Texas: homopareilta avioerot kielletty

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Teksasin vetoomustuomioistuin on kumonnut alemman oikeusasteen päätöksen sallia miesparin virallinen ero avioliitosta, jonka he solmivat Massachusettsissa vuonna 2006.

Miespari ilmoitti eronneensa sopuisasti kahden avioliittovuoden jälkeen. He haluavat juridisista syistä virallisen avioeron. Teksasin avioerolainsäädännön mukaan avioeroa haettaessa on osoitettava, että on olemassa laillinen avioliitto. Osavaltion perustuslaissa määritellään avioliitto yhden miehen ja yhden naisen väliseksi liitoksi. Muissa osavaltioissa solmittuja samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja ei Teksasissa tulkita avioliitoiksi. Vetoomustuomioistuin ehdotti tilanteen ratkaisemista siten, että miesten avioliitto mitätöitäisiin. Siihen miehet eivät ole suostuneet. He harkitsevat asian viemistä Teksasin korkeimpaan oikeuteen.

Lambda Legal, sateenkaarijärjestö, joka ajaa tasavertaista kohtelua kaikille HLBT-ihmisille, ilmaisi pettymyksensä oikeuden päätökseen.

***********

Teksasissa on suhmuroitu avioliittolakien kanssa. Vuonna 2005 ajettiin kansanäänestyksessä perustuslakiin lisäys/muutos, joka kieltää samaa sukupuolta olevien avioliitot. Se meni läpi 3-1 äänisuhteella. Kuitenkin tällainen kielto oli osavaltion laissa jo ennen kansanäänestystä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Teksasissa onnistuttiin eräässä vaiheessa mitätöimään kömmähdyksellä lakitekstissä kaikki osavaltion avioliitot. Teksti oli jotakuinkin seuraava: "Tämä osavaltio ei voi tehdä taikka tunnustaa mitään laillista statusta, joka on identtinen taikka muistuttaa avioliittoa". Sen ajatuksena oli kieltää homoavioliitot missään muodossa.

AP:n uutinen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!