Ruotsin TV: Homoveri ei vielä kelpaakaan Ruotsissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Useimmat Ruotsin maakäräjistä eivät kykene avaamaan verenluovutusta myös homoseksiä harrastaneille. Kaikkiaan 26 ruotsin 28 veripalvelusta on hakenut ja saanut lykkäystä uusiin sääntöihin. Huhtikuusta 2010 alusta alkaen sosiaalihallituksen päätöksen mukaan verenluovutuksen tuli olla mahdollista myös homoseksiä harrastaneille.

Svenska blodalliansen (veripalvelujärjestöjen yhteistyöorganisaatio) on sitä mieltä, että uudet säännöt ajettiin läpi liian nopeasti. Sen mukaan olisi pitänyt odottaa koko Eurooppaa koskevien yhteisten verenluovutuslinjausten vahvistamista, koska asiaa tutkitaan juuri nyt.

Svenska blodalliansenin puheenjohtajan mukaan päätös tehtiin liian nopeasti ja liian vähällä tietopohjalla. Ruotsin sosiaalihallituksen viesti on, että asiasta on tehty riittävän mittava selonteko.

Aiemmin luovutus oli Ruotsissakin kokonaan kiellettyä miehiltä, joilla on ollut seksiä samaa sukupuolta olevan kanssa. Uusissa säännöissä varoajaksi oli homoseksiä harrastaneiden kohdalla määrätty vuosi, joka on enemmän kuin heteroseksiä harrastaneilla.

Yksi käytännön ongelmista on se, että sairaaloille toimitettavaa verta ja lääkkeiden valmistukseen käytettävään veriplasmaa varten on keskenään eri säännöt veren alkuperästä, joten nyt veripalvelujen on eri luovuttajaryhmät.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaikki luovutettu veri joka tapauksessa aina testataan.

Suomessa SPR:n veripalvelu ei hyväksy verta miehiltä, joilla on ollut seksiä samaa sukupuolta olevan kanssa.

SVT: Landstingen låter inte homosexuella män lämna blod

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!