Verovähennys hylättiin, koska puuttuu mies

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 10


Tutkija Tuula Juvonen paheksui sunnuntaina Hesarin mielipide-palstalla veroviranomaisten päätöstä. Hän asuu Tampereella, mutta on töissä Jyväskylässä. Jyväskylässä on työn takia asunto, josta joutuu maksamaan vuokraa. Viikonloppuisin hän matkustaa kotiin Tampereelle.

Jos hänellä olisi Tampereella aviomies tai puoliso, hän voisi vähentää verotuksessa kakkosasunnon vuokran ja matkat Tampereelle. Se on perheellisen oikeus. Sinkku ei voi vähentää. Juvonen muistuttaa, että sinkullakin on omaa henkilökohtaista elämää: läheisiä ihmissuhteita, joita on hoidettava ja on mahdollisesti sukulaisia ja muita, sellaisiakin, jotka tarvitsevat apua tai tukea. Niitä verottaja ei tunnusta vähennyksen perusteeksi. Pitää olla puoliso tai lapsia. Sinkun ei verottajan mielestä tarvitse matkustella kotiin viikonloppuisin. Pysyköön työpaikkakunnallaan.

*****

Suomessa on lainsäädäntöä tasa-arvoisesta kohtelusta. Kuitenkaan perhemuoto ei ilmeisesti ole niiden kriteerien joukossa, joiden mukaan tasa-arvoa tarkastellaan. Sinkun kuoleman jälkeen perilliset maksavat mahtavat perintöverot. Sinkkuja on Suomessa yksi miljoona. Valtaosalla heistä on kuitenkin läheisiä ystävyyssuhteita. Eivät he "yksinäisiä" ole.

Yksi ongelma on köyhyysrajoilla ja työttömänä elävän homon tai lesbon ongelma. Jos asuu maalla, kaukana kaupungeista, voi joutua yksinäisyyskierteeseen. HLBTI-väestön huvielämä keskittyy suuriin kaupunkeihin. Saako sossun luukulta lisäavustusta käyntiin lähimmän kaupungin homotansseissa?

10 kommenttia

Toisaalta ymmärrän ja toisaalta taas en. Selkeästi perhemuoto siis vaikuttaa vähennyksiin ja asetusten tulkintaan. Mutta täytyykö yhteiskunnan ihan oikeasti tukea kaikkea mahdollista? Jos ihminen on saanut työtä eri puolelta maata, pitääkö ihan oikeasti saada vähentää kakkosasunto siksi, että saa pitää kavereihin yhteyttä? Pitäisikö jostakin maksaa jopa itse?
Toisaalta, Juvonen valitteli verovähennyksistä, ei puhunut "sossun luukusta" kumminkaan...