HS: GLBTI-ihmiset usein viharikoksen uhreina Ruotsissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Puolet Ruotsin homoista ja lesboista on joutunut viharikoksen kohteeksi, kertoo Helsingin Sanomat. Ruotsin seksuaalisen tasavertaisuuden keskusliitto on järjestänyt oman rikosuhripäivystyksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Muissa Pohjoismaissa vastaavaa palvelua ei ole.

Lehden haastatteleman rikosuhripäivystyksen vetäjän Anneli Svenssonin mukaan valtaosa viharikoksista on arkipäivän rikoksia, kuten nimittelyä, uhkailua ja lyömistä. Naapurikin saattaa piinata lapsia näiden vanhempien vuoksi.

Yleensä viharikoksen tekijä on parikymppinen mies, joka ei tunne uhriaan. Vaikeimmissa tapauksissa tekijä on usein kuitenkin uhrin perheenjäsen.

Svenssonin mukaan seksuaalivähemmistöjen näkyminen on yleisesti ottaen hyvä asia, mutta kolikon toisella puolella on se, että rikolliset löytävät uhrinsa helpommin. Svenssonin mukaan "avoimuudella on hintansa".

Viharikos

Viharikos tarkoittaa rikosta, joka tehdään kansalliseen, etniseen, seksuaaliseen tai vastaavaan kansanryhmään kuuluvaa ihmistä kohtaan niin, että motiivina on uhrin kyseiseen ryhmään kuuluminen. Teon viha-luonne on joissain maissa tuomion koventamisperuste. Suomessa vihatekojen tilastointi aloitettiin vuonna 2009 ja samalla rasististen rikosten seuranta ulotettiin kaikkiin viha-motivoituneisiin rikoksiin.

Varsinaisesti Suomessa viharikollisuutta ei toistaiseksi nähdä omana rikollisuuden lajinaan, vaikka kansanryhmiä erityisesti suojaavaa lainsäädäntöä onkin olemassa. Esimerkiksi USA:ssa "hate crime" -määritelmä on joihinkin ryhmiin kohdistuvien rikosten osalta ollut käytössä 1980-luvulla.

HS: Puolet Ruotsin homoista ja lesboista on joutunut viharikoksen kohteeksi
Keskustelu: Puolet Ruotsin homoista on joutunut viharikoksen kohteeksi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!