Itävallassa toinenkin transihminen koulun syyskauden alkaessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

3.9.2010 Itävalta: Nyt jo kaksi transihmistä koulun syyskauden alkaessa


Eilen tuli tietoon, että toinenkin opettaja tulee syyskauden alkaessa kouluun korjatussa sukupuolessa.Veronika M. on Mödlingistä, ja siellä asia ei aiheuta mitään intohimoja. Rehtori vahvistaa, että asia ei aiheuta ongelmia. Opettaja on ollut virassaan 26 vuotta. Hän on neljän lapsen isä. Vanhempainyhdistys ei hälise asiasta. Kouluviranomaiset lupaavat sopsiaalityöntekijän apua, jos sellaista tarvitaan.

Trans-Austria -yhdistyksen puheenjohtaja pitää hyvänä, että asia on noussut keskusteluun Hän arvelee, että Itävallassa on 400 transihmistä, mutta ehkä luku on paljon suurempikin. Osa transihmisistä ei ilmaise asiaa ulkopuolisille.


2.9.2010 Ongelma jatkuu, meno kuin Imatran kirkkovaltuustossa


Transopettaja-ongelma jatkuu wieniläisessä korkeatasoisessa koulussa. Koulussa on n. 1 400 oppilasta, iältään 14-19 vuotta. Kun transopettaja ilmoitti tulevansa syksyllä kouluun naisena, vanhempien järjestön puheenjohtaja oli tiukkana. Hän sanoo Kurier-lehden haastattelussa, ettei hänellä itsellään ole ongelmaa asian suhteen, mutta hänen on puolustettava oppilaitaan. Eräskin oppilas oli lähettänyt tekstiviestin: Mitä jos me kaikki tulemmme kouluun syksyllä naisten vaatteisiin pukeutuneina. Vanhempien yhdistyksen puheenjohtajan mukaan tämä saattaa aiheuttaa identiteettisekaannusta nuorissa oppilaissa, kun heidän eteensä astelee entinen mies, nyt naisten vaatteissa. "Emme halua, että lapsiamme opettaa transihminen", sanovat monet vanhemmat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vanhempainyhdistys on pyytänyt opetusministeriöltä psykologista tukea. Sitä ei ole saatu. Sanotaan vain, että tämä ei ole ongelma. Mutta tämähän on törkeää vanhempien mielestä. Transihmisen ihmisoikeudet on muistettava, mutta vanhempain yhdistyksen mielestä erityisesti on muistettava heidän lastensa ihmisoikeudet. Nyt vanhempainyhdistys on hankkinut lakimiehen. Vanhempain yhdistyksen mielestä "koulusta ei saa tehdä outtaus-leikkikenttää".

Kouluneuvoston psykologien mukaan henkilökunta ei riitä pitkiin konsultaatioihin. 19 vuoteen ei ole saatu lisää työvoimaa.

Eilen illalla Kurier-lehti kertoi, että transopettaja Andrea S. on saanut paljon tukea Facebookissa. Mm. ehdotetaan, että ensimmäinen koulupäivä on dresscode-päivä: kaikki tulevat naisten asussa. Koulu on vanha ja maineikas. Mm. presidentin puoliso, "First lady", on käynyt koulua. Nyt heillä on uusi First Lady. Facebookin sivulla "Solidarität mit Transgendern" on monenlaisia ehdotuksia. Yksi kirjoittaja toteaa, että opetusministeriö vaatii suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoista kohtelua. Jos näin ei olisi tehty, olisi Itävallassa syntynyt valtava protestiaalto epätasa-arvoista kohtelua vastaan.

Koulu alkaa viiden päivän kuluttua, ensi maanantaina. Rehtori antaa lausuntoja koko ajan eri tiedotusvälineille. Hän sanoo, että "hyvä, kun asiasta puhutaan". Entä, jos maanantaina kaikki oppilaat tulevat naisten vaatteissa? Rehtori on rauhallinen. Sitten voidaan asiasta puhua.

Kuvia ja videoita

http://kurier.at/nachrichten/wien/2028529.php

30.8.2010

Walter S. on opettanut wieniläisessä HTL-kokeilukoulussa jo vuosia. Kyseessä on tekninen oppilaitos ja oppilaat ovat 14-19-vuotiaita. Keväällä opettaja tiedotti kirjeessä kolleegoilleen, että hänen sukupuolenkorjauksensa saatetaan kesällä loppuun ja syksyllä hän palaa naisena. Nyt, juuri ennen koulukauden alkua jotkut vanhemmat ja vanhempienliiton puheenjohtaja asettuivat vastahankaan. Andrea S. halutaan pois koulusta, koska jotkut vanhemmat eivät halua, että heidän lapsiaan opettaa "mies naisen vaatteissa".

Perjantaina lehdissä ja tv:ssä asia oli esillä maanlaajuisesti. Kansallinen tv-asema ORF kysyeli psykoterapeutilta. Tämä suurenteli asiaa ja sanoi, että tässä vastakkainasettelussa on kyse syvälle käyvästä identiteettiasiasta. Se on vaikea ja voi jopa traumatisoida. Nyt tarvitaan ammatillista apua. Se psykoterapeutilta jäi mainitsematta, että kuka tarvitsee apua.

Vanhempienyhdistyksestä on tullut sekavia lausuntoja. Yksi vanhempien edustaja lausui kuitenkin, että tärkeintä on opetus, ja syrjintä on tuomittavaa.

Ministeriö on tiukkana. Andrea S. voi aloittaa normaalisti lukuvuoden. Ministeriö katsoo vain opetuksen laatua. Koulussa ei ole syrjinnälle sijaa. Lehtien lukijakirjoittelu on myös ollut asiallista ja rauhoittelevaa. Lähinnä ihmetellään, miten kaukana psykoterapia-asiantuntijat ovat 14-19-vuotiaiden nuorten elämäntodellsiuudesta.

http://www.oe24.at/oesterreich/politik/Transsexueller-Lehrer-darf-unterrichten-0763631.ece

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!