Gay Games: Päättäjäiset lauantaina (juttukommentit)

Yhden Gay Games -uutisen kommentissa (tulos)raportointia arvioitiin kaappiseksi ja toisessa ihmeteltiin, häpeävätkö kisailijat homouttaan, koska kilpailijat olivat esillä etunimellään ja sukunimen ensimmäisellä kirjaimellaan.

Kuten on kuitenkin jo käynyt ilmi, kukin kisailija on mukana omien motiiviensa tähden - pelkästä urheilun tai mukanaolemisen ilosta. Kisamenestys on ensisijaisesti henkilökohtainen asia, eivätkä kisailijat ole "tuotteita" monien (sponsoroitujen) ns. arvokisojen osallistujien tapaan.

En ole perillä Hot ry:n tiedotuskäytännöstä ja vaikuttimista nimien esillepanon osalta, mutta silti tuo nimipolitiikka hieman häiritsi minua. Sellaisten henkilöiden kuin Marko K, Kielo S, Herra X ja Neiti Y menestyminen tai menestymättömyys ei hetkauta oikein ketään - paitsi heitä, jotka tuntevat kyseiset henkilöt.

Se, että valtamedia ohitti tapahtuman olankohautuksella (jos silläkään), on harmi - mutta, kuten todettu, ei mitenkään odottamatonta. Paitsioon jääminen on jokseenkin suoraa seurausta matalalla profiililla toimimisesta. Ersimerkiksi juuri kilpailijoiden esiintyminen typistetyillä nimillä on myös (suomalaisen) julkisuuden kannalta haasteellinen asia.

Yksi lisäongelma on se, että (nimensä puolesta) urheilutapahtumalle on haluttu antaa kulttuuritapahtuman leima. Urheiluväkeä (huom, yleistäen) ei kiinnosta kulttuuritapahtuma, vaan kilpaileminen, tulokset ja oman suosikin fanittaminen. Kulttuuriväki taas ei välttämättä osaa suhtautua (urheilu)tapahtumaan omasta vinkkelistään oikein mitenkään.

Mutta...

Sinänsä on hienoa, että tällaisia tapahtumia on. Etenkin osallistujien kannalta, sekä yksityishenkilöiden että mukana olevien urheiluseurojen. Ja erityisen tärkeää noiden tapahtumien järjestäminen on monissa maissa vallitsevan kurjan ihmisoikeustilanteen tähden.