Ruotsissa kohu TV-ohjelman homokohtauksesta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Vapaamielisenä tunnetussa Ruotsissa on syttynyt kohu, kun paikallista suosittua 'melodifestivalen' -ohjelmaa juontaneet Mark Levengood ja Jonas Gardell esiintyivät huumorimielessä homohääparina ohjelman alussa. Neljä miljoonaa katsojaa keränneessä ohjelmassa valitaan Ruotsin Euroviisuedustaja.

TV-persoona Siewert Öholm antoi kuulua "Nya Dagens" -lehdessä ja kertoi mielipiteensä ohjelmasta. Hänen mukaansa ohjelma oli "kaikkien aikojen suurin konnankoukku" - ja syyttää Ruotsin televisiota homouden lobbaamisesta ja ohjelman muuttamisesta "Gardellin pariskunnan seksuaalisen suuntautumisen mielenilmaisuksi". Hänen mielestään ohjelman syvin tarkoitus ei ollutkaan tarjota viihdettä vaan kasvattaa niitä, joilla ei ole poliittisesti korrektia suhtautumista erilaisiin seksuaalisiin suuntautumisiin.

Ruotsin television viihdepäällikkö Hans Rosenfeldtin mukaan ohjelma on tehty yksinomaan viihteen vuoksi ja kehuu Markin panosta aiemmin juontamissaan ohjelmissa. Eikä ohjelma kokonaisuutena ollut mitenkään erityisen "homo", sillä hänen tietääkseen Lena Philipsson, Charlotte Nilsson, Carola, Lill-Babs ja Roger Pontare eivät ole homoja. Rosenfeldt sanoo kuitenkin, että on positiivista jos ohjelmalla on onnistuttu vaikuttamaan asenteisiin - ja lisää, ettei se ilmeisesti ole vaikuttanut Siewert Öholmin katsantoon.

Muutamat homoseksuaalit artistit ovat kummissaan Öholmin sanomisista: "Jos Öholm on oikeassa, niin 'Melodifestivalen' on ollut heteromanipulaatiota tähän asti, sillä kilpailuahan on aina juontanut mies-naispari". Andrés Estechen mukaan Öholmin "näkemys on epädemokraattinen ja hänen pitäisi hankkia itselleen elämä". Barbados-yhtyeen laulaja Mathias Holmgren kommentoi Öholmin sanomisia uskomattoman kamalaksi ja ettei olisi voinut uskoa häneltä sellaista reaktiota, vaan oli pitänyt tätä sivistyneenä ja järkevänä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Siewert Öholm sanoo Aftonbladetissa, ettei ole hyökkäämässä homoja vastaan, vaan haluaa ettei 'Melodifestivalen'-ohjelmasta tule väittelyohjelmaa. Hänen mukaansa Ruotsin televisio ei ota asioista vastuuta. Hänen mielestään niitä ihmisiä on loukattu, jotka olivat odottaneet näkevänsä jotain muuta. Hän sanoo monien kokeneen hääkohtauksen ärsyttämisenä ja provosoivana. Öholmin mukaan Jonas Gardell on nero, mutta tässä tapauksessa Öholm katsoo hänen joutuneen kiusaukseen tuputtaa katsojille näkemyksiään.

- Lähde ja lisää luettavaa: Aftonbladet

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!