Kansanedustaja Minna Sirnö: Naiminen on jokaihmisen perusoikeus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Sukupuolineutraalista avioliitosta keskustelu käy vilkkaana. Monet poliitikot, kirkon merkkihenkilöt ja muutkin vaikuttajat ovat esittäneet omia käsityksiään sukupuolineutraalista avioliitosta ja sen suhteesta nykyiseen avioliittokäytäntöön.

Joiltakin kirkon vaikuttajilta ja mm. KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalta on tullut ajatuksia, että kirkon pitäisi luopua vihkimisoikeudestaan, mikäli laki sukupuolineutraalista avioliitosta läpäisee eduskunnan.

Toisaalta kirkon piirissä toimivan "Tulkaa kaikki" -liikken toimintaryhmän jäsen muistuttaa mm. aamun Helsingin Sanomissa, että kirkossa elää vahvana asennemaailma, jossa samaa sukupuolta olevien sitoutuneita parisuhteita haluttaisiin tukea yhdenvertaisesti heteroparisuhteiden kanssa ja etteivät KD:n kommentit kuvaa yleistä mielipidettä kirkon piirissä.

Myös vuoden 2010 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs, kansanedustaja Minna Sirnö (vas) ottaa blogissaan keskusteluun osaa.

"Kirkon kiukuttelussa on totuuden siemen. Kirkkommehan ei kykene tai halua toteuttaa kaikkien lähimmäisten yhdenvertaisuutta. Etuoikeutensa turvin kirkko on voinut sanella, kenet se suostuu tai ei suostu vihkimään. Päätös kieltää avioliitto samaa sukupuolta olevilta pareilta eriarvoistaa siksi myös kirkon jäseniä", muistuttaa vuoden 2010 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs, kansanedustaja Minna Sirnö blogissaan 28.7.2010.

"Naiminen on jokaihmisen perusoikeus. Parhaiten tätä oikeutta toteutettaisiin keskittämällä vihkiminen maistraattiin. Vihkioikeuden keskittäminen maistraattiin takaisi sen, ettei ihmisiä enää jaettaisi jyviin ja akanoihin", toteaa Sirnö.

"Jo nykytilanteessa vihkimisen pitäisi aina olla maksutonta ja jokaisella pitäisi olla oikeus itse valita pienten ja suurten häiden välillä arkena tai viikonloppuna. Siksi maistraattien kurjistamisen sijaan niiden voimavaroja pitää lisätä. Tarvitsemme takeet yhdenvertaisista naimaoikeuksista riippumatta siitä, kuka tai mikä taho vihkimisen suorittaa", Sirnö vaatii.

"Päätöksiä odotellessa kirkkoa kohtaan pitää olla armollinen. Vihkimiskeskustelun myötä kirkko on rakentamassa itselleen sudenkuoppaa, josta ilman jokaisen lähimmäisen oikeuksien huomioonottamista on todella vaikeata nousta", sanoo Sirnö.

Minna Sirnö: Naiminen jokaihmisen perusoikeus
Piispa Eero Huovinen: Kirkon harkittava vihkimisestä luopumista
Bjarne Kalliksen mukaan Kirkko voisi luopua vihkimisoikeudesta

2 kommenttia

Ja maistraatissa vihkimisen lisäksi automaattinen avioehto sellainen perusjuttu jota voi toki niin halutessaan täydentää.

Kirkko ei sitä oikeastaan voi tehdä, kun se vihkii kuolemaan saakka - mitähän sekin nyt tänään tarkoittaa? Erotaan jo huomenna!?
  • 2 / 2
  • RepeS
  • 31.7.2010, 9.46
Kyllä naiminen on ihanaa, juuri tein sitä poikakaverini kanssa:)