Transihminen törmää helposti lainsäädännön ristiriitaisuuksiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Potilasyhdistys Trasek järjesti keskiviikkoiltana keskustelutilaisuuden, jossa käytiin läpi lainsäädännön ristiriitaisuuksia ja muutosehdotuksia. Transihminen hyvin helposti joutuu hankaluuksiin, kun lainsäädäntöä tulkitaan tiukasti. Keskusteluillassa oli monia esimerkkejä transihmisen arjesta. Esim. Helsingin liikennelaitoksen lipuntarkastuksessa transihminen voi joutua hyvin ikävään tilanteeseen. Lipun tarkastamisen sijasta tarkastus alkaakin kohdistua henkilön ominaisuuksiin.

Trasekin edustajat tapasivat tasa-arvovaltuutetun

Tapaamisessa perjantaina 22.10.2010 keskusteltiin lainsäädännön kehittämistarpeista, transihmisten ja intersukupuolisten syrjinnästä sekä muista käytännön ongelmista, joihin transihmiset ja intersukupuoliset törmäävät jokapäiväisessä elämässään. Tasa-arvovaltuutettu lupasi jatkaa yhdessä toimistonsa kanssa ponnisteluja transihmisten ja intersukupuolisten aseman parantamiseksi.

Tasa-arvovaltuutettu kehotti transihmisiä ja intersukupuolisia kääntymään nykyistä rohkeammin hänen toimistonsa puoleensa syrjintäasioissa. Valtuutettu on erityisen kiinnostunut siitä, miten hänen kannanottonsa ja suosituksensa ovat käytännössä vaikuttaneet.

(Trasekin nettisivulta)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Äänikuvia Trasekin keskustelutilaisuudesta 20.10.2010.

Alustuksen kalvot ovat Trasekin sivulla (kuuntelun tueksi):
http://www.trasek.net/documents/Lainsäädännön%20kehittämistarpeita.pdf

Audio
Perus- ja ihmisoikeudet taustana. Yogyakartan periaatteet. Perustuslain kohdat, jotka ovat ongelmallisia transihmisten kannalta. On myös perusoikeuksia, mutta niihin ei enää liity yhtä paljon ongelmia. Translaki on ainoa varsinaisesti transihmisiä varten laadittu laki.
Audio
Translain luonteesta ja suhteesta esim. lakiin rekisteröidystä parisuhteesta ja perheoikeuteen. Transasetus. Mitä tarvittaisiin transasetuksen tilalle.
Audio
Nimilaki ja sen soveltaminen. Isyyslaki, ongelmallinen, isä on laissa aina miespuolinen.
Audio
Avioliittolaki ja parisuhdelaki. Ongelmia. Paras ratkaisu olisi korjata nämä lait yleisellä parisuhdelailla. Väestötietolaki, siinä transsukupuoliset korvamerkitään.
Audio
Väestötietolain korjaamistarpeet. Henkilötunnuksiin liittyy monia käytännön ongelmia
Audio
Henkilötietolain puutteet aiheuttavat monia ongelmia. Esimerkki armeijasta. Arkaluontoinen tieto. Koulu- ja työtodistusten korjaaminen. Sairausvakuutus ja erityiskorvattavuusasetus.
Audio
Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki. Transihmiset ovat tasa-arvolaissa, seksuaalivähemmistöt yhdenvertaisuuslaissa.
Audio
Palvelusuhdelait. Niissä on kirjava joukko syrjintäkieltoja. Rikoslaki ja työsyrjintä. Kuka ajaa transihmistsen syrjintäjuttuja. Laitoshoidossa ja suljetuissa laitoksissa olevien asema.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!