Kuuban terveisiä: Mariela Castro saapunut Suomeen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

25.5.2010 Mariela Castro Suomessa

Mariela Castro, presidentti Raoul Castron tytär aloitti aikoinaan naisten oikeuksien taistelijana. Nyt hän on keskittynyt homojen ja transihmisten oikeuksien ajamiseen. Mariela Castro luennoi tiistaina 25.5.2010 Helsingin yliopistolla.


16.5.2010 Karnevaalitunnelmissa pride-kulkue Kuubassa

Lauantaina Havannassa oli rauhanomainen, iloinen ja värikäs pride-kulkue. Sillä juhlistettiin maanantain homofobian vastaista päivää.

Presidentti Raoul Castron tytär Mariela oli lauantaina pride-kulkueen johdossa Havannassa. Osanottajia oli joitakin satoja. He marssivat pitkin Vedado-nimistä tyylikkään alueen pääkatua. Mukana oli paljon musiikkia, tanssia ja sateenkaarilippuja. Mariela Castro oli eturivissä transvestiittien keskellä. Mariela sanoi, että vielä on paljon tehtävää Kuubassa, vaikka jotain onkin jo saatu aikaan. Tämä oli Kuubassa toinen marssi ja siitä tulee perinne. Puolueessa on paljon sitä kaartia, joka edelleen pitää kiinni sosialistista ihanteista ja homous on porvarillinen ilmiö.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ennen karnevaalikulkuetta oli konferenssi, jossa useat sadat osanottajat keskustelivat, miten edetään homoliittoasioissa tai adoptiokysymyksessä. Homofobian vastaisen viikon tapahtumissa on vaadittu, että Kuuban kommunistisen puolueen on säädettävä perustuslakiin syrjinnän kielto. Poliisia vaaditaan lopettamaan vanhoihin ajattelutapoihin perustuva homojen ahdistelu. Poliisille pitää saada lisää tietoa. Myös homojärjestön perustamista vaadittiin, mutta sillekin olisi saatava toimitilat. Mariela Castron Cenesex-keskus edustaa homoja niin kauan, kunnes he saavat oman järjestön.

Kuvassa mariela Castro on eturivissä, oikealta toinen.

12.5.2010 Homoseksuaalisuus ei ole enää tabu


Kuubassa Fidel Castron veljentytär Mariela Castro toimii Cenesexin eli seksuaalikasvatuslaitoksen johtajana. Hän on nykyisen presidentin Raoul Castron tytär. Hän kertoo, että viime vuosina homoseksuaalisuudesta on niin paljon keskusteltu julkisuudessa, että se ei ole enää jyrkkä tabu, vaikka monet vaikenevatkin asiasta machokulttuuria tihkuvassa Kuubassa. Myönteistä kehitystä on tapahtunut, mutta paljon on vielä ennakkoluuloja, myös hallituksen sisällä. Mariela Castro haluaisi, että homoliitot laillistettaisiin. Hän haluaisi pois myös kirjoittamattoman lain, jolla estetään homojen työskentely armeijassa.


Mariela Castro on 47-vuotias. Hän toimii aktiivisesti homo-oikeuksien puolesta kommunistisessa saarivaltiossa.Vuodesta 2004 alkaen on alettu tehdä transssukupuolisille ihmisille korjausleikkauksia. Kaksi vuotta sitten järjestettiin homofobian vastaisena päivänä homokonferenssi ja viime vuonna oli pieni homokulkue Havannassa.

Nyt Havannassa oli lehdistötilaisuus ja siinä Mariela Castro kertoi tämän vuoden tapahtumista. Rahaa on vähemmän mutta ohjelmaa on enemmän. Homofobian vastainen viikko alkoi eilen ja päättyy ensi viikon tiistaina. Merkittävä on 300 kilometriä Havannasta itään sijaitsevassa Santa Clarassa järjestettävä tapahtuma. El Mejunje -nimisessä kulttuurikeskuksessa on ollut seksuaalivähemmistöjen tapaamispaikka jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Nyt siellä esitetään italialaista alkuperää oleva homonäytelmä Il padre delle spose. Mahdollisesti paikalle tulee myös Milk-elokuvan tähti Sean Penn. Hän on nyt naapurimaassa Haitissa.


Mariela Castro Suomessa


Seta saa vieraakseen Kuuban kansallisen seksuaalikasvatuskeskuksen (CENESEX) johtajan Mariela Castro Espínin 26.5. 2010. Vierailu liittyy Suomi-Kuuba -seuran tiedotusprojektiin, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa Kuubassa sekä näiden väestöryhmien asemasta yhteiskunnassa käytävää keskustelua ja erilaisia hankkeita, joilla tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta pyritään edistämään.

Mariela Castro luennoi Helsingissä ja Tampereella. Lauantaina 22.5. klo 15.00-16.30 ollaan Tampereella Työväenmuseo Werstaan auditoriossa, Finlaysonin alueella. Tiistaina 25.5. klo 18-20 on luento Helsingissä yliopistolla Unioninkatu 38 A 206. Teemana: Kuuba matkalla tasa-arvoon - näkökulmina naisten asema ja seksuaalinen tasavertaisuus. Molemmissa tilaisuuksissa on tulkkaus suomeksi.

http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17379

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!