Ruotsin vaalit: Viisi viikkoa valtiopäivävaaleihin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Ruotsin parlamenttivaalit pidetään syyskuun 19. päivänä. Vaaleissa ratkaistaan, onko seuraava pääministeri Fredrik Reinfeldt vai Mona Sahlin. Mutta HLBTI-väen kannalta tärkeämpää on, miten ehdokkaat suhtautuvat homo/lesbo/transkysymyksiin ja miten puolueet ovat menneellä kaudella toimineet HLBTI-asioissa.

Ruotsalainen homojärjestö RFSL on tutkinut ehdokkaiden näkemyksiä. Heinäkuun lopulla julkaistiin selvitys: Verklighetens väljare – hbt-frågorna i riksdagen 2006-2010 och riksdagskandidaternas syn på hbt-frågor.

Tutkimuksessa lähetettiin 452 kansanedustajaehdokkaalle kyselylomake, jossa oli viisi kysymystä. Kysely meni myös niiden puolueiden edustajille, jotka eivät tällä hetkellä ole valtiopäivillä (Sverigedemokraatit, Feminstinen puolue, Piraattipuolue). Kysymykset koskivat sateenkaariperheen toisen äidin asemaa, kohdun vuokraamista, sukupuolen korjaamisen edellytyksiä (mm. sterilisaatio), hiv-positiivisten ilmoittamisvelvollisuutta tartuntatautilaissa ja poliisien pätevyyttä viharikosasioissa.

Ehdokkaille määriteltiin pisteet ja tällä tavoin 226 kyselyyn vastannutta voitiin panna "paremmuusjärjestykseen". Samalla saatiin pisteitä myös puolueille. Vastauksista ilmeni, että valtiopäivillä on hyvät mahdollisuudet saada muutoksia lainsäädäntöön.


Tutkimuksen toinen osa selvitti, miten nykyiset valtiopäivät ovat toimineet HLBTI-kysymyksissä. Käytiin läpi edustajien äänestyskäyttäytyminen viimeisen neljän vuoden aikana homoja ja lesboja koskevissa asioissa. Tänä aikana mm. päätettiin sukupuolineutraalista aviolittosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samalla selviteltiiin, miten paljon edustajat ovat tehneet HLBTI-väestöä koskevia aloitteita, välikysymyksiä tai kirjallisia kysymyksiä. Kristillisdemokraatit ovat torpanneet hallituksessa monia asioita. Ainoastaan sukupuolineutraalia avioliittoa käsittelevässä asiassa kristillisdemokraatit "käveltiin yli". Yhteenvedossa sanotaan, että kristillisdemokraateilla on ylisuuri valta hlbti-kysymyksissä.

Tällä tavoin puolueet ja nykyiset kansanedustajat on pantu paremmuusjärjestykseen.

Selvitys on kokonaisuudessaan tässä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!