USA: Episkopaalikirkko sai toisen avoimesti homon piispan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

17.5.2010
Mary Glasspool on toinen avoimesti homo anglikaanikirkon piispa. Nimitys on kiristänyt entisestään anglikaanien vakavaa sisäistä kriisiä suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen. Anglikaanikirkon ylin johtaja, Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams, on kutsunut nimitystä valitettavaksi ja sen uhkaavan jopa episkopaalien jäsenyyttä anglikaanikirkon yhteydessä.

Asenteet muuttuvat. Amerikkalainen lesbo pastori Susan Russell vertaili tätä vihkimistä seitsemän vuoden takaiseen Gene Robinsonin virkaan asettamiseen. "Silloin siellä oli poliisiketjuja, pommiuhkauksia ja CNN:n satelliittiantenniautoja seuraamassa meidän jokaista liikahdustamme kokoontuessamme New Hampshiren jääkiekkostadionille vihkimään Gene Robinson kirkon piispaksi."

"Tänään lehdistötilaisuuteen vaivautui kourallinen kirkollisten medioiden toimittajia ja muutama paikallinen toimittaja. Ainoa raja, joka meidän tarvitsi nyt ylittää oli hotellin coctail-baariin."

Lähde: Times Oneline

16.05.2010 07:08
Mary Douglas Glasspool ja Diane Jardine Bruce nimitettiin apulaispiispan virkaan lauantaina Los Angelesin episkopaalisessa hiippakunnassa. Seremoniaa osallistui kolmisen tuhatta ihmistä. Seremoniaa kuvattiin onnistuneeksi. Aivan tapahtuman alussa mies ja nuori poika keskeyttivät tilaisuuden vaatien katumusta ja nimittäen homoseksuaalisuutta synniksi. Sen jälkeen kaikki sujui suunnitellusti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Episkopaalit ovat anglikaanikirkon amerikkalainen haara. 77-miljoonaiselle maailmanlaajuiselle anglikaanikirkolle tapahtuma on suuri uutinen. Kirkon sisällä ovat konservatiivit ja liberaalit tapelleet ainakin vuosikymmenen ajan oikeasta opista. Naispappeus ja erityisesti homokysymys ovat olleet tärkeitä aseita tässä taistelussa. Afrikan anglikaanit ovat olleet erityisen tuomitsevia juuri homoja kohtaan. Vuonna 2003 episkopaalit nimittivät Yhdysvalloissa piispan tehtävään avoimesti homon Gene Robinsonin. Tapahtuma herätti valtavasti tunteita. Hänellä oli vihkiseremoniassa vaatteiden alla luotiliivit.

Mielipidekyselyt osoittavat toistuvasti, että homot ja lesbot ovat enenevässä määrin hyväksyttyjä amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Toisaalta tiukat uskonnolliset yhteisöt, kuten evankeliset protestanttikirkot ja mormonikirkko pitävät homosuhteita synnillisinä, jotka kielletään pyhissä kirjoituksissa.

Lähde: Reuters

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!