Bratislavan pride: uusnatsit hyökkäsivät, keskusta kyynelkaasussa

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Bratislavan Pride sujui sekavissa merkeissä, kun uusnatsit hyökkäsivät useana aaltona liikkeelle yrittäneen kulkueen kimppuun. Plakaatissa kysytään: HETERO VAI HATERO (=vihaaja)

Lähetystöt tukivat, Suomi mukana

Bratislavassa suurlähetystöt antoivat prideä tukevan julkilausuman. Mukana oli 16 maan suurlähetystöt, yhtenä Suomi. UkGayNews-sivusto kertoo, että maat olivat:
Embassies of Australia, Belgium, Denmark, Finland, France, the Netherlands, Ireland (1st time), Canada, Luxembourg, Norway, Sweden, Slovenia, Germany, UK, USA, Spain and EC

Ja julkilausuma on englanniksi UkGayNews-sivulla
http://ukgaynews.org.uk/Archive/10/May/2301.htm

Yhteensä 29 rauhanrikkojaa pidätettiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

22.5.2010 Lauantain tapahtumia

Klo 15 jälkeen kerrotaan, että uusnatsit ovat hyökänneet kulkueen kimppuun ja ilmeisesti kulkue on peruutettu. Poliisi ilmoittaa, ettei se pysty huolehtimaan turvallisuudesta, koska sivukadut ovat täynnä ääriaineksia.

Klo 15.33 Useita uusnatseja on pidätetty. Helikopteri seuraa ilmasta tapahtumia. Tilanne ei ole täysin poliisin hallinnassa. Pride-marssijoita heiteltiin mm. kananmunilla, ilotulitteilla, kivillä ja kyynelkaasulla. Uusnatseja on vähintään 100, pride-mielenosoittajia noin 500.

15.40 Muutama kuva paikallisessa lehdessä
http://www.sme.sk/c/5387434/pochod-homosexualov-napadali-neonacisti.html

15.50 Ennen varsinaista marssia oli puhetilaisuus ja alkuvaiheessa paikalla nähtiin vain kymmenen poliisia. Ulkomaiset vieraat ovat kauhuissaan siitä, että keskelle väkijoukkoa heitettiin kyynelkaasuräjähde. Mukana oli lapsia ja raskaana olevia äitejä. Poliisin leväperäisyys ihmetyttää.

16.20 Sanomalehden kuvakollaasi.
http://www.sme.sk/c/5387434/pochod-homosexualov-napadli-neonacisti.html

17.01 Ainakin kolme pride-kulkueeseen osallistunutta on pahoinpidelty viimeisen tunnin aikana, kun väki alkaa poistua. Kahdella oli sateenkaariliput mukanaan ja heidät hakattiin, naama verille.


Päivän yhteenveto klo 20.45

Pride-mielenosoitus jouduttiin siis viime hetkellä perumaan, kun äärioikeistolaiset (slovakialaisesta kansanpuolueesta) heittelivät kiviä ja kyynelkaasua. Iltapäivällä poliisi kuljetti pride-osanottajat juhlalaivalle ja siellä tuli uudelleen katutaisteluja, ja uusnatseja ja kansallismielisiä väkivaltajoukkoja havaittiin kaikkialla keskustan alueella.

Alun perin oli tarkoitus järjestää runsaan tunnin mittainen pride-kulkue vanhassa kaupungissa. Poliisi kuitenkin varoitti järjestäjiä. Poliisi ei voinut taata turvallisuutta. Silloin marssi peruttiin. Pride-väki ohjattiin suoraan lopputapahtuman paikalle Hviedzoslavovo-aukiolle. Siellä pidettiin loppupuheenvuoroja noin 80 uusnatsin huutojen häiritsemänä. Kun esim. europarlamentaarikko Ulrike Lunacek puhui, häntä heiteltiin kivillä ja kananmunilla. Joku vastamielenosoittaja oli livahtanut pride-väen joukkoon. Lunacek sanoi kuitenkin, että kivet ja munat eivät osuneet. Lunacek oli tullut Bratislavaan hollantilaisen kolleegansa Marije Cornelissenin kanssa.

Poliisilla oli vaikeuksia pitää tilanne hallinnassa. Saksalainen kansanedustaja Volker Beck arvosteli järjestelyitä heti ensimmäisen puheen jälkeen. Oli virhe päästää vastamielenosoittajia niin lähelle. Jo alusta alkaen oli selvästi nähtävissä, että uusnatsit yrittivät väkivallalla hajottaa pride-paraatin.

Kyynelkaasu ja savupommit tulivat vastamielenosoittajien puolelta. Uusnatsit haukkuivat poliiseja pettureiksi. Poliisi pidätti ainakin neljä uusnatsia.

Nettisivusto akualne.sk kertoo, että äärioikeistolaiset ovat hakanneet ihmisiä priden ulkopuolella vanhassa kaupungissa. Ainakin yksi nuori mies on saanut vammoja päähän. Myös muita loukkaantumisia on ollut. Yhdeltä uhrilta on viety digitaalikamera.


Taistelu juhlalaivan lähellä


Pride-marssijat menivät Tonavan yli suoraan sillan jalkakulkuosaa pitkin. Puhetilaisuuden jälkeen klo 17 paikallista aikaa poliisi alkoi siirtää väkeä loppujuhlaan Tonavalla sijaitsevaan juhlalaivaan. Siitä siirtymisestä muodostui eräänlainen pride-kulkue. Kadun varren ihmisiä tervehdittiin ja jotkut ohikulkijat tervehtivät takaisin. Sitä ennen poliisi oli tyhjentänyt yhden sillan uusnatseista. Siinä käytettiin myös kiviä ja kyynelkaasua. Jotkut poliisit ja uusnatsit loukkaantuivat. Monia otettiin kiinni. Lopuksi poliisi avasi tien patukoin.

Nyt tilanne on laukeamassa ja kokoonnutaan juhlalaivalle. Kaikkialla on poliiseja, mutta vastamielenosoittajia ei enää ole näkyvissä, kertoo silminnäkijä laivalta.


SME-lehti, jota on lainattu edellä, kun lueteltiin päivän tapahtumia kronologisesti, kertoo, että on kahdenlaista epäonnistumista. Ihmiset kokoontuivat vastustamaan väkivaltaa ja heitä estettiin väkivallalla. Toiseksi: valtio epäonnistui. Mitä järjestäjien olisi vielä pitänyt tehdä saadakseen kunnollisen poliisin tarjoaman suojauksen tapahtumalle. Siinä on jokaiselle kansalaiselle mietittävää.

Itävaltalainen meppi Ulrike Lunacek pitää päivää kuitenkin onnistuneena. On pidetty puheita ja hieman marssittukin ja nyt on juhlat juhlalaivassa. Tämä oli ensimmäinen voitto tässä maassa.

Slovakian kansallisen puolueen (SNS) johtaja Jan Slota julkaisi iltapäivällä lehdistötiedotteen, jossa hän kritisoi pride-tapahtumaa. Hänen mielestään seksuaalisuus ei kuulu julkisuuteen. Pride-mielenosoittajat vaaransivat moraaliset arvot ja kaikki tämä tuli maksamaan suunnattomasti valtiolle (poliisien palkat ja sivukulut)

22.5.2010 Slovakian poliittinen kartta

Arvioiden mukaan Slovakiassa on 200 000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Seuraavat parlamenttivaalit pidetään kesäkuun 12. päivänä, ja sen takia puolueet ovat esitelleet puolueohjelmiaan. Vain yhdellä puolueella on ohjelmassa seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Tämä puolue on uusi tulokas SaS eli Vapaus ja Solidaarisuus. Ennustetaan, että se pääsee parlamenttiin. Puolueen mukaan Slovakiaan tulisi saada rekisteröity parisuhde, mutta ilman adoptiota. Parissa muussa puolueessa on homoliittojen kannattajia (Híd ja MKP), mutta kukaan ei puhu adoption puolesta.

Oikeistopuolueet eivät lupaa mitään homoille ja lesboille. HZDS (oikeistolainen kansanpuolue), SNS (äärioikeistolainen kansanpuolue) ja KDH (kristillisdemokraatit) eivät halua antaa pienintäkään myönnytystä.

Sosiaalidemokraatit SMER on ollut iso puolue (n. 29%) ja se jättää koko homokysymyksen sivuun eikä halua kajota asiaan, vaikka Euroopassa perinteisesti vasemmistopuolueet ovat olleet melko aktiivisia homo-oikeuksien kannattajina. Kuukausi sitten sosiaalidemokraattinen pääministeri Robert Fico ilmoitti, että jos asiat pannaan tärkeysjärjestykseen, homoasiat eivät mahdu ensimmäisten 74 000 tärkeän asian joukkoon. Lehdissä on viime aikoina kerrottu, että sosiaalidemokraateilla ja kirkolla on hiljainen yhteistyösopimus. Sosiaalidemokraatit eivät kiirehdi homokysymyksissä. Tosin Euroopan parlamentissa sosiaalidemokraattinen meppi Monika Flašíková-Beòová on kertonut, että Slovakian homoille ja lesboille kuuluvat samat oikeudet, jotka ovat muualla Euroopassa.

Tukea

Bratislavan Pride on kuitenkin aikaansaanut sen, että 26 ravintolassa tai baarissa on pantu näkyviin sateenkaariliput. Ne puolustavat virallisesti ensimmäistä pride-paraatia. Myös 16 suurlähetystöä on tukemassa. Jotkut ovat henkilökohtaisesti ilmoittaneet olevansa mukana, kuten Hollannin suurlähettilään puoliso Daphne Bergmann ja USAn suurlähetystön asiainhoitaja Keith Eddins. Myös Euroopan neuvosto tukee. Suurlähetystöt ja Euroopan neuvosto ovat antaneet yhteisen julkilausuman, jossa annetaan tuki HLBTI-ihmisten tasa-arvolle.

Amnestysta on mukana paikallisia amnestilaisia ja ainakin Unkarin, Tsekin ja Itävallan Amnestyn puheenjohtajat.

22.5.2010 Jan Slota: Syljen vain symbolisesti

Bratislavan pride-marssi on laatuaan ensimmäinen Slovakiassa. Lähtöaika on lauantaina klo 15 Suomen aikaa. Tapahtuma on saanut tukea 16 ulkomaiselta lähetystöltä ja europarlamentaarikot ilmaisivat perjantaina myös oman solidaarisuutensa. Osanottajia arvioidaan olevan 500-1000. Vahvistysjoukkoja saapuu ainakin Itävallasta, Tsekistä ja Unkarista. Bratislava on n. 70 kilometrin päässä Wienistä. Myös Amnesty Internationalin väkeä saapuu paikalle. Pride-marssijoiden turvallisuutta valvovat kymmenet poliisit ja noin 50 vapaaehtoista.

Äärioikeistolaisen hallituspuolueen, Slovakian Kansallisen puolueen (SNS) johtaja Jan Slota uhkasi aikaisemmin sylkeä pride-marssijoiden päälle. Perjantaina hän hieman muutti aikeitaan. Hän ei aio mennä sylkemään, mutta hän tekee sen symbolisesti. Hän ei alennu siihen, että hän läsnäolollaan mainostaisi pride-marssia. Puolue on päättänyt, että koska jännitys on lisääntynyt, pride-marssi halutaan kieltää.

SNS:n nuorisojärjestö ja puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja vaativat perjantaina Bratislavan kristillisdemokraattiselta ylipormestarilta, että marssi on kiellettävä. Ylipormestari Andrej Durkovsky vastasi, että hänen oikeutensa eivät riitä kieltämiseen. Hän ei halua puolustaa mitään äärimmäisyyksiin menevää kulkuetta, jos se loukkaa muita kaupunkilaisia, mutta on vain kaksi syytä, joilla voi paraatin kieltää: jos tapahtuma on tarkoitettu väkivallan käynnistämiseen tai rikotaan häveliäisyyttä esim. alastomuudella.

Slovakian Veljeys -niminen järjestö ilmoitti pitävänsä vastamielenosoituksen mottonaan: "Perheen puolesta pervertikkoja vastaan".


18.5.2010 Seuraava rähinäpride Bratislavassa

Slovakian pääkaupunki Bratislava on erityisen keskeisellä paikalla Tonavan varrella. Lähistöllä ovat Wien, Budapest, München ja Praha. Wienistä vihreät lähtevät bussilla lauantaina klo 11.25 ja perillä ollaan 12.36. Mukana on EU-parlamentaarikko Ulrike Lunacek. Junatkin kulkevat melkein taukoamatta. Matka-aika on tunnin.

Marssi alkaa lauantaina klo 14 oopperan läheltä. Tarkat tiedot saadaan vasta viime hetkellä. Loppujulkilausumat puhutaan klo 16-18 ja pride-afterparty alkaa klo 19 Schiffissä.

Jo toista viikkoa sitten Slovakian kansallispuolueen johtaja Jan Slota uhkasi sylkeä homoparaatin päälle. Puolue valmistelee sopivan vastavedon pride-marssille. Slota sanoo, että homot ovat ei-tervetulleita hänen päääkaupunkinsa kaduille.

Tonava kulkee Wienistä Bratislavaan, Budapestiin ja edelleen Belgradiin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!