Vihreät: Sukupuolineutraali avioliitto seuraavaan hallitusohjelmaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Vihreät esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan otetaan avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Oikeusminister Brax teettää loppuvuodesta selvityksen samaa sukupuolta olevien avioliiton asemasta eri valtioissa.

Suomessa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet vuodesta 2002 lähtien solmia rekisteröidyn parisuhteen, joka tuo mukanaan miltei samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliiton solmiminen. Vuonna 2009 saatiin laki, jolla samaa sukupuolta olevien vanhemmoimissa perheissä on mahdollista tehdä sisäinen adoptio.

Merkittävät erot avioliittoon verrattuna ovat, että rekisteröity parisuhde ei tuo automaattisesti yhteistä sukunimeä, eikä parin yhteinen ns. ulkoinen adoptio ole mahdollinen.

Tärkein ero rekisteröidyn parisuhteen ja avioliiton välillä on Oras Tynkkysen mukaan kuitenkin symbolinen; on kaksi rinnakkaista parisuhdeinstituutiota ja kumppanin sukupuoli vaikuttaa siihen, kumman joutuu valitsemaan. Tynkkynen toteaa, että tilanne olisi vähän sama, jos kumppanin ihonväri tai etniseen ryhmään kuuluminen vaikuttaisi vastaavasti. Tällaista ei sivistynyt yhteiskunta luonnollisestikaan hyväksy. "Kenelle olisi haittaa siitä, että myös mies- ja naisparit voisivat mennä naimisiin", pohtii tynkkynen.

Valtaosa merkittävistä puolueista on virallisesti ilmoittanut kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia. Vihreät uskovat, että sukupuolineutraalilla avioliitolla on nyt riittävä tuki niin poliittisissa puolueissa kuin kansan keskuudessakin. Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi kesäkuun puolivälissä sukupuolineutraalia avioliittoa tukevan kannan. Myös SDP, Vasemmistoliitto ja RKP tukevat avioliiton muuttamista sukupuolineutraaliksi. Suurista puolueista ainoastaan Keskusta ei ole toistaiseksi lämmennyt asialle. Myös Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset ovat avioliittolain muutosta vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mikäli asiat etenevät toivotulla tavalla ja uusi avioliittolainsäädäntö on seuraavassa hallitusohjelmassa, voidaan päätöksiä odottaa syksyllä 2011 - ja uutta lainsäädäntöä voimaan vuonna 2012.

Kirkolliseen vihkimiseen uusi lainsäädäntö ei vaikuttaisi.

Sukupuolineutraali avioliitto tuli mahdolliseksi Hollannissa vuonna 2001, Belgiassa 2003, Espanjassa ja Kanadassa 2005, Etelä-Afrikassa 2006, Norjassa 2008, Ruotsissa 2009 ja Islannissa 2010. Saksassa asiasta keskustellaan.

Audio
Vihreät: Sukupuolineutraali avioliitto seuraavaan hallitusohjelmaan. Vihreät esittää, että seuraavaan hallitusohjelmaan otetaan avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi. Oikeusminister Brax teettää loppuvuodesta selvityksen samaa sukupuolta olevien avioliiton asemasta eri valtioissa.

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Vaaleanvihreä
  • 2.7.2010, 14.54
Vihreät ovat tasa-arvoasioissa suunnannäyttäjiä.
  • 2 / 3
  • Alex
  • 2.7.2010, 21.05
Perussuomalaiset ovat nousseet Kokoomusta arvokonservatiivisemmaksi puoleeksi. Huh, pelottavaa sakkia.