Onko suuseksi turvaseksiä?

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 1

Aidsin alkuajoista lähtien monia on askarruttanut kysymys siitä, miten vaarallista on suuseksi. Onko siinä tartuntariskiä? Välillä on annettu ymmärtää, että vain anaalikontakti on vaarallinen, koska siellä limakalvot helposti repeytyvät.

Saksalaisesta Aids-Hilfestä asiantuntija Armin Schafberger on antanut vastauksia näihin kiperiin kysymyksiin. Tartuntavaara suuseksissä on vähäinen, ja on vaikea suoraan määritellä, miten suuri osa tartunnoista on saatu suuseksin kautta. Saksassa arvioidaan, että joka kahdeskymmenes tai jopa vain joka sadas tartunta tulee suuseksin kautta. Lähes kaikki muut tartunnat tulevat anaalisen kontaktin kautta tai tartuntatapaa ei tunneta.

Onko vaaratonta, jos saa siemennestettä suuhun? Ei se ole vaaratonta. Jos spermaa tulee suuhun, se on heti syljettävä pois ja suu on huuhdottava vedellä tai muulla nesteellä. Tämä vähentää tartuntariskiä nykyisten viruksia koskevien tietojen perusteella. Virukset on heti saatava pois limakalvojen läheltä.Viruksia sisältävä annos on heti saatava laimenemaan.

Paljon on puhuttu myös siitä, että alkoholi auttaa suun huuhtelussa. Alkoholi voi todella epäaktivoida virukset. Ratkaisevaa on, miten nopeasti toimitaan. Joskus voi olla tehokkaampaa kulauttaa heti kukkavaasista vesi kuin lähteä etsiskelemän väkevää alkoholia. Saksan Aids-Hilfe ei enää neuvo etsimään mitään tiettyjä huuhteluaineita, vaan nopea huuhtelu on tehokkaampi.

Entä, jos nielee kaiken? Eivätkö mahahapot tuhoa virukset? Siitä ei ole selkeitä tutkimustuloksia. Ei tiedetä, missä kohtaa suussa virus hakeutuu sisään elimistöön - joillakin tulehtuneista hammasvalleista, toisilla syvempänä nielussa. Ehkä nieleminen on parasta, jos tekniikka on "syvä-kurkku"-tyyliä. Jos joutuu rykimään, aine leviää ympäri suuta. Monissa arvioissa sanotaan, että "syvä kurkku" on vaarallisempaa. Suun etuosassa limakalvo on vahvempaa.

Entä ns. esipisarat? Nesteen määrä on merkittävää. Pienessä määrässä ei juuri ole viruksia, ja neste laimenee syljen vaikutuksesta. Esipisarat eivät ole mikään erityinen ongelma. Anaalikontakteissa niilläkin on suuri merktys.

http://www.queer.de/detail.php?article_id=12982

1 kommenttia

1990-luvulla, kun vapaaehtoiset vastailivat aids-tukikeskuksen neuvontapuhelimeen, jatkuvasti kyseltiin, millainen on tartuntariski, kun soittaja on tehnyt niin tai näin. Onko riskiä, jos sormessa on haava tai kynsivallit rikkonaiset? Entä jos joutuu kiihotuspisaroita iholle tai spermaa joutuu kasvoille ja huulille. Jne jne. Tilanteita on tuhansittain. Näitä tilanteita ei ole voitu ihmiskokein testata. Mahdoton vastata. Vähitellen tietoa tuli lisää ja vastaajat saivat lisää varmuutta: ei riskiä. Pelkääjille sellainen vastaus ei kuitenkaan riittänyt.