radikaaliksi homoaktivistiksi, joka koston takia iski oman maansa kansallisia intressejä vastaan. Manningin puolustajat kertovat toisin: hän oli lähinnä pasifisti, joka eläytyi sodan uhrien kärsimyksiin. Manningille on perustettu tukikomitea.. Sieltä sanotaan, että Manning kuului vähemmistöön, jota USAn armeija ja USAn yhteiskunta käsitteli epäoikeudenmukaisesti. Jos Manning osoittautuu syylliseksi, syynä on ollut se, että hän halusi näyttää sodan julmuuden, sanotaan tukikomiteasta.

(Tiedot kerätty AFP:n henkilökuvasta)

4 kommenttia

"Hän oli netti-chatissa paljastanut eräälle bloggaajalle olevansa salaisten tietojen vuotaja"

Aika reipas itsemurhavaisto tai valtava elvistelyn tarve. Kieltämättä hän pääsi historiaan.
Asiakirjapaljastus huolestuttaa minua siksi, että olisiko jollakin jossakin mahdollisuus päästä tietoihin käsiksi, joiden takana on NAPPI. Ydinaseita on aivan liian monella maalla.