Verhottuja muistomerkkejä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Kankaalla verhotut rakennukset, puut ja muut muistomerkit olivat taiteilijapari Christon ja Jeanne-Clauden erikoisalaa. Erityisen mittava oli Berliinin valtiopäivätalon peittäminen kankaalla 1995. Sitä ennen he peittivät Pariisin Pont Neuf-sillan (1985). Viime vuonna puoliso Jeanne-Claude kuoli, joten taidesarja on nyt varmaan loppunut. Suomalaisia nämä verhoamiset eivät koskettaneet, koska meillä verhotaan nykyisin kaikki korjattavat rakennukset kaupunkialueella.

Muunkinlaista verhoamista on. Tässä pari tapausta viime viikoilta.


Siegessäule

Berliinin keskeinen muistomerkki Siegessäule toimii myös HLBTI-piirien symbolina. Nyt Siegessäule on peitetty. Eilen patsas peitettiin berliiniläisten kuvilla. Kyseessä on kampanja, jolla halutaan kunnioittaa niitä berliiniläisiä, jotka eri tavoin vapaaehtoisesti toimivat muiden berliiniläisten hyväksi. Siegessäule on peitetty näiden vapaaehtoisten kuvilla. Joukossa on myös homoja ja lesboja, kuten Bernd Oliver Hauburg ja Edith Kiesler Berliinin Aids Hilfestä, Guido Mayus homo-opettajien projektista ja Stef Manzini projektistaan „Lichterwelt“ Winterfeldplatzilla. Kuvat ovat 2,5 metrin korkuisia ja yhteensä Siegessäulea peittää 204 ihmistä.

http://www.berlin-dein-gesicht.de/

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Károly Kertbenyin hautamuistomerkki

Budapestissa Kerepesin hautausmaalla on Károly Kertbenyin muistomerkki. Sen pystyttivät sinne yksityishenkilöt 2002. Károly Kertbeny oli ensimmäinen, joka käytti sanaa "homoseksuaalisuus" 1800-luvulla. Voisiko asian sanoa niin, että hän on "homoseksuaalisuuden isä".

Äärikansallismieleisten eli "hungaristien" nettisivulla oli heinäkuun kolmannella viikolla uutinen, jonka mukaan Budapestin hungaristit ovat peittäneet Kertbenyin "ikihinttimuistomerkin". Käytiin katsomassa, ja muistomerkki oli peitetty mustalla kankaalla ja päällä oli raamatunlauseita makaamisesta mies-miehen-kanssa. Allekirjoituksena oli: Budapesti hungaristak.

Kuvia ääriliikkeen sivulta
http://kitartas.mozgalom.org/hirek/letakartak-az-osbuzi-siremleket

Joka vuosi priden aikana patsaalla käydään laskemassa seppele. Nyt elokuun alussa muistomerkille järjestettiin spontaani tukimielenosoitus. Poliisille tehtiin rikosilmoitus, mutta eilen poliisi ilmoitti, että asiassa ei aloiteta tutkimusta.

Siegessäulen kuvia
Homoseksuaalisuus-sanan keksijä Kertbeny
Muistomerkin vihkiminen vuonna 2002
Musta kangas ja Jumalan sanaa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!