Aamulehti Suomen Puolustusvoimien ´älä kysy, älä kerro´ -käytännöstä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Aamulehti kertoo verkkosivuillaan, että Puolustusvoimat ei enää kysy alokkaan seksuaalisesta suuntautumisesta. Tampereella ja useissa muissa kunnissa palvelukseen astuvilta on kutsuntatarkastuksessa yhtenä kysymyksenä kysytty mahdollista kiinnostusta samaan sukupuoleen.

Aihetta ruvettiin penkomaan erään alokkaan vuonna 2005 saamasta vapautuksesta, vaikkei tämä sellaista halunnut. Kutsuntatarkastuksessa mies oli vastannut rehellisesti tuntevansa vetoa samaa sukupuolta kohtaan ja lääkäri oli vapauttanut hänet palveluksesta terveydellisiin syihin vedoten ja myöntänyt, että syy vapautukseen oli miehen seksuaalinen suuntautuminen.

Vuosikymmenien ajan ennakkoterveystarkastuksia tehnyt Tampereen kutsuntalääkäri Elja-Pekka Erkkilä sanoo Aamulehdessä, että kysymys on perinteinen, yksi muiden kysymysten joukossa. Hänen mukaansa on tärkeää, että asia tulee esille ennakkotarkastuksessa, ja henkilö saa vapautuksen, jos suuntautuminen aiheuttaa itselle ahdistusta. Hän sanoo, että osalle asepalvelusta suorittavista homoseksuaaleista tiiviissä miesyhteisössä oleminen voi olla ahdistavaa.

***

Uutisen ympärillä käynnistyneissä verkkokeskusteluissa on nostettu esiin mm. se, että "normaali hetero miehelle" voi olla ahdistavaa jos tietää, että voi olla toisen miehen seksuaalisen mielenkiinnon kohde. Kommentoijan mukaan homon paikka ei ole armeijassa. Asiallisiakin puheenvuoroja keskusteluissa on.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

» Aamulehti: Puolustusvoimat ei enää kysy, alokkaan ei tarvitse kertoa

Näkökulma: Ihan homona, Intissä
Keskustelu: Puolustusvoimien ohjesäännössä nykyisin myös tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta
Keskustelu: Oikeus olla peittelemättä homouttaan armeijassa
Seksuaalivähemmistöön kuuluva puolustusvoimien palveluksessa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!