Älä kysy, älä kerro -käytäntö jatkuu USA:n armeijassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1

PÄIVITYS 2.11.2011: Nyt liittovaltion valitustuomioistuin on määrännyt avoimesti homojen pari viikkoa sitten määrätyn tilapäisen palveluskiellon olemaan voimassa "toistaiseksi". Käytännössä DADT-käytäntöä noudatetaan päätöksen perusteella siihen asti, kunnes käytännön perustuslaillisuus on lopullisesti punnittu.

***

USA:n armeija jatkaa politiikkaansa, jonka mukaan homoseksuaali voi palvella armeijassa, kunhan hänen suuntautumisensa ei tule ilmi. Presidentti Barack Obama lupasi vaalikampanjansa aikana lakkauttaa ns. "Don't ask, don't tell"-politiikan.

Liittovaltion valitustuomioistuin kumosi alemman oikeusasteen aiemman tuomion, jonka mukaan DADT-käytäntö on perustuslain vastainen. Tällä välillä esimerkiksi Pentagon ilmoitti värvääjille, että homoseksuaalisuus ei ole peruste estää armeijan leipiin pääsyä.

Valitustuomioistuimeen asian vei presidentti Barack Obaman hallinto, vaikka Obama kannattaa homoille oikeutta palvella armeijassa avoimesti. Obama kuitenkin haluaa, että DADT-asia tulee kongressin käsiteltäväksi, ei eri oikeusasteiden ratkaisemaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muutama asepalvelusta DADT-säännösten vuoksi potkittu on ehtinyt Pentagonin ilmoituksen jälkeen pyrkiä takaisin palvelukseen.
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia palveluksessa olevia on varoitettu, ettei nyt epäselvässä tilanteessa kannata tulla kaapista.

Homojen avointa palvelua USA:n armeijassa vastustaa laaja joukko mm. kenraaleja. Heidän mukaansa armeijan yhteenkuuluvuus ja toimintakyky heikkenisi, jos homoseksuaalisuudestaan voisi olla avoin armeijassa.

"Don't ask, don't tell" -nimellä tunnettu käytäntö otettiin käyttöön 1990-luvun alussa Bill Clintonin ollessa presidenttinä. Sitä aiemmin homoilta palvelus oli kielletty kokonaan. Vuoden 1994 jälkeen armeijasta on erotettu puolentoistakymmentätuhatta ihmistä DADT-säännösten perusteella.

Esimerkiksi Israelissa ja Britanniassa homot voivat palvella avoimesti, eikä siellä ole havaittu avoimuuden aiheuttamia ongelmia.

PinkNews: Court temporarily reinstates US military gay ban
PinkNews: Gay soldier Dan Choi re-enlists in US army
PinkNews: Obama administration asks appeals court to suspend DADT ruling
San Francisco Chronicle: Pentagon warns gay troops not to come out yet

1 kommenttia

Onnittelut! Ensimmäistä kertaa huomaan että tähän aihepiiriin kuuluva artikkeli on kirjoitettu ilman yhtään väärä tietoa!