Nikolai Aleksejev on jo Moskovassa - piilossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

Venäläinen aktivisti Nikolai Aleksejev pidätettiin keskiviikkoiltana lentokentällä Moskovassa, kun hän oli lähdössä Geneveen. Aleksejev ehti soittaa asiasta ystävilleen. Sen jälkeen hän katosi, mutta seuraavana päivänä ystävät ja gayaktivistit alkoivat saada tekstiviestejä. Niissä kerrottiin, että Aleksejev on vapaana ja hän aikoo vetää ihmisoikeustuomioistuimesta pois kantelunsa. Samoin pormestari Luzkovia vastaan suunniteltu mielenosoitus peruuntuu.


Vähitellen kävi ilmi, että Aleksejev itse ei ollut lähettänyt tekstiviestejä, ja hänen olinpaikkaansa ei tiedetty. Ei tarkkaan tiedetä, ketkä hänet pidättivät. Mahdolllisesti kyseessä oli salainen palvelu.

Nikolai Aleksejevin pidätyksen yhdeksi syyksi on mainittu, että hänen on peruutettava mielenosoitus pormestari Luzkovia vastaan 21. syyskuuta. Pormestari Luzkovin syntymäpäivänä on tarkoitus järjestää mielenosoitus, jossa julistetaan: "Luzkov on hintti". Tausta on tällainen: Kesäkuusssa 2009 Moskovan pormestari Luzkov haukkui Slavic Priden "hinttiparaatiksi". Asia vietiin oikeuteen, ja homoaktivistit hävisivät kaikissa oikeusasteissa. Perusteena oli: "Hintti" ei ole loukkaava ilmaus. Nyt aiotaan siis testata, on se loukkaavaa, kun pormestaria kutsutaan hintiksi.

Toinen syy pidätykseen oli ehkä prosessi ihmisoikeustuomioistuimessa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa on menossa valitusprosessi Moskovan Pridejen totaalikiellon vuoksi. Kevättalvella Venäjä antoi oman lausuntonsa asiasta. Siitä ei ole tietoa, milloin asia tulee lopulliseen käsittelyyn.

Perjantaina ei ollut mitään tietoa Aleksejevin olinpaikasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Lauantai 18.9.2010


Klo 14.45 Ylösnousemuskertomus uusintana?

Tämä on kuin Uuden Testamentin ylösnousemuskertomus. UkGayNews kertoi klo 12 Suomen aikaa, että joku Aleksejevin vanha tuttu on nähnyt hänet varmuudella Moskovassa tänään. Illalla Aleksejev on luvannut selvittää suuremmalle joukolle kokemuksiaan.

Helsingin Sanomien uutinen kertoo lyhyesti tapahtumista
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Gay+Pride+-aktivisti+syytt%C3%A4%C3%A4+Ven%C3%A4j%C3%A4%C3%A4+t%C3%B6rke%C3%A4st%C3%A4+painostuksesta/1135260246055/?cmp=tm_etu_uusimmat_uutiset


Tämä on varmaan oikea hetki päättää tämä tapahtumien seuranta "live-blogissa". Tässä on hieman yritetty verkostoitua. Sähköpostiviestejä on kulkenut Moskovan, Helsingin, Wienin ja Düsseldorfin välillä. Samalla on saatu kuvaa siitä, miten kavalia viranomaisten mentelmät voivat olla.


Klo 13.00 Yhteenveto tilanteesta (queernews.at-sivuston mukaan):

Missä Nikolai Aleksejev on - siitä on edelleen epäselvyyttä. On olemassa ristiriitaisia uutisia. Venäläiset ihmisoikeusryhmät vaativat Aleksejevin vapauttamista ja pidätyksen taustojen selvittämistä.

Sen jälkeen , kun Aleksejev pidätettiin keskiviikkona moskovalaisella lentokentällä, hän katosi jäljettömiin. Hänen otaksutaan joutuneen salaisen palvelun SFB:n käsiin. Eilen Aleksejevin tuttavat alkoivat saada tekstiviestejä, jotka oli lähetetty Aleksejevin varakännykästä. Tekstiviestien mukaan hän olisi Minskissä Valko-Vennäjällä ja olisi "melko vapaa". Tekstiviesteissä kerrottiin myös, että häneen kohdistui painostusta: valitus ihmisoikeustuomioistuimeen on peruttava, samoin pormestari Luzkovia vastaan suunniteltu mielenosoitus 21. syyskuuta. Aleksejevin ystävä Sveitsissä, Pierre, rahoitteli ja kertoi,että Nikolai oli ollut yhteydessä häneen ja lentää Sveitsiin jo perjantai-iltana. Myöhemmin selvisi, että myös Pierrren tiedot olivat tulleet tekstiviesteinä. Suurta levottomuutta herätti, kun Interfax kertoi Aleksejevin hakevan turvapaikaa Valko-Venäjältä ja peruuttavansa valituksensa ihmisoikeustuomioistuimessa. Aleksejevin tekstiviestien aitoutta alettiin epäillä. Amerikkalainen journalisti Dough Ireland, pitkäaikainen Aleksejevin ystävä, kirjoitti, että nämä viestit eivät vastaa Aleksejevin perusluonnetta. Valko-Venäjä ei ole Euroopan neuvoston jäsen ja presidentti Lukasenko johtaa maata puolidiktatorisesti. Se on viimeinen maa, josta joku homo etsisi turvapaikkaa. Ystävät yrittivät ottaa yhteyttä Aleksejeviin, mutta vastausta ei tullut.

On luultavaa, että Aleksejevin varakännykkä on myös joutunut turvallisuusmiesten käsiin. Kaikki viestit olivat väärennettyjä tai syntyivät painostuksen alla. Valkovenäläiset aktivistit kertoivat, että he eivät saaneet mitään yhteyttä Aleksejeviin, vaikka oltiin tuttuja. Jos hän olisi liikkunut Minskissä vapaana, hän olisi varmuudella ottanut yhteyttä.

Viime yönä oli onnistunut yhteys Aleksejeviin. Aleksejev kertoi olevansa 500 kilometriä Moskovan ulkopuolella. Minskissä hän ei ole ollut, eikä hän ole lähetellyt tekstiviestejä. Häneltä oli otettu kännykkä pois kahdeksi päiväksi. Hän alkoi juuri järjestellä paluuta Moskovaan ja lupasi lauantai-illalla lisää yksityiskohtia. Henkilö, joka oli yhteydessä Aleksejeviin, kertoi olevansa varma, että se todella oli Aleksejev. Hän oli tehnyt kysymyksiä, joihin vain Aleksejev osasi vastata.

Aamulla tuli Suomeen tieto, että Aleksejev on jo Moskovassa ja järjestelee matkaa pois maasta. Pidätys oli tapahtunut lentokentän kansainvälisellä alueella.

Nettiviusto gayrussia.ru ei tällä hetkellä ole toiminnassa. Pitkään kuvaruudulle tuli tieto tietokantaongelmasta. Nyt on tieto, että sivustoa palautetaan. Useat venäläiset HLBTI-ryhmät ja ihmisoikeusryhmät ovat blogissa "antidogma" julkaisseet virallisisia lausntoja, joissa venäläisiä viranomaisia vaaditaan vapauttamaan Aleksejev ja selvittämään pidätyksen syyt. Syyskuun 21. päiväksi suunniteltu Luzkovin vastainen mielenosoitus on kielletty.

Echo Moskova on saanut yhteyden Aleksejeviin, ja tämä kertoi jotain pidätyksestään.


Klo 11.10 Radioasema Echo Moskova on puhunut Aleksejevin kanssa puhelimessa. Hän oli kertonut viettäneensä kaksi päivää poliisiasemalla Moskovassa, sitten hänet siirrettiin Tulaan, 200 kilometriä Moskovasta. Häntä vaadittiin vetämään pois valitus ihmisoikeustuomioistuimesta.


Klo 11.00 Venäläinen media kertoo, että Aleksejev on mennyt maan alle. Yöllä Aleksejevin blogiin on tullut uutta tekstiä minä-muodossa.Samoin facebookissa on uutta materiaalia. Illalla hän on luvannut antaa lausunnon. Nyt hän haluaa ensin "siistiytyä". Yöltä on toinenkin merkintä. Pidätys tapahtui rajavalvonnan jälkeen ja turvatarkastuksen jälkeen kansainvälisellä alueella, johon venäläisellä poliisilla ei ole valtuuksia. Lippu oli ostettu Sveitsistä ja hän aikoo valittaa Geneveen. Tämä tieto meni sähköpostina monille aktivisteille ympäri maailmaa, mm. Helsinkiin.


Klo 8.23 Helsinkiin suomalaisaktiiville on tullut viesti vajaa tunti sitten Moskovasta: Aleksejev on hengissä ja vapaana. Hän on Moskovassa mutta ei ilmoita olinpaikkaansa. Kun hän pääsee ulkomaille, kuullaan lisää. Hän ei ole käynytkään Minskissä. Pidätys tapahtui Domodedovon kansainvälisellä alueella, jolla Venäjän viranomaisilla ei ole toimivaltuuksia. Tämä tieto tuli vajaa tunti sitten sähköpostilla. Lähettäjä kuuluu lähipiiriin.

Klo 2.15 yöllä on tullut kaksi uutista, joissa kerrotaan, että on saatu yhteys Nikolai Aleksejeviin. Toisen uutisen välitti UkGayNews, toisen ranskalainen lehti Yagg.. Aleksejevin kerrotaan olevan matkalla takaisin Moskovaan. Hän ei ole ollut Minskissä, eikä hän ole lähetellyt tekstiviestejä.

http://ukgaynews.org.uk/Archive/10/Sep/1702.htm

http://yagg.com/2010/09/17/nikolai-alekseev-en-route-pour-moscou/

Valko-Venäläinen aktivisti sanoo, että Aleksejev ei ole ollut Minskissä, ja tekstiviestit, jotka on lähetetty hänen kännykästään, ovat joidenkin muiden lähettämiä. .

GayRussia.ru -sivustoa jälleen korjataan kuntoon. Vielä se ei avaudu.


Perjantai 17.9.2010

Klo 22.20 Saksan ulkoministeriö sivulle on tullut seuraava teksti:

Venäjän kansalaisjärjestöjen ja homoaktivistien asema on huomion kohteena, kun Saksan hallituksen ihmisoikeuspolitiikan valtuutettu ja ulkoministeriön ulkomaan avun valtuutettu Markus Löning on ensi viikolla 21.-23.9.2010 Moskovassa.

Ulkoministerin tapaamisten lisäksi ohjelmassa on tapaamisia kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa. Heidän kanssaan puhutaan ajankohtaisesta tilanteesta. Viime maanantaina Venäjän syyttäjälaitos vaati yllättäen monia kansalaisjärjestöjä toimittamaan nopeassa aikataulussa laajoja selvityksiä.

Ihmisoikeusvaltuutettu tapaa myös homoaktivisteja, joiden kanssa tarkastellaan heidän asemaansa. Hän seuraa myös Mihail Kodorkovskin oikeusprosessia.

http://www.auswaertiges-amt.de/diplo/de/Infoservice/Presse/Meldungen/2010/100917__MRHH__reist__nach__Moskau.html

Myös Ranskan ulkoministeriö on julkaissut selvityksen Nikolai Aleksejevin tapauksesta. Sen mukaan Ranska ilmaisee syvän huolensa GayRussian puheenjohtajan katoamisesta Moskovassa. Ranska kehottaa Venäjän viranomaisia kunnioittamaan kokoontumis- ja mielipiteenvapautta ja turvaamaan Aleksejevin vapaan liikkumisen.

Bernhard Kouchner on tänään tavannut Sergei Lavrovin.

Ranska tuomitsee edelleen ihmisoikeusloukkaukset ja perusoikeuksien loukkaukset seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella, siitä riippumatta, mistä maasta on kysymys.

Tänään Genevessä on korkean tason kokous, jota Ranska on tukemassa. Siellä keskustellaan, miten estetään loukkaukset ja rikossanktiot, joita langetetaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin takia. Kokouksen avaa Navanethem Pillay ja siellä on luennoitsijoita eri puolilta maailmaa.

http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/pays-zones-geo_833/russie_463/france-russie_1214/presentation_3040/russie-arrestation-nikolai-alexeiev-17.09.10_86037.html

Klo 22.00 Ensi tiistaiksi suunniteltu mielenosoitus pormestari Luzkovia vastaan on kielletty. Osanottajien turvallisuutta ei pystytä takaamaan. Mielenosoituksesta tehtiin ilmoitus viranomaisille keskiviikkona.


Gaybelarus on uutisoinut päivän aikana tapahtumia Valko-Venäjän näkökulmasta. Siellä Aleksejevia ei ole nähty.
http://translate.google.fi/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=ru&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.gaybelarus.by%2F


Venäjän HLBT-liikkeen ehdoton voimahahmo Nikolai Aleksejev on 32-vuotias. Opintojensa päätöstyön aiheeksi hän oli valinnut seksuaalivähemmistöjen oikeudellisen aseman itäisessä Euroopassa. Yliopisto hylkäsi aiheen ja oikeus vahvisti yliopiston päätöksen. Hän on ammatiltaan lakimies. Hän on jo useampana vuonna organisoinut pride-tapahtumia ja muita mielenosoituksia, ja kaikki ulkoesiintymiset miliisi on estänyt ja mielenosoittajat on kärrätty poliisiasemalle. Aleksejev on saanut myös ulkomaista huomiota. Esim. syksyllä 2007 hän oli kunniavieraana Chicagossa Matthew Shephard -vuosipäivän tilaisuuksissa. Hän oli juhlittuna vieraana myös Etelä-Amerikkassa Pride-juhlissa. Radio Liberty on viime vuonna valinnut hänet "viikon henkilöksi".

Hänellä on sveitsiläinen puoliso. Venäläisissä tuomioistuimissa hän on säännöllisesti syytettynä kielletyistä mielenosoituksista. Monet lännessä ihmettelevät virallisen Venäjän vahvaa homofobiaa, vaikka homot eivät uhkaa valtaeliittiä millään tavoin. Ei ole kysymys vallankaappausta suunnittelevasta ryhmästä.

Aleksejev oli 25.5.2009 mukana Helsingissä suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin seminaarissa. Ranneliikkeessä on hänen puheenvuoronsa audiona.
http://kimmoliisa.net/arkisto/lista/36


Klo 19.35 Ranskalainen lehti "tetu" kertoo, että Ranskan ulkoministeriö on luvannut, että ulkoministeri Bernard Kouchner puhuu asiasta venäläisen kolleegansa kanssa. Ulkominsiteriöstä ilmaistiin, että on suuri huoli tapahtuneesta, ja nyt halutaan korostaa venäläisille kokoontumis- ja puhevapauden merkitystä ja ne olisi taattava Aleksejevin tapauksessa.

Klo 18.00 Saksan ulkoministeriö ja Moskovan lähetystö seuraavat kiinteästi tilannetta. Mitään vahvistusta niille tiedoille, joiden mukaan Aleksejev olisi vapaa, ei ole. Muista maista ei ole kuulunut kannanottoja.

Voltti-lehti kirjoitti Aleksejevin Suomen-vierailusta keväällä 2009
http://www.voltti-lehti.fi/tuorein-numero/venaejaen-supermiehet.htm


Klo 17.30 Myöskään moskovalainen pride-organisaattori Aleksei Davidov ei enää usko siihen, mitä hän saa luettavakseen. Hän kirjoittaa blogissaan, että hän on lähettänyt kolme tekstiviestiä Aleksejeville, eikä ole tullut mitään vastusta. Kysymykset ovat olleet sellaisia, että vain Aleksejev osaisi niihin vastata. Aktivisti Anna Komarova kertoo samanlaista tietoa. Nyt on suuri huoli siitä, mitä hänelle on tapahtunut.
http://gaydarem.livejournal.com/


Klo 17.10 Viime tunteina epävarmuus on lisääntynyt. Onko Aleksejev Minskissä ja onko hänet vapautettu? Ne, jotka ovat tässä asiassa lähimpänä, ovat yhä enemmän epävarmoja. Minskiläinen prideparaaatin järjestäjä, joka tällä hetkellä oleskelee Saksassa, kirjoittaa, että on epävarmaa, ovatko valkovenäläiset olleet missään kontaktissa Aleksejeviin. Sveitsiläinen ystävä on saanut häneltä tekstiviestejä, mutta ilmeisesti hänkään ei ole puhunut Aleksejevin kanssa.

Gay Belarus on julkaissut uuden uutisen: vieläkään ei ole saatu mitään yhteyttä Aleksejeviin. Sama tieto on Svoboda News -portaalissa. Nyt pidetään mahdollisena, että Aleksejev on yhä Venäjällä, ja tekstiviestit on lähettänyt joku muu.

Venäjänkielinen BBC kertoo, että Venäjällä ja Valko-Venäjällä aktivisteilla ei ole ollut muitään yhteyttä Aleksejeviin. Tekstiviesteihin ei tule vastuksia ja puhelin ei vastaa. Sergei Androsenko, Minskin pride-järjestäjä kertoi BBC:lle, että Nikolai on hänen ystävänsä ja ilmoittautuisi heti, jos hän olisi Minskissä vapaana. Tekstiviestit ovat voineet syntyä painostuksen alla tai joku muu on ne kirjoittanut.

Saksassa oleskeleva valkovenäläinen aktivisti kertoi, että jo priden 2009 aikana tuli valetekstiviestejä Aleksejevilta. Todellisuudessa Aleksejev istui silloin vankilassa.

BBC kyseli myös Aleksejevin mahdollista turvapaikka-anomusta viranomaisilta. Vastaus oli, että ei sanota mitään.


Klo 16.40 Edelleen vaikuttaa siltä, että Nikolai Aleksejev on kateissa. Ei tiedetä, missä hän oleskelee. Lisää asiasta pian.


Klo 16.00 Venäjän viranomaisilta on tullut erilaisia versioita. Yhden mukaan Aleksejev noudettiin lentokoneesta. Toisen mukaan hän ei suostunut riisumaan kenkiään.
Swissairin tiedottaja kertoo näin: "Meidän country managerimme vahvisti, että Swissillä ei ole mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa.Tietojemme mukaan tämä matkustaja pysäytettiin turvatarkastuksessa. Swissin työntekijälle ilmoitettiin, että ko. henkilö ei tule lennolle. Se on normaali prosessi tämäntyyppisissä tilanteissa. Turvatarkastus on kunkin maan omaa aluetta ja paikalliset viranomamiset vastaavat siitä".

Klo 15.00 Aleksejevin tapaus on edelleen hämärän peitossa. Edes valkovenäläisellä sivulla ei ole mitään tarkempaa tietoa.
http://translate.google.fi/translate?js=n&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=ru&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.gaybelarus.by%2F

Gayrussia-ru -sivusto on ollut pois käytöstä koko päivän.

Media ei lännessä kerro tapauksesta mitään. Jos yhteen ihmiseen kohdistuu Venäjällä uhka, ei lännen mediasta tule tukea. Vasta kuolema saa lehdistön liikkeelle. Europarlamentin intergroup sen sijaan on ollut aktiivinen tässä asiassa.
http://www.lgbt-ep.eu/news-stories/intergroup-gravely-concerned-about-nikolai-alekseev-arbitrary-arrest/


Klo 13.20 Berliinissä on pidetty mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edessä. Paikalla oli n. 50 ihmistä. Kuva Unter der Lindeniltä.

Nikolai Aleksejev on ilmaissut Interfaxille, että hän aikoo hakea turvapaikkaa Valko-Venäjältä. Samoin hän on sanonut, että hän ehkä vetää valituksensa pois ihmisoikeustuomioistuimesta. Siitä ei ole tietoa, onko tämä interfaxin tieto luotettavaa. Eilen Aleksejev oli vielä hyvin uhmakas.

Klo 11.00 UkGayNews-sivustolla on hyvät yhteydet venäläisiin aktivisteihin. UkGaynews kertoo, että venäläinen aktivisti Nikolai Aleksejev ei enää ole pidätettynä. Hän on Minskissä ja lähtee luultavasti tänään Länsi-Eurooppaan. Hänet "poistettiin" Venäjältä ja kuljetettiin Valko-Venäjälle. Hänen sveitsiläinen ystävänsä on puhunut hänen kanssaan.

Torstai 16.9.2010

Klo 23.00 Gayrussia-sivusto kertoo saman asian. Aleksejev on turvassa Minskissä. Sivustolla kiitetään siitä liikekannallepanosta, joka eri maissa on tapahtunut Aleksejevin pidättämisen jälkeen. Huomenna saadaan lisää informaatiota.


Klo 22.30 Tilanne on ollut epäselvä illan mittaan. Klo 20.30 on saatu tieto: Aleksejev on Minskissä ja hän on turvallisessa paikassa. Mitä on tapahtunut, siitä ei ole tietoja.

Klo 16.30 Uusin "virallinen" tieto kertoo, että Aleksejev otettiin kiinni lentoasemalla, koska hän ei turvatarkastuksessa suostunut riisumaan kenkiään.
Tieto Aleksejevin olinpaikasta perustuu tekstiviestiin. Sitä ei ole voitu vahvistaa todeksi.

Klo 15.30 Saksalainen kansanedustaja Volker Beck on levittänyt sanaa Facebookissa: Mielenosoitus Venäjän lähetystöllä Berliinissä huomenna klo 10.

Klo 15.29 ITAR-Tass torjuu tiedon, että Aleksejev olisi pidätetty. Yksi virkaillija on kertonut uutistoimistolle, että Aleksejev rettelöi lentoasemalla VIP-klubissa, ja turvallisuusmiehet ovat ottaneet hänet kiinni.

Klo 15.11. Media ei ole vaivautunut selvittelemään tätä tapahtumaa. Uutistoimistot eivät ole julkaisseet asiasta uutisia.

Klo 15.10 Edelleen on epäselvää, onko Aleksejev vapaana. Puoli tuntia sitten saksalaiset kansanedustajat Volker Beck ja Marielusie Beck ovat vaatineet hänen vapauttamistaan. Saksan ulkoministeriö ja Moskovan lähetystö ovat jo aktiivisesti yrittäneet selvittää tilannetta.

Klo 15.00 Nyt selvitellään, mitä Aleksejvin viesti (Olen Minskissä) tarkkaan ottaen sisältää. Kun läsimaissa joudutaan käyttämään googlen käännöskonetta, nyanssit katoavat. NewsRu.comin mukaan lause voi tarkoittaa: Minut on kuljetettu tänne.


Klo 14.45 Gayrussia-sivustoon kohdistuu tällä hetkellä Denial-of-Service-hyökkäyksiä, ja sen vuoksi sivustolle pääsee vain ajoittain. Niihin on jo totuttu Moskovan Pridejen yhteydessä.


Klo 14.30 Davidow ja Interfax saivat tekstiviestin: Olen Minskissä. Miten hän sinne on joutunut? Siitä ei ole tietoa.

Klo 14.20 ILGA Europe kertoo lehdistötiedotteessaan, että Aleksejev on yhä pidätettynä. Heidän tietonsa on klo 13 Suomen aikaa. Tänään torstaina on peruutettu Pietarin "Queer Culture Festival" -tapahtuman avajaiset. Viranomaiset kielsivät koko festivaalin homouden edistäjänä.


Klo 14.15 Berliinissä mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edessä

Berliinissä homo- ja lesbojärjestö LSVD vaatii Aleksejevin nopeaa vapauttamista. Nyt asialla ilmeisesti eivät olleet rajapoliisit vaan salainen palvelu FSB. Jos Aleksejevia ei nopeasti vapauteta, pidetään Berliinissä sunnuntaina klo 14.30 mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edessä.

Klo 13.40 Valko-Venäjällä?

Gayrussia.ru-sivusto on ajoittain ollut vaikea avata. Grani.Ru-sivusto kertoo, että Aleksejev on kuljetettu Valko-Venäjälle. Vahvistusta ei ole.


Klo 13.20 Nyt puhutaan kidnappauksesta

Uusin tieto klo 13.20: Venäläinen oppositioaktivisti Aleksei Davidov sanoi moskovalaisessa radiolähetyksessä, että Aleksejev on tällä hetkellä 600 kilometrin päässä Moskovasta. Matkalaukku on yhä moskovalaisella lentokentällä. Lisäksi tekstiviestinä on tullut tieto, että kuulustelijat eivät ole esittäneet henkilötodistuksiaan. On vain vaadittu ja uhkailtu, että hänen on vedettävä valitus pois ihmisoikeustuomioistuimesta. Samoin on luovuttava pormestari Luzkovin vastaisesta mielenosoituksesta 21. syyskuuta. Ei ole tietoa, onko Aleksejev vapaalla jalalla.
http://translate.google.com/translate?hl=en&ie=UTF-8&sl=ru&tl=en&u=http://lenta.ru/news/2010/09/16/alexeev/&rurl=translate.google.co.uk&twu=1

Klo 11.00

Nikolai Aleksejev kertoi torstaiaamuna, että viranomaiset vaativat häntä vetämään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta pois Moskovan Prideä koskevat kantelut. Aleksejev on edelleen pidätettynä. Aleksejev ilmoitti lyhyesti: En ole kaupungissa.

Klo 10 Gayrussia-sivusto julkaisi uutisen. Ajanpuutteen vuoksi tässä valitettavasti vain googlen käännös englanniksi

Nikolai Alexeyev: "They require me to withdraw the complaint on Pride of the European Court"

Russian authorities continue to hold a gay activist, his whereabouts still unknown

Russian authorities detained before the organizer of Moscow Pride Nikolai Alekseev, require him to abandon the picket to demand the resignation of Moscow Mayor Yuri Luzhkov. Also demanded of him to withdraw the lawsuits to ban the gay pride demonstration in Moscow in the European Court of Human Rights.

He said this early this morning, human rights projects
GayRussia.Ru.

"Demanded of me to give up on the picket Luzhkov and withdraw the complaint on Pride of the European Court. I'm not in the city ", - said Nikolai Alexeyev, today at 6 o'clock in the morning.

Later, at 8 am, he said that is not already in Domodedovo airport, where he was detained at the airport the night before.

"I can not now say where, but not in Moscow" - so he answered the question about his whereabouts.

Nikolai Alexeyev told about the pressure exerted on him power. They threaten him to close the exit from the country.

"They also threatened me that a lot of bad things about me will give the Swiss authorities that I did not leave" - he said.

Head of the Moscow Gay Pride was arrested Sept. 15 by police at Domodedovo airport, before the evening flight to fly to Geneva. He did not explain the reasons for detention.

Activists of the Moscow Pride and project GayRussia.Ru last night arrived at Domodedovo airport to the whereabouts of Nicholas. However, neither the police nor the guards, no customs officials have not confirmed the fact of his detention at the airport.

"It is quite possible that the arrest was connected with a picket for the resignation of a homophobic Moscow mayor Luzhkov" - suggests the gay movement activist Nikolai Baev.

Earlier, Nikolai Alexeyev, and other LGBT activists announced a picket for the resignation of Luzhkov with the slogan: "Luzhkov - a homo", as previously acquitted of homophobic mayor, who publicly called gay activist homosexuals.

"The authorities use tactics of kidnapping and psychological pressure on people he disliked," - says Nikolai Baev. - "Apparently this is their agony before the inevitable imposition of the European Court of Human Rights on the illegality of the demonstration ban Gay Pride in Moscow".

"The government is clearly losing the gay activists in the legal fight, so they resort to violence", - said Nikolai Baev.

"My guess is that Nicholas is now a huge psychological impact. I do not rule out homophobic insults, abuse and even torture against him "- says Baev.

"If they think they can frighten us because they are wrong - the effect will be counterproductive. Such lawlessness and violence against the person will only strengthen our resolve to defend their civil rights "- he said.

The draft GayRussia.Ru already contacted representatives of the German Embassy in Moscow with a proposal to help release Nikolai Alekseev. According to information at 10 am, representatives of the embassy had already phoned the head of the Moscow Helsinki Group Lyudmila Alekseeva a request to connect to a search arrested gay activist.

GayRussia.Ru

Klo 8.30

Nikolai Aleksejevin facebook-sivulla on tieto, jonka mukaan venäläisaktivisti on pidätetty eilen illalla Domodedovon lentokentällä. Hän oli lähdössä Geneveen. Lentoaseman poliisi toimitti lähtötarkastuksessa hänen laukkunsa pois hihnalta. Lento myöhästyi puoli tuntia. Hän ehti soittaa ystävilleen ja interfaxille. Venäläsimedia kertoi tapahtumasta eilen illalla.

Illalla ystävät etsivät Nikolaita lentokentältä, mutta poliisi kertoi, että hänet on viety ilmeisesti FSB:n tiloihin (entinen KGB).

Venäjällä astui hiljattain voimaan laki, jonka mukaan turvallisuuspalvelu voi ilman perusteltua syytä pidättää kansalaisia mielivaltaisesti. Nikolai oli hiljattain osallistunut useampaankin sananvapautta vaativaan mielenilmaukseen, mm. perustuslaillisen sananvapausartiklan toteuttamista vaativaan 31-strategian mielenosoitukseen, liikkeen isän Lev Pnomaryovin pidättämistä vastustaneeseen tempaukseen jne.

Human Rights Watchin mukaan Moskovassa on ratsattu myös eturivin kansalaisoikeusjärjestöjä.

http://www.ukgaynews.org.uk/Archive/10/Sep/1501.htm


*****

Nikolai Aleksejev on Moskovan Priden pääjärjestäjä. Hän vieraili Suomessa Venäjän ihmisoikeuksia käsitelleessä seminaarissa keväällä 2009.

4 kommenttia

Tuollaisen järjettömän mielivallan on loputtava. Ihmisoikeusloukkauksia on voitava tutkia. Kaikki tukeni Aleksejeville.
Tätä voisi seurata kuin jännitysnäytelmää, ellei kyseessä olisi raaka todellisuus vuoden 2010 Euroopassa. Kansalais- ja ihmisoikeuksilla ei tunnu Venäjällä olevan edelleenkään mitään arvoa.

Suurkiitos Vaeltajalle tilanteen päivityksistä!