Berliinin kolmas transtalo häviää

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Vapunpäivänä 1990 homot valtasivat tyhjän talon Berliinin Friedrichsheinin kaupunginosassa Alexanderpltazilta itään. Siitä tuli Tuntenhaus Forellenhof. Jo marraskuussa 1990 katutaistelujen jälkeen poliisi tyhjensi talon, ja suurin osa asukeista etsi uuden talon. Sellainen löytyi Prenzlauer Bergistä Kastanienallee 86:sta. Kadun varren taloon oli jo aikaisemmin muuttanut vaihtotehtoväkeä. Takapihan rakennus saatiin uuteen käyttöön. Vuokrausasiatkin järjestyivät, koska talo oli jo DDR-aikana jäänyt tyhjäksi. Tällä hetkellä talossa asuu oman ilmoituksen mukaan 175 henkeä.

Ongelmia alkoi tulla, kun 1999 talo siirtyi yksityisen omistukseen. 2004 talo myytiin julkisyhteisölle. Tämä aikoo ainakin etutalon tiloihin omia toimistojaan ja laatumyymälöitä. Nykyiset vaihtoehtoväen ilmaispuodit, epäkaupallinen galleria ja talon yhteiset tilat lopetetaan. Uuden omistajan on helpoin ottaa käyttöön nämä talon yhteiset tilat. Liiketiloihin tulee muotiasuliike ja tyylikäs viinipaikka. Häädölle yleisistä tiloista on jo saatu virallinen lupa. Asukkaiden protestit eivät auta. Nyt pelätään, että uusissa vuokrasopimuksissa asukkaiden vuokrat nousevat pilviin, jolloin monikaan ei voi jäädä taloon asumaan.

Vähä vähältä vanha, halpa ja hieman nukkavieru asujamisto katoaa ja tilalle tulee designereiden suunnittelema kopea, karu ja keskiluokkainen kaupunkimaisema. Olisi kiva, kun kaupungissa voisi olla yhtaikaa rinta rinnan halpaa ja vanhaa sekä modernia ja kallista. mutta sijoittajille se ei käy.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tiistaina pidettiin talossa yhteinen aamiainen, jossa tilannetta pohdittiin.

http://tuntenhaus-berlin.de/

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!