Gay Games: Päättäjäiset lauantaina

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 1

10.8.2010 Suuri menestys mutta myös tahroja maineeseen


Gay Gamesien 2500 vapaaehtoista teki 10 000 ilmaista työpäivää. Mutta ikäviäkin asioita sattui

Kölner Stadt-Anzeiger -lehti kertoo, että hyvin meni. Vapaaehtoisia oli 2 500 ja tehtyjä työpäiviä oli 10 000. Vapaaehtoisista melkein kolmannes oli ulkomaalaisia.

Ikäviä uutisiakin tuli. Kölnin vanhankaupungin eräässä hotellissa omistaja karkotti haukkumalla mustan lesbonaisen, joka omistajan mielestä oli vielä liian lihava. Köln-Tourismus ja hotelli- ja ravintoloitsijaliitto sanovat, että tätä tapausta ei jätetä tähän. Siitä on seurauksia hotellinomistajalle. Muualla kaupungilla töhrittiin homovihamielisillä iskulauseilla Gay-Games-julisteita ja autoja. Suvaitseva Köln näytti monet puolensa.

Seuraavat kisat on Amerikassa Clevelandissa 2014. Nyt uskotaan, että varmaan jo sen jälkeen pystytään yhdistämään Outgames-kisat ja Gay Gamesit. Outgamesit alkoivat erillisinä vuonna 2006. Niiden lisäksi on vielä EuroGamesit. Seuraavat EuroGamesit pidetään 2011 Rotterdamissa ja 2012 Budapestissa.
Kolmannet Outgamesit on tarkoitus järjestää Belgian Antwerpenissä 2013.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


9.8.2010 Kiinnostavin on urheilija

Gay Gameseissa otettiin kymmeniä tuhansia kuvia ja videoita, ja osa niistä on päätynyt Youtubeen ja erilaisille nettisivuille. Queer.de julkaisi juuri 100 kuvaa päättäjäispäivästä.

http://www.queer.de/galerie.php?gal_id=622

Tässä blogissa on paljon tietoa ja hienoja kuvia mm. päättäjäisistä

http://gaygamesblog.blogspot.com/

Paikallisten saksalaislehtien nettiversioissa kirjoiteltiin melko vähän kisoista. Urheilijoiden henkilökuvia ei ollut juuri lainkaan. Henkilökuvina oli vain muutama "poikkeusyksilö", kuten hetero, vanhin ja jamaikalainen. Kuitenkin homo- ja lesbourheilija oli tämän tapahtuman kiinnostavin asia. Keitä ovat kaikki nuo kuvissa näkyvät? Miten he elävät, mitä ajattelevat. Tässä olisi eurooppalaisella ns. gay-medialla parantamisen varaa. Amerikkalaisblogit osaavat sen paremmin. Valtamedia esim. Suomessa ei ole sanallakaan kirjoitellut tai puhunut Gay Gameseista, kuten odottaa saattoikin. Ilmeisesti valtiovaltakaan ei tervehtinyt.

*****

Youutbe tarjoaa joitakin henkilökuvia. Videon on tuottanut lesbolehti L-MAG. Se teki muutenkin erinomaisia saksankielisiä blogeja ja mukavia kuvia.

http://www.youtube.com/watch?v=79XfKZqAAO4

L-MAGin blogi (ks. kuva "Idylli naisten jalkapallokentällä")

http://blog.l-mag.de/page/1/


7.8.2010 Päättäjäiset

Tänä iltana pidetään Reinin rannalla Tanzbrunnenilla Gay Gamesien päättäjäiset. Kölnin pormestari Elfi Scho-Antwerpes on paikalla ja kiittää osanottajia. Monille kisat ovat merkinneet viikon mittaista vapautta.

Tanzbrunnen syntyi vuonna 1928, ja nykyään se on 30 000 neliömetrin suuruinen vapaa-ajan ja kulttuurin puisto. Siellä on mm. ulkoilmateatteri. Puistosta avautuu hieno näköala vanhaan kaupunkiin kohti tuomiokirkkoa ja keskustaa. Puisto sai suihkulähteen vuonna 1950, ja siitä tuli nimi Tanzbrunnen. Suihkulähteen halkaisija on 55 metriä. Suihkulähteen keskellä ona alue, jossa tanssitaan. Kattorakenteet saatiin 1957. Sama arkkitehti suunnitteli myöhemmin Münchenin olympiastadionin kattorakenteet.Tänäään ovat jo juoksijat matkalla. On menossa puolimaraton. Tänään on myös jalkapallon finaali.

*****

Puolen päivän aikaan oli Kölnin kaupungintalossa vastaanotto. Siellä pormestari Angela Spitzigille ojennettiin oma kultamitalli.

Monet urheilijat ja journalistit ovat jo torstaina lähteneet eteenpäin. Amsterdamissa on tänään Canal Pride.

Kuva queer-sivuston live-blogista

1 kommenttia

Yhden Gay Games -uutisen kommentissa (tulos)raportointia arvioitiin kaappiseksi ja toisessa ihmeteltiin, häpeävätkö kisailijat homouttaan, koska kilpailijat olivat esillä etunimellään ja sukunimen ensimmäisellä kirjaimellaan.

Kuten on kuitenkin jo käynyt ilmi, kukin kisailija on mukana omien motiiviensa tähden - pelkästä urheilun tai mukanaolemisen ilosta. Kisamenestys on ensisijaisesti henkilökohtainen asia, eivätkä kisailijat ole "tuotteita" monien (sponsoroitujen) ns. arvokisojen osallistujien tapaan.

En ole perillä Hot ry:n tiedotuskäytännöstä ja vaikuttimista nimien esillepanon osalta, mutta silti tuo nimipolitiikka hieman häiritsi minua. Sellaisten henkilöiden kuin Marko K, Kielo S, Herra X ja Neiti Y menestyminen tai menestymättömyys ei hetkauta oikein ketään - paitsi heitä, jotka tuntevat kyseiset henkilöt.

Se, että valtamedia ohitti tapahtuman olankohautuksella (jos silläkään), on harmi - mutta, kuten todettu, ei mitenkään odottamatonta. Paitsioon jääminen on jokseenkin suoraa seurausta matalalla profiililla toimimisesta. Ersimerkiksi juuri kilpailijoiden esiintyminen typistetyillä nimillä on myös (suomalaisen) julkisuuden kannalta haasteellinen asia.

Yksi lisäongelma on se, että (nimensä puolesta) urheilutapahtumalle on haluttu antaa kulttuuritapahtuman leima. Urheiluväkeä (huom, yleistäen) ei kiinnosta kulttuuritapahtuma, vaan kilpaileminen, tulokset ja oman suosikin fanittaminen. Kulttuuriväki taas ei välttämättä osaa suhtautua (urheilu)tapahtumaan omasta vinkkelistään oikein mitenkään.

Mutta...

Sinänsä on hienoa, että tällaisia tapahtumia on. Etenkin osallistujien kannalta, sekä yksityishenkilöiden että mukana olevien urheiluseurojen. Ja erityisen tärkeää noiden tapahtumien järjestäminen on monissa maissa vallitsevan kurjan ihmisoikeustilanteen tähden.