HS kirja-arvostelu: Homous tieteessä ja tunteissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 3

Kirja Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana arvioidaan tämän päivän Hesarin tiede-osiossa. Kirjoittaja on väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch. Hän aloittaa topakasti: "Samaan sukupuoleen kohdistuvaa himoa ja romanttista rakkautta esiintyy kaikissa yhteiskunnissa."

Kirjoittaja toteaa syyteorioita olevan monia. Nyt aivo- ja kaksostutkimusten ansiosta tieteellinen ymmärrys on lisääntynyt: taipumus rakastua samaan sukupuoleen liittyy ennen kaikkea yksilön perimään ja sikiövaiheeseen.

Homoseksuaalisen identiteetin omaksuminen on suvaitsevaisuuden lisääntymisestä huolimatta vakava kriisi. Tähän vähemmistöön kuuluvilla on muita suurempi riski tehdä itsemurhia. Hän toteaa, että tukipalvelujen kehittämisessä asiasta pitäisi puhua nykyistä avoimemmin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Rotkirch päättää kirja-arvionsa komeaan tunnustukseen: "Harvoin osallistuva, subjektiivinen ote ja tutkimuksellinen kunnianhimo yhdistyvät näin onnistuneesti, ja vielä selkokielellä."

Ranneliikkeessä aikaisemmin tästä kirjasta

3 kommenttia

> "Tähän vähemmistöön kuuluvilla on muita suurempi riski tehdä itsemurhia."

Tämähän oli yksi niistä argumenteista, joita Zürichin Pride -tapahtuman uskonnolliset vastustajat käyttivät tapahtuman (ja homoseksuaalisuuden yleensä) vastustamiseksi.

Logiikkaan ei mahtunut se, että juuri he toimillaan olivat lisäämässä itsemurhariskiä ja mielenterveysongelmia.
Juuri noin! On erittäin ikävää, että he eivät huomaa millaista vahinkoa he ihmisille todellisuudessa aiheuttavat.