Vielä ei paukkunut sienimetsällä

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 1

Uusin NHL-lehti esitteli naismetsästäjiä. Kuvasarjassa haulikko kuitenkin muuttui sienivakaksi.

Tämän aamun sieniretkellä ei vielä kuulunut pauketta. Hirvet ovat rakentaneet lähimetsään kokonaisen kulkuväylien infrastruktuurin. Hirvien polut risteävät eri suuntiin. Jostain syystä koira haluaisi aina lähteä kotiin päin. Olisi hauska tehdä kartta, jossa on kaikki hirvien polut. Hirvet tallaavat samoja reittejä joka päivä. Jäljet olivat tuoreita.

1980-luvulla tehtiin jonkin verran HLBTI-ihmisten sieniretkiä mm. Nuuksioon. Viime vuonna ilmoitettiin yhdestä sieniretkestä Keski-Suomessa, toissa vuonna kerättiin porukkaa Turun seudulla. Sääli, että tämäntyyppinen yhteistoiminta on noin harvinaista. Hyvän sienimetsän löytäminen ei ole helppoa. Olisi hyvä, että mukana on paikallinen opas.

Tunnin sieniretken saalis on tässä: haapasieniä, komeita karvalaukkuja, jonkin verran tatteja, pieni määrä valkeaa orakasta, ja tietenkin kanttarelleja. Samalla katsottiin valmiiksi suppilovahveropaikat. Ne saavat vielä kasvaa muutaman viikon. Keitetyt suolasienet ovat eilisiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on erityisen kiinnostunut Kymen alueella kaadetuista hirvistä tutkimusmielessä. Virasto haluaa kaadetuista hirvistä keuhkonäytteitä, joita voidaan hyödyntää ekinokokki-loisen jatkotutkimuksissa.
Ekinokokki on heisimadon kaltainen loinen, joka voi levitä ihmiseen muun muassa metsäsienien välityksellä. Se voi aiheuttaa nesteen täyttämiä rakkuloita sisäelimiin kuten keuhkoihin ja maksaan. (YLE)

Siis: ei sieniä raakana, ei edes punaista kärpässientä.

Laakson takametsissä oli aikoinaan paljon herkkutatteja. Mikä yhteensattuma!

1 kommenttia

Haperoista saa vallan mainiota sienisalaattia raakanakin. Myös monet muut sienet ovat raakana syötäviä - useimpien sellaisten tunnistaminen tosin vaatii jo vähän enemmän sienituntemusta.