Natsit ja kansallismieliset uhkaavat Budapestin Prideä

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

10.7.2010 klo 17.30

Budapestin pride-kulkue on jonkin verran pienempi kuin edellisinä vuosina. Osanottajia on runsas tuhat. Kulkueen edessä kannetaan myös paperista julistetta, jossa on uuden pääministerin ja hallituksen ohjelmajulistus. Pääministeri Viktor Orban on määrännyt, että juliste pitää kiinnittää kaikkien valtion virastojen (myös koulujen?) seinälle muistuttamaan, että nyt on alkanut uusi aikakausi. Tässä satiirisessa julistuksessa maalauksellinen nuori mies pitää kädessään pääministeri Orbanin kuvaa. Kansa on hieman huvittunut tästä muokatusta julisteesta.

10.7.2010 klo 13.40

Tänään on Budapestissa pride-kulkue 15. kertaa. Vuoteen 2006 saakka marssit sujuivat ilman välikohtauksia. Sen jälkeen vuosittain marssipäivä on ollut uusnatsien ja kansallismielisten hulinointipäivä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Unkarin poliittinen tilanne ei suosi vähemmistöjä

Unkarissa pidettiin parlamenttivaalit huhtikuussa. Vaalit olivat vallassa olleille sosiaalidemokraateille totaalinen tuho. Maata hallitsee nyt oikeistolainen, kansallismielinen ja voimakkaasti kristillisdemokraattinen puolue Fidesz. Sillä on parlamentissa ehdoton enemmistö (yli 2/3), ja se voi muuttaa perustuslakia oman mielensä mukaan. Maan armeijassa ja valtion johtavissa viroissa miehet on vaihdettu. Naisia ei johtopaikoille oteta. Nyt odotetaan, että myös perustuslakituomioistuin uusitaan niin, että siellä on vain kansallis-kristillisen näkemyksen omaavia tuomareita. Presidentti vaihdettiin kuukausi sitten. Uusi presidentti on Fideszistä. Myös poliisin johto ilmeisesti vaihtuu.Fidesz muuttaa ensi kevääseen mennessä perustuslain kokonaan. Kukaan ei tiedä, tuleeko uuteen perustuslakiin jotain avioliitosta miehen ja naisen välisenä asiana.


Toinen suuri muutos oli se, että äärioikeistolainen, hyvin natsimielinen Jobbik-puolue sai vaaleissa suuren äänimäärän (n. 15% äänistä). Jobbik-puolue on perustanut kolme vuotta sitten pahamaineisen Unkarin kaartin, joka on puolisotilaallinen joukko. Se kiertelee marssirivistöinä pelottelemassa romaneja, ja sen väki käy häiritsemässä Budapestin Prideä. Oikeus kielsi viime heinäkuussa koko järjestön, mutta se elelee entiseen tahtiin, koska poliisi ei tee mitään. Sanotaan, että poliisissa on paljon Unkarin kaartin kannattajia.

Viime sunnuntaina avajaisissa natsiuhka

Viime sunnuntaina pidettiin Budapestin Priden avajaiset keskustan elokuvateatterissa. Samaan aikaan Unkarin kaartilla oli joukkokokoontuminen Tonavan ylittävän Elisabet-sillan lähistöllä. Siellä pidätettiin 70 pahinta hulinoitsijaa.

Illemmalla kaartilaisia alkoi ilmestyä Priden avajaistilaisuuden lähikaduille. Elokuvateatterin edessä liehui sateenkaarilippu, ja se yritettiin tuhota ja kähveltää. Mellakkapoliiseja tuli paikalle, ja poliisien joukosta ilmoitettiin: "Viekää pois tuo helvetin hinttilippu. Se aiheuttaa ärtymystä kaartilaisissa". Tämän mielipiteen kuuli moni paikalla ollut, ja asiasta on nyt tehty kantelu yleiselle syyttäjälle. On hyvin epävarmaa, ryhtyykö yleinen syyttäjä mihinkään toimenpiteisiin tässä poliittisessa ilmapiirissä. Avajaisjuhlista lähtenyttä unkarilaista pahoinpideltiin, mutta tämä ei halua tehdä asiasta ilmoitusta poliisille, vaikka pahoinpitelijät tiedetään. Huonommin kävi australialaiselle miehelle, joka hakattiin niin pahasti, että hän joutui sairaalaan.

Viikon aikana oli erilaista ohjelmaa, mutta yhteenottoja uusnatsien ja kansallismielisten kanssa ei ilmeisesti ole ollut.


Tänään kiihotetaan väkeä pride-paraatia vastaan

Erityisesti "uskonnollinen" Szent Korona -radioasema on aktiivinen kiihotustyössä. Sen nettisivulla ilmoitetaan tarkasti priden ohjelma ja reitti ja väkeä kutsutaan paikalle. Otsikko on paljon puhuva: "Sodoma-päivä Budapestissa 2010". Minuutti minuutilta kerätään tietoa priden vastustajilta eri puolilta kaupunkia.
http://szentkoronaradio.com/belfold/2010_07_10_szodoma-napja-budapesten-2010-folyamatosan-frissitve-mod


Pride-kulkue alkaa kokoontua klo 16 Suomen aikaa Sankareiden aukiolle. Marssi alkaa klo 17. Aikaisempien vuosien tapaan oli tarkoitus marssia pitkin Andrássy-katua, joka on eräänlainen luksuskatu keskellä kaupunkia. Poliisi on ilmoittanut, että liikenne häiriintyy liikaa, joten kulkue kulkee vain puoliväliin pitkää katua ja sen jälkeen kääntyy takaisin lähtöpaikalle. Poliisi puolustelee vaatimustaan myös niin, että tulvien vuoksi poliisilla ei ole käytettävissään riittävästi ajoneuvoja suojaamaan paraatia. Tarkoitus on, että paraatireitti reunustetaan poliisin ajoneuvoilla ja lähikadut suljetaan. Kaupunkilaiset tietävät paraatista vain vastamielenosoittajien huutelujen ja tv-kuvien perusteella. Silminnäkijöitä paraatilla on vähän.

Turvallisuusohjeet ovat tiukat. Poliisi tarkistaa kaikki marssille aikovat. Jos mukana on pulloja, niistä pitää itse hörpätä. Lasipulloja ei hyväksytä. Mukana ei saa olla paljon tavaraa. Jalkaan kengät, joilla voi myös juosta. Lapsilta, vammaisilta, huonojalkaisilta ja vanhuksilta pääsy on kokonaan kielletty - turvallisuussyistä. Marssin jälkeen reitti metroon on poliisin miehittämä. Yksin ei saa poistua läheiseen kaupunginpuistoon, koska sinne poliiseja ei riitä. Ja jokaista kehotetaan liittymään suurempiin joukkoihin. Se lisää turvallisuutta.


Poliisin tiedote

Poliisi tiedotti eilen: Marssilla ei saa esiintyä sopimattomasti. Kaikki epäsäädyllisyys poistetaan väittömästi poliisin toimesta. Poliisin tiedote on hyvin provokatiivinen. Budapestin pride on aina ollut poliittinen tapahtuma, eilkä siellä ole nähty säädyttömyyksiä. Tässä poliisi mukailee äärijoukkojen syytöksiä.


Tiedotusvälineet jakautuneita

Vasemmistomieliset lehdet kirjoittavat pride-kulkueesta kohtalaisen myönteisesti. Népszabadság-lehdessä on tänään iso kirjoitus kahdesta nuoresta homomiehestä: toinen marssii, toinen ei.
http://nol.hu/archivum/20100710-_az_ember_vegul_megroppan__es_csaladot_alapit_

Oikeistolehdet kertovat mielellään vain vastamielenosoituksista. Myös tv-kanavat ovat jakautuneita. Hir-tv on oikeistolainen, ATV vasemmistolainen.

Vastamielenosoittajia kuruc.info-vihasivuston kuvassa: nyrkkejä, vihamielisyyttä, hitler-tervehdys.
Orbanin hallituksen julistus pride-kulkueessa. Kuva on homovihamieliseltä kuruc.info -vihasivustolta.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Anonyymi
  • 15.6.2011, 20.03
Hei! Onko tämä teksti alunperin sinun kirjoittama vai onko se käännetty jostakin? Jos on käännetty, niin mistä? Olen menossa Budapestin prideille ja asia kiinnostaa. yt.riikka henttonen (riikka.henttonen@helsinki.fi)