Transkonferenssi Malmössä: Turkkilaisvieraat joutuivat hyökkäyksen kohteeksi yöklubissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

4.10.2010 Torstain hyökkäys ruokaravintolassa

Tieto Malmön tapahtumista on alkanut levitä HLBTI-uutissivustoille. Itävaltalaisilla ja unkarilaisilla uutissivustoilla mainitaan, että torstain hyökkäys oli ruokapaikassa, nimeltä Bergsgarten. Ruotsin päälehdistä ei uutista löytynyt ainakaan niiden hakukoneiden avulla.

TGEU:n sivu:
http://www.tgeu.org/attack_on_the_eve_of_council_opening


3.10.2010 Hyökkäys transihmisiä vastaan Malmössä

Noin sata mielenosoittajaa oli kokoontunut Malmössä eilen illalla yöklubi Crownin eteen. He huusivat: "Ei transfobialle" ja "Lopettakaa viha". Syynä mielenosoitukselle oli, että torstai-iltana klubilla käyneet turkkilaiset TGEU:n konferenssivieraat olivat joutuneet ivahuutojen ja kananmunaheittojen kohteiksi. RFSL:n tiedotteen mukaan tekijöinä oli nuorten miesten ryhmä. Yksi miehistä hieroi kananmunaa yhden transihmisen kasvoihin.

Ennen kaikkea protestoitiin kuitenkin poliisin toimia vastaan, sanoi RFSL:n tiedottaja Malinda Flodman Sydsvenskan-lehden mukaan. Kun aktivistit kävivät tekemässä ilmoitusta polisille, he joutuivat asiattomien huomautusten kohteiksi. Poliisi kyseli, miksi he näyttävät tuollaisilta ja onko heillä lupa olla Ruotsissa.

Malmön poliisi on luvannut tehdä sisäisen selvityksen. Sydsvenskan-lehti ei saanut yhteyttä kehenkään Crown-yökerhossa. Kuva mielenosoituksesta eilen illalla.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1255518/Protest-utanfor-nattklubben-Crown.html

Malmössä on ollut viikonloppuna koolla kolmas eurooppalaisen transgender-neuvoston kokous. Kokouksesta on ranneliikkeessä etukäteen tehty juttu
http://ranneliike.net/teema/viikonloppuna_isoja_kokouksia?cid=10&aid=4606

RFSL:n tiedotteessa kerrotaan, että väkivalta on ollut kokouksen osanottajille suuri shokki. Erityisesti ihmetellään poliisin epäasiallista toimintaa. Väkivaltatilanne yökerhossa oli torstaina. Perjantaiaamuna Transgender Europe ja RFSL vaativat asiassa tutkimusta. Iltapäivällä, kun käytiin poliisin puhuttelussa, poliisi alkoi tehdä epäasiallisia huomautuksia ja kysymyksiä. Lisäksi poliisi puhui epäasiallisesti näiden transihmisten nimistä.
Lisää transfobista väkivaltaa tapahtui perjantai-iltana yökerho Crownissa. Yhtä transihmistä lyötiin kasvoihin, ja kun hän valitti asiasta, hänet poistettiin yökerhosta. Lyöjää ei poistettu.

RFSL vaatii poliisilta sisäistä tutkimusta ja niiden rankaisemista, jotka käyttäytyivät epäasiallisesti. Poliisin on hoidettava sisäinen koulutuksensa niin, ettei poliisi toimi epäasiallisesti kohdatessaan erilaisia vähemmistöjä.

Asiassa on käännytty myös syrjintäasiamiehen puoleen.

Ruotsin valtiolta vaaditaan viharikoslakia, jossa selkeästi määritellään laki koskemaan myös sukupuoli-identiteettiä ja sukupuolen ilmaisua.

****

QX:ssä ihmeteltiin viikonloppuna, että eteläisessä Ruotsissa ei ole ainoatakaan homopoliisien järjestöön kuuluvaa poliisia.


*****

Yksi turkkilaisista transihmisistä, Sema kertoo QX:ssä kokemuksistaan:

Hän on kauhistunut ja hämmästynyt, koska hän on kuullut liberaalista Ruotsista. Poliisin luona he joutuivat istumaan viisi tuntia. Paikalla "kuulustelussa" oli turkinkielinen tulkki. Poliisi teki epäasiallisia kysymyksiä. Ihmeteltiin, miksi heillä on meikki, miksi he pukeutuivat tuolla tavoin ja oliko heillä lupa olla Ruotsissa. He tulivat tekemään poliisille ilmoitusta, mutta se muuttuikin kuulusteluksi.

Kuulustelun jälkeen Sema meni yökerholle, mutta yksi asiakas löi ja Sema heitettiin ulos. Nyt hän ei enää halunnut tehdä ilmoitusta poliisille.

Kuvia mielenosoituksesta
http://www.qx.se/samhalle/15583/hatbrott-i-malmo-mot-turkiska-transpersoner

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta