Euroopan tuomioistuimen julkisasiamies: Homopareja kohdeltava työoikeudellisesti tasa-arvoisina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

EU:n julkisasiamies Niilo Jääskinen Euroopan unionin tuomioistuimessa on antanut ennakkoratkaisun tapaukseen, jossa rekisteröidyssä parisuhteessa elävä eläkkeellä oleva virkamies ei saa samoja etuja kuin avioliitossa oleva virkaveli. Niilo Jääskisen loppuasiakirjassa esitetään että samaa sukupuolta olevilla pareilla on koko unionin alueella oltava samat työoikeudelliset edut, jotka myönnetään heteropareille.

Taustalla on tällainen tapaus: Jürgen Römer on eläkkeellä oleva hampurilainen virkamies. Hän on elänyt vuodesta 1969 lähtien elämänkumppaninsa Alwin Ulrichin knassa. He ovat rekisteröineet parisuhteena Hampurissa. Hampurin kaupunki maksaa hänelle vähemmän eläkettä kuin heteroavioliitossa oleville eläkeläisille. Ainoa syy on, että hän ei ole avioliitossa vaan rekisteröidyssä parisuhteessa.

Jürgen Römer valitti Hampurin työoikeuteen ja asia meni eteenpäin eurooppalaiseen ihmisoikeustuomioistuimeen, jotta saataisiin EU-tasoiset syrjintää koskevat suuntaviivat. Römeriä on edustanut ihmisoikeustuomioistuimessa asianajaja Birgit Bossert ja ILGA Europe. ILGA Europen asianajanana on ollut Helmut Graupner.

Niilo Jääskinen on tehnyt ennakkoratkaisun ja ehdottaa EU-tuomioistuimelle, että rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla on oltava koko EU:n alueella samat edut, jotka on heteroavioliitossa olevilla.

Jääskinen perustelee asiaa niin, että jäsenvaltioilla on oikeus itse päättää suhtautumisestaan siviiliavioliittoihin ja rekisteröityihin parisuhteisiin. Jos valtio kuitenkin päättää kohdella eri tavalla rekisteröidyssä parisuhteessa olevaa paria, se rikkoo EU:n syrjinnänvastaisia sääntöjä. Samat edut on annettava sekä avioliitolaisille että rekisteröidyssä parisuhteessa oleville. Jos on eri edut, se on syrjintää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Epäsuorana syrjintänä on pidettävä sitä, että jotkut maat eivät hyväksy rekisteröityä parisuhdetta.

Perheen ja avioliiton suojelu ei oikeuta erilaiseen kohteluun.

Useimmissa tapauksissa ihmisoikeustuomioistuimen päätös on samanlainen kuin tapauksesta tehty ennakkoratkaisu.

Loppulausumaa on kommentoitu ja sanottu, että päätös tulee koskemaan kaikkia EU-maita siitä riippumatta onko niissä rekisteröityä parisuhdetta.

Loppulausunto, hakusanaksi Römer

http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=en

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!