Ruotsin vaalit ensi viikonloppuna

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Kansanpuolue varoittelee vasemmistosta

Kansanpuolueen Martin Andreasson varoitteli toissa päivänä: "Punavihreä hallitus vahingoittaa kansainvälistä HLBTI-ihmisten hyväksi tehtävää työtä". Miten vasemmiston ja vihreiden yhteishallitus vahingoittaisi?

Andreassonin mukaan nykyinen porvarihallitus on ainutlaatuinen. Hallituksessa on ensi kertaa mukana HLBTI-ihmisiä ja HLBTI-asiat on ensimmäistä kertaa otettu hallitusohjelmaan. Hallitus on ollut aktiivinen myös kansainvälisissä HLBTI-kysymyksissä. EU-ministeri Birgitta Ohlsson (FP) ja integraatio- ja tasa-arvoministeri Nyamko Sabuni (FP) ovat vauhdittaneet asioita, mutta myös kehitysyhteistyöministeri Gunilla Carlsson on ollut aktiivinen. On osallistuttu pride-festivaaleihin mm. Liettuassa, Latviassa ja Puolassa. On tehty yhteistyötä paikallisten homo- ja lesboryhmien kanssa ja mm. suurlähetystöt ovat olleet aktiivisina.

Mitä tapahtuu, jos punavihreät voittavat vaalit? Hallitukseen nousee väkeä, jolla on synkkää menneyisyyttä. Vasemmistopuolueeessa pahoiteltiin aikoinaan, kun Berliinin muuri kaatui. Vielä viime aikoina vasemmistopuolue on tukennut autoritaarisia liikkeitä ja hallituksia ,mm. Vietnamissa, Kolumbiassa ja Filippiineillä, jossa tuettiin vasemmistoliikettä aseelliseen vallankumoukseen.

Tämä kritiikki kohdistuu vasemmistopuolueeseen, mutta vihreistä tai sosdemeista ei Andreassonilla ollut kantaa. Andreasson kysyy: Millainen uskottavuus olisi näillä ihmisillä ministereinä esim. Vilnassa tai Riiassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Vasemmistopuolue puolustautuu

Eilen syytöksiin vastasi vasemmistopuolueen Hans Linde. Hän kirjoittaa, että punavihreä koalitio haluaa tukea rohkeita HLBTI-ihmisiä kaikkialla maailmassa. Linde kokoaa laajan ohjelman HLBTI-kysymyksissä.

Hiljaisuus YK:ssa on saatava loppumaan. YK:ta on painostettava kohti yhteistä konventiota, jolla poistetaan syrjintä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella kaikkialla maailmassa. Sellaisen sopimuksen saaminen läpi YK:ssa ei tule olemaan helppoa, mutta jos ei yritetä, mitään ei tapahdu.

Seksuaalipakolaisille, erityisesti Iranista ja Irakista, on annnettava turvapaikka. Maahanmuuttovirasto on syyttänyt turvapaikkaa hakeneita homoja ja lesboja siitä, että nämä ovat omassa maassaan käyttäytyneet liian homoina ja sen vuoksi heitä on alettu vainota. Se on vasemmiston mukaan väärä asenne maahanmuuttovirastossa.

HLBTI-järjestöjä eri maissa halutaan tukea ja Punaviher-hallitus tulisi vaatimaan EU:n jäsenmaita kunnioittamaan HLBTI-ihmisten ihmisoikeuksia. Vasemmistopuolueen Hans Linde kehuu Gunilla Carlssonia ja Birgitta Ohlssonia, mutta samaan aikaan on nykyhallituksessa jarruja. Niitä ovat kristillisdemokraatit, ulkoministeri Carl Bildt ja maahanmuuttoministeri Tobias Billström.


Ruotsidemokraatit vihaavat ja flirttailevat homojen kanssa

Eilen QX:ssä kirjoitettiin myös Ruotsidemokraateista. Samaan aikaan, kun valtakunnan tasolla Ruotsidemokraatit kosiskelevat homoja, maakuntatasolla homoja vastaan lietsotaan vihaa. Södertäljessä on avoin kampanja homoja vastaan, ja sillä tavoin puolueelle toivotaan ääniä kristillisiltä ja muslimielta. Maakuntien Ruotsidemokraateissa on niitä, jotka valittelevat, että kristillisdemokraatit eivät enää kyllin ponnekkaasti toimi homoja vastaan. Vain Ruotsidemokraateilla on siihen selkärankaa. Puolueen johto yrittää vaientaa näitä avoimesti homovihamielisiä mielipiteitä.


Avoimesti homoja ja lesboja ehdokkaita

QX on tehnyt listaa avoimesti homoista ja lesboista ehdokkaista. Lista on aika pitkä. Kuvia ja henkilötietoja:
http://www.qx.se/val2010/15211/qx-listar-oppna-hbtpersoner-i-valet


Miten HLBTI-väki äänestää

Qruiserissa on tutkittu homojen äänestyskäyttäytymistä. Otanta on tietenkin hieman vinoutunut, mutta yli 4000 henkeä on ottanut kantaa. Selvitys osoittaa, että HLBTI on hyvin heterogeeninen joukko. Äänestyskäyttäytyminen saattaa jonkin verran poiketa enemmistön äänestyskäyttäytymisestä. Puna-viher-koalitio saa suuremman kannatuksen kuin nykyinen oikeistoallianssi.
http://www.qx.se/val2010/15386/politiskt-splittrad-hbtgrupp-ger-rodgron-majoritet

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!