Itävalta: Pakko-outtaaminen transsukupuolisilla aviopareilla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Itävallassa transihminen joutuu pakko-outtamistilanteeseen aina, kun hän joutuu esittämään avioliitostaan todistuksen. Nyt asia viedään ihmisoikeustumioistuimeen.


Vuonna 2006 perustuslakituomioistuin totesi, että transihmisen ei tarvitse enää erota avioliitostaan, jotta korjattu sukupuoli tunnustettaisiin. He saavat jäädä avioliittoon, ja he saavat uudet dokumentit uudella nimellä ja uudella sukupuolella. Sisäministeri ei kuitenknaan ole muuttanut asetusta, jossa määritellään tarkemmin avioliitosta. Nyt avioliitossa voi olla kaksi samaa sukupuolta olevaa (toisen sukupuoli korjattu), mutta avioliittotodistuksessa lukee edelleen siviilisäädyn kohdalla joko "Aviomies" tai "Vaimo" ennen sukupuolen korjaamista olleen tilanteen mukaan. Se johtaa pakko-outtaamiseen aina, kun avioliiton toinen, transosapuoli joutuu esittämään oman avioliittotodistuksensa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on jo vuosia sitten tehnyt päätöksen, jossa tällainen todetaan ihmisoikeuksien vastaiseksi. Kuitenkaan Itävallan perustuslakituomioistuin ei nähnyt tässä tilanteessa mitään moitittavaa. Erään transihmisen tekemä valitus torjuttiin perustuslakituomioistuimessa. Oikeus ei perustellut päätöstään.

Itävallassa kaksi samaa sukupuolta olevaa ei voi olla avioliitossa muulloin kuin silloin, kun toisen puolison sukupuoli on korjattu. Suomessa vastaavassa tilanteessa avioliitto muuttuu rekisteröidyksi parisuhteeksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Toinen transuutinen Dresdenistä

Dresdenissä tv:hen valittiin kaksi uutta "säämiestä/naista" (Suomessa "meteorologi"). Uudet meteorologit ovat Tanja Heptner ja Franziska Hirschelmann. Valinnassa oli mukana jury ja katsojaäänestys. 42-vuotias Tanja sai eniten ääniä. Hän oli ehdokkaista "värikkäin". Hän syntyi nimellä Thomas. Viime vuonna 15. heinäkuuta hänen unelmansa toteutui, ja hän sai virallisesti uuden sukupuolen naisena.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!