Helsinki Pride 2010: Keskustelua työelämästä

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006

Eilen keskusteltiiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä työlämässä. Syrjintätapauksia tulee ilmi hyvin harvoin. Kuitenkin työpaikkatasolla HLBTI-ihmiset kertovat juoruilusta, kiusaamisesta, ja muista ihmisten välisistä ongelmista. Homous on joskus vieläkin lyömäase.

Keskustelutilaisuuden järjesti sosiaalidemokraattinen HLBTI-yhdistys Pinkkiruusu. Keskustelijoina olivat Linnea Alho SAK:sta, Jani Ryhänen luottamusmies ja Johanna Pihlajamäki SETAsta (kuvassa vasemmalla). Äänitys on tehty yleisön keskellä. Kohinat tulevat ilmastoinnista.


Juontaja Markku Heikkinen (kuvassa oikealla) toi terveisiä suoraan San Fransiscosta. Hän oli palannut sieltä edellisenä yönä. Siellä oli juuri suuri pride-marssi, jossa oli mukana satoja tuhansia osanottajia.

Suomalaisessa mediassa on ollut paljon esillä Johanna Korhosen ja Marja-Sisko Aallon tapaukset. Niistä lähdettiin liikkeelle.

Audio
Audio
Transihmisen työelämän kokemuksia ja avoimuudesta työpaikalla.
Audio
Onko joillakin aloilla enemmän seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. SAK tuli mukaan prideen 2009. Nyt odotellaan mukaan muita ammattiliittoja. Mutta eikö kaikki asiat ole jo kunnossa vai onko jotain asioita, joita vielä pitäisi ajaa?
Audio
Puhuttiin myös nuorista ja ammattiyhdistysliikkeestä. On paljon vapaamatkustajia. Ja puhuttiin pätkätöistä.
Audio
Keskusteluun saatiin myös eurooppalaista näkemystä. Reijo Paananen on seurannut asioita Euroopan unionin tasolla. Teksteissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat alkavat olla aika hyvin. Mutta syrjintä ja itsesyrjintä näkyy eniten työpaikalla, ilmapiirissä.
Audio
Voi olla rankkaa elää kaapissa. Se syö hyvinvointia. Lainsäädännössä ollaan jo aika pitkällä, mutta työpaikan ilmapiiri on tärkeä työviihtyvyyden ja työkyvyn kannalta.
Audio
Onko työehtosopimuksissa ongelmia HLBTI-asioissa? Kilpailuhenkisyys kasvaa ja solidaarisuus vähenee. Melkoisia haasteita. Maailmalta on saatu Diversity management -oppeja. Miten houkutellaan meille monenlaisia osaajia. Onko työpaikoilta tullut tietoja syrjintätapauksista? Aika vähän.
Audio
Jos tapauksia tulisi esiin, asiasta voitaisiin enemmän keskustella. Mutta kaapissa olevat eivät pysty puolustautumaan. Pitääkö HLBTI-ihmisten olla erityisen "kilttejä". Puhtutaan perheen ja työelämän yhteensovittamisesta. Mutta elämä on muutakin kuin perhettä. Pitäisi puhua työn ja yksityiselämän yhteensovittamisesta. Lisää palkkaa vai vapaa-aikaa. Työpaikoille joudutaan tulevaisuudessa tekemään yhdenvertaisuussuunnitelma.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!