Serbiassa hallitus ja oikeuslaitos yrittävät murtaa äärijoukkojen vallan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Serbiassa on alkanut lähtölaksenta oikeistoradikaaleille äärijoukoille. Äärijooukot aiheuttivat valtavat tuhot Belgradin keskustassa pride-marssin yhteydessä, ja kaksi päivää myöhemmin Genovassa Italiassa keskeytettiin väkivallan vuoksi jalkallon maaottelu aivan alkumetreillä.

Serbian korkeimman oikeuden presidentti Nata Mesarovic haluaisi nyt jonkin selityksen, miksi huligaanit aikaisemmin saivat minimaalisia rangaistuksia tai oikeudenkäyntejä ei pidetty lainkaan. Myös sisäministeri kritsoi oikeuslaitosta. Jo vuoden ajan on yritetty kieltää 14 äärijärjestöä, mutta se on edelleen kesken perustuslakituomioistuimessa.


Poliisi pitää äärijoukkojen aivona miestä, joka nyt istuu pidätyssellissä. Hän on 30-vuotias Mladen Obradovic. Hän on isänmaallisen järjestön Obrazin toiminnanjohtaja ja ollut julkisuudessa jo kolme vuotta. Tämä laihanlainen, nuorelta näyttävä historioitsija selittää vakuuttavalla katseella, miten Serbiaa on nöyryytetty. Hänen kanssaan pidätysselleissä on joukko Obrazin johtoa. Kaikkia heitä syytetään hyökkäyksen valmistelusta homoparaatia vastaan. Obrazin moottoripyöräilijät ohjasivat kännyköillä marssivia joukkoja. Näin on kertonut poliisi. Tuhot kaupungilla lasketaan miljoonissa euroissa.


Erilaisia ryhmittymiä

Obrazin kannattajat käyttävät tummia asuja, joissa on lainattu jotain goottien alakulttuurista Läheisyttä ortodoksiseen kirkkoon korostetaan kristus-merkeillä. Samantapainen on toinen ääriliike, Serbien kansalaisliike 1389. Se nousi huomion kohteeksi viime vuoden pride-marssin pääuhkailijana. Järjestön nimi noudattelee historian tärkeää taistelua. Yksi huligaanijoukko on ns. Ultra Bojs. Se liittyy jalkapalloon. Kyseessä on Belgradin Punainen Tähti -joukkueen faniryhmittymä. Heillä on 2 000 - 30000 väkivaltaan valmista kannattajaa. Johtohahmo Ivan Bogdanov jäi kiinni Italian hulinassa viime viikolla. Hän oli piiloutunut bussin tavaratilaan, kun Italian poliisi teki etsinnän. Ensin hulinoitiin homoja vastaan ja sen päälle lähdettiin Italiaan maaottelukeikalle. Ivan Bogdanov on asianajajiensa välityksellä pyydelyt anteeksi ja korostanut, että kritiikki kohdistui Serbian joukkueeseen. Fanien erityisenä vihankohteena on maalivahti Vladimir Stojkovic, joka aloitti Punaisessa Tähdessä, mutta hyppäsi Partizaniin. Fanien mielestä Punainen Tähti -joukkue on oikea serbialais-kansallinen joukkue. Partizan on vasemmistolainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

On jo pitkä perinne, että oikeistolaiset joukkiot sekaantuvat maan politiikkaan. Slobodan Milosevicin aikaan tunnettiin mies nimeltä Arkan, Punaisen Tähden kannattaja. Tämä 38-vuotias pikku rikollinen, oikealta nimeltä Zeljko Raznatovic, rekrytoi serbialaisen vapaaehtoiskaartin. Nämä levittivät "Tiikerien" nimellä Bosniassa ja Kroatiassa kauhua. Arkan perusti myös puolueen, mutta hänet ammuttiiin vuonna 2000. Vuonna 2001 jalkapallohuligaanit hyökkäsivät ensi kertaa homoparaatin kimppuun ja loukkantuneita oli kymmeniä. Vuonna 2004 sytytettiin moskeija tuleen ja vuonna 2007 rynnäköitiin USAn suurlähetystöön, kun Kosovoa olitiin erottamassa Serbiasta. Sitten onkin ollut hiljaismepaa,. Kun serbijohtaja Radovan Karadzic pidätettiin, äärijoukkojen voima tyrehtyi.


Mistä tulee taloudellinen tuki

Äärijoukot saivat aikaisemmin taloudellista tukea mafialta, mutta se rahahana on katkennut. Nyt viime päivinä on löytynyt uusi rahalähde:. Viikonvaihteessa merkittävä lehti Politika kertoi, että kaksi maan alla olevaa huumepomoa antoi Italian matkaa varten 200 000 euroa. Tavoitteena on Serbian valtion heikentäminen, jotta oma bisnes saa rauhassa pyöriä.

Ääriliikkeet ovat menettäneet myös poliittisen tukensa, kun Milosevicia ei ole ja Kostunican tuki on menetetty. Nykyinen presidentti Boris Tadic on Eurooppa-myönteinen. Hän ja sosiaalistinen poliisiministeri Ivica Dacic ovat olleet varovaisia Obrazin suhteen. Nuorten väkivaltaisten joukkojen taustatueksi on aina mainittu Serbian sotaveteraanit. Veteraaneihin vetoamalla väkivaltaisuus on jatkunut.

Mutta väkivaltaiset joukot saivat priden yhteydessä taustatukea myös kirkon oikeistosiiveltä. Nationalistinen metropoliitta Amfilohije sanoi, että homoparaati on pahempaa kuin sota tai pommitukset ja että Belgrad myrkyttyy.

Mutta nyt äärijoukkiot ovat tehneet virheen. Jalkapallohulinoissa ei saatukaan julkisuuden tukea.

Lähteenä mm. http://www.tagblatt.de/Home/nachrichten/land-welt_artikel,-Regierung-und-Justiz-wollen-in-Serbien-mit-gewaltbereiten-Rechten-abrechnen-_arid,114790.html

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!