Tasmania hyväksymässä muualla solmitut homoliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Australiassa Tasmanian osavaltion parlamentin alahuone on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan automaattisesti ja se antaa samat oikeudet kuin Tasmanian säännösten mukaan parisuhteensa rekisteröineille. Laki etenee nyt parlamentin ylähuoneen käsiteltäväksi.

Toistaiseksi suhde pitää rekisteröidä uudelleen, jotta se on pätevä paikallisesti Tasmaniassa. Australiassa osavaltioilla on hyvin itsenäinen asema ja esimerkiksi erilaisten parisuhdeinstituutioiden asema on erilainen eri osissa Australiaa.

Paikalliset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavat aktivistit ovat ottaneet päätöksen tyytyväisyydellä vastaan. Tulevaisuudessa Tasmaniassakin muualta tulleen parisuhteen osapuolet tunnustetaan automaattisesti puolisoiksi esimerkiksi jos toinen joutuu sairaalaan.

Tasmaniassa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet tulivat laillisiksi vuonna 1997 viimeisenä Australiassa. Tämän jälkeen osavaltio teki täyskäännöksen suhtautumisessaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeuksiin. Ensimmäisenä osavaltiona Australiassa on Tasmaniassa kaksi samaa sukupuolta olevaa voinut vuoden 2004 alusta lähtien solmia rekisteröidyn parisuhteen.

Lainsäätöprosessiin liittyi myös aloite, jonka mukaan vain rekisteröidyt parisuhteet olisivat tulleet automaattisen tunnustamisen piiriin ja samaa sukupuolta olevien avioliitot olisi rajattu pois. Etenkin eräät uskonnolliset tahot ovat katsoneet lain olevan lähinnä keinon painostaa liittovaltiota hyväksymään samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aihetta käsittelevien australialaisten nettisivujen kommentit näyttävät tutuilta, kun niitä vertaa vaikkapa suomalaiseen keskusteluun sukupuolineutraalista avioliitosta. Eräiden kommentoijien mielestä ei pitäisi puuttua tällaisiin "pikkuasioihin", kun esimerkiksi Pakistan kärsii pahoista tulvista.

PinkNews: Tasmanian LGBT activists welcome recognition of Interstate and overseas same-sex unions
ABC: Tasmania moves to recognise same-sex unions

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!