Varsovan EuroPridelle odotetaan vastamielenosoituksia

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1

Helteisessä Puolan pääkaupungissa Varsovassa järjestetään tänään lauantaina EuroPride-tapahtuman paraati. EuroPride järjestetään ensi kertaa 20 vuotta sitten revenneen rautaesiripun takana olevassa maassa. Paraatiin odotetaan vähintään 20 000 osanottajaa.

Monet Europridea vastustavat tahot ovat ilmoittaneet vastaprotesteista. Puolassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on hiljalleen parantunut, mutta suurin osa kansalaisista on yhä sitä mieltä, että homojen sietäisi pysytellä kaapissa. Varsovan viranomaiset ovat myös vastaanottaneet yli 50 000 nimen adressin, jossa vaaditaan tapahtuman kieltämistä. Myös eräät EuroPrideen liittyvät kulttuuritapahtumat ovat keränneet paheksuntaa.

Puola on vahvasti katolinen maa, ja konservatiiviset asenteet ovat olleet voimakkaat. Katolisen kirkon asema on Puolassa erityisen voimakas, koska edellinen paavi oli puolalainen ja kommunistivallan aikana kirkon nähtiin edustavan sotaa edeltävän ajan arvomaailmaa ja puolalaisuutta. Puolassa homot yhdistetään usein myös pedofiiliaan.

Varsovassa oli ongelmia priden järjestämisessä vielä muutamia vuosia sitten. Jo edesmennyt Varsovan silloinen pormestari (myöhemmin presidentti) Lech Kaczynski kielsi tapahtuman vuosina 2004 ja 2005, mutta paikalliset aktivistit järjestivät tapahtuman kiellosta huolimatta, kansainvälisten vaikuttajien tuella. Tuolloin kulkuetta vastustavat tekivät väkivaltaisia iskuja kulkuetta kohtaan ja useita ihmisiä pidätettiin. Laki ja Oikeudenmukaisuus -puolueeseen kuuluva Lech Kaczynski kampanjoi vuoden 2005 presidentinvaalien alla televisissa teemalla "valtion tukea puolalaisille perheille, eikä provosoiville homoparaateille".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime vuonna Europride järjestettiin Sveitsin Zürichissä.
Kolme vuotta sitten järjestettyyn EuroPride-paraatiin Espanjan pääkaupungissa Madridissa osallistui yli miljoona ihmistä.

LIVE-BLOGI VARSOVAN PRIDESTA
www.europride2010.eu
BBC: Warsaw prepares to stage big gay rights rally

1 kommenttia

Live-blogissa Varsovan tapahtumia. Etupäässä saksalaisista lähteistä koottua tietoa.