Kroatia: Homokielto kansallisessa jalkapallojoukkueessa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 5

19.11.2010

Eurooppalainen jalkapalloliitto UEFA käynnistää selvityksen kroatialaisen jalkapallojohtajan puheista. Asiaa käsitellään 25. marraskuuta 2010. UEFAn säännöissä määrätään rangaistus toimihenkilöille, jotka syrjivät jotain ihmisryhmää.

Kroaatti Markovic on jo pyydellyt anteeksi ja valitellut, että häntä on ymmärretty väärin. Kroatiassa Markovicin puheet lankesivat kuitenkin hedelmälliseen maaperään ja muutkin jalkapallovirkailijat ja pelaajat ovat esitelleen homofobisia näkemyksiään. Zagrebin Dynamon varapresidentti antaa homoille ohjeita ammatinvalintaan: Hän ei ottaisi homoa joukkueeseensa. Menkööt balettiin. Tai ruvetkoot journalisteiksi tai kirjailijoiksi.

Kroatia on hankala maa homoille. Pride-paraatien kimppuun on hyökätty joka vuosi. EU-liittymisneuvottelut ovat käynnissä ja maa yrittää muuttaa lainsäädäntöään EU-normien mukaiseksi.

Mutta eivätkö samaan aikaan Kroatian rannikon saaret ole nude-homo-paratiiseja? Varmaan joku on käynyt testaamassa!

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


10.11.2010

Kroatiassa jalkapalloliiton presidentti Vlatko Markovic ilmoittaa, että niin kauan kuin hän on liiton johdossa, yksikään homo ei pelaa kansallisessa joukkueessa. Tämän 73-vuotias Markovic kertoi Vecernji List -päivälehdelle. Hän vielä korosti, ettei hän onneksi ole vielä tavannut ainoatakaan homopalloilijaa. "Onneksi vain normaalit ihmiset pelaavat jalkapalloa". Markovic toimi 1950- ja 60-luvuilla jalkapalloklubeissa Jugoslaviassa, Itävallassa ja Belgiassa. Vuosina 1993-1994 hän valmensi Kroatian maajoukkuetta.

Urheiluseura Hotista kerrotaan, että Euroopan gay- ja lesbourheilun liitto (The European Gay and Lesbian Sports Federation EGLSF) on maanantaina tuominnut Vlatko Markovicin puheet. Pepe Garcia Vazquez, EGLSF:n varapuheenjohtaja sanoo, että Markovicin puheet ovat pöyristyttäviä, mutta myös vastoin Kroatian syrjinnän vastaista lainsäädäntöä. Tällaisilla kommenteilla on negatiivinen vaikutus yksittäisiin pelaajiin ja koko lajiin. Kroatian jalkapalloliiton tulee pyytää anteeksi. EGLSF tulee kääntymään asiassa UEFAn puoleen.

www.eglsf.info/EGLSF_Public_Documents/EGLSF_press_release-vlatko_markovic.pdf

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Hannu, Tre
  • 10.11.2010, 3.35
Ajatella että elää 73 vuotta oppimatta mitään mitään ihmisyydestä. No, löytyyhän näitä meiltäkin. Olen useasti miettinyt, onko typeryys synnynnäistä vai opittua. Ken tietää.
Käytän nyt harvinaisen selkeää kieltä: tuo mies on idiootti, joka tulisi siirtää eläkkeelle joko heti tai välittömästi. Jos haluaa säästyä potkuilta, niin nyt voisi olla hyvä hetki kirjoittaa eronpyyntö ja laittaa perusteluksi, että haluaa viettää aikaa perheensä kanssa. Tai kehittäköön vaikka heinänuhan ja siirtyköön "terveyssyistä" sivuun. Tai siirtyköön "konsultoivaksi" toimijaksi. Pääasia, että ovi käy.

Jos ei ole järjellä siunattu, niin voisi ainakin pitää suunsa kiinni. Muutama tuollainen kylmän sodan reliikki (joita löytyy kyllä nuoremmistakin polvista) ja aivopieruautomaatti ovat kehityksen riippakiviä. Jos he eivät löydä omin avuin ulos 2010-luvulta, niin heille pitää osoittaa tuo uloskäynti. Esim. Zimbabwe ja Uganda voisivat olla sopivia temmellyskenttiä tuollaisille.

Onneksi kuluttajien eli katsojien joukossa on sen verran valveutunutta porukkaa, että he osaavat pistää taloudelliset yhteistyökumppanit -jotka tunnettaan nimellä sponsorit- sen verran tiukalle, että joku roti saadaan aikaan. On ikävää uhata johdon vetämisellä seinästä, mutta viimeisten homekellareiden siivousta ei enää paljon kannata lykätä. Vai haluaako joku oikeasti rahoittaa tuollaista ääriajattelua?