´Luomuisät´ kokoontuvat kuukausittain HeSetan Luomuisäryhmässä

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Ranneliike net
  • 9

Setan piirissä toimiva Luomuisäryhmä on ryhmä miehille, jotka ovat saaneet lapsia heteroliitossa ja jotka ovat eronneet tai harkitsevat sitä homo-/bi-identiteetin löytymisen myötä.

Ryhmässä jaetaan kokemuksia ratkaisevasta elämänmuutoksesta, erilaisista suhteista (ex)puolisoihin, lastenkasvatuksesta, ulostulosta lapsille, vanhemmille ja muille läheisille sekä saadaan ideoita ja vertaistukea uuteen, erilaiseen vanhemmuuteen homo-/bi-miehenä. Tärkeitä ryhmässä pohdittavia kysymyksiä ovat myös mahdollisen uuden miespartnerin suhteet lapsiin ja vanhempiin, eri-ikäisten lasten mukanaan tuomat haasteet (päiväkoti, koulu, murrosikä, lasten kaverit ym.)

Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa HeSetan toimiston tiloissa osoitteessa Kaasutehtaankatu 1, rakennus 10. Ryhmä on aluksi täydentyvä, ja sen jatkotyöskentelytavoista on tarkoitus sopia yhdessä ryhmän alettua. Seuraava kokoontuminen on torstaina 9.12. klo 18.30 alkaen. Kokoontumiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Ensimmäisessä tapaamisessa oli paikalla 3 ihmistä, toisessa tapaamisessa jo 5. Heidän lisäkseen kiinnostusta on ollut muutenkin. "Tapaamisissa on keskusteltu omasta muutoksesta vuosien varrella, miten tämä vaikutti aikanaan heteroliittoon, ulostulosta, erosta, eron jälkeisestä tilanteesta, lasten huollosta, uuden miespartnerin suhtautuminen mieheen, jolla on lapsia, arjen tilanteista ja monista muista asioista", kertoo ryhmässä mukana oleva Jouni. Tällaisessa elämäntilanteessa olevalle on tärkeää saada työstää uutta elämänmuutosta omassa tahdissa, minkä vuoksi esimerkiksi ulostulo on eri ihmisillä eri vaiheissa.

Taustalla on esimerkiksi tarinoita, jossa on erottu heteroliitosta viimeisen 5 vuoden sisällä ja kouluikäisiä lapsia on 2 - 3 ja että lapset ovat yhteishuollossa entisen vaimon kanssa. Usein lasten hoito on ratkaistu ns. vuoroviikkomallina, mutta muitakin järjestelyjä on. Joillakin on jo uusi miespartneri, jonka kanssa asutaan yhdessä, jotkut seurustelevat ja jotkut ovat sinkkuja. Suhteet ex-vaimoihin voivat olla ongelmalliset, etenkin jos ero on tuore. Joskus kontaktit katkeavat entiseen vaimoon kokonaan. Bi-isillä suhde vaimoon voi olla edelleen olemassa.

Seuraavan kerran Luomuisät kokoontuvat torstaina 9.12. klo 18.30 alkaen.

Lisää tietoa:
http://www.heseta.fi/ajankohtaista/#news44769

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

9 kommenttia

Vertaistukiryhmät ovat todella tärkeä ja toimiva malli. Kannatan lämpimästi.

Olen makustellut sanaa "luomuisät". Jokin sisälläni kertoo, ettei tässä nimessä kaikki ole ihan kohdallaan. Sana luomu tarkoittaa ainakin minun käsitteistössäni jotakin alkuperäistä, terveellistä ja muita parempaa. Luomun vastakohtana teollisesti valmistettua ei pidetä niin hyvänä. Se voidaan ajatella olevan halvempaa ja vähempiarvoista.

Sateenkaarimaailmassa huomattava osa isyyksiä on ihan muuta kuin "luomua". Isyys on voinut toteutua lääketieteellisin tai muin apuneuvoin. Isyys on voinut toteutua adoption tai pelkän sosiaalisen isyyden kautta, jotka ovat perin kaukana luomusta. Siitä huolimatta ei-luomuisyys on vähintään yhtä arvokasta lapsen kannalta ja myös isän kannalta kuin heterosuhteessa toteutunut isyys.

Tuon ryhmän nimen keksijällä on mitä ilmeisimmin ollut kieli poskessa. Hän ei ole kuitenkaan valitettavasti pystynyt asettumaan lainkaan ei-luomuisien asemaan. Siis empatian puutetta. Mielestäni nimi on yläpuolelle asettuva ja muita loukkaava.
  • 2 / 9
  • Luomuisä
  • 12.11.2010, 13.29
JuhaniV:lle tiedoksi: Nimen keksiminen oli ryhmätyötä eli meitä "epäempaattisia ja muiden yläpuolelle asettuvia" taitaa sitten olla aika monta ;-) Ei pidä olla noin herkkähipiäinen, vaikkei voikaan osallistua juuri tähän ryhmään. Luomu tarkoittaa tässä sitä, että lapset on hankittu heteroliitossa. Jos pidät heteroliittoja muita parempina lapsenhankintainstituutioina, se on sinun tulkintasi. Me emme. Sinullekin löytyy varmasti monia hyviä isäryhmiä, joissa voit toteuttaa isyyttäsi. Ryhmämme toivoi sinulta juttua ranneliikkeeseen, jota et tehnyt. Vasta kääntyminen muun toimituksen puoleen toi tulosta. Mukavaa, että nyt kannatat tätä ryhmää, jonka nimi ei taida muuttua. Kummallisinta on, että omat koirat haukkuvat joskus kovimmin. Olisi sinulta odottanut empaattisempaa suhtautumista hankkeeseemme eikä tällaista saivartelua termeillä. Se, että lapset on satuttu hankkimaan näin, ei tee muita menetelmiä huonommaksi tai paremmaksi, eikö? Antaa kaikkien kukkien kukkia.